THY Avrupa Ligi'nde yeni sezon baþlýyor
ABONE OL

Türkiye, bu sezon yine iki takýmla THY Avrupa Ligi'nde boy gösterecek. Son Avrupa Ligi þampiyonu Anadolu Efes ile kupayý 2017'de alan Fenerbahçe Beko, Türkiye'yi temsil edecek.

Anadolu Efes, ilk hafta maçýnda yarýn Ýspanya'nýn Real Madrid takýmýyla saat TSÝ 21.45'te deplasmanda karþý karþýya gelecek. Fenerbahçe Beko ise 1 Ekim Cuma günü Sýrbistan'ýn Kýzýlyýldýz mts takýmýný saat 20.45'te konuk edecek.

18 TAKIM MÜCADELE VERECEK

THY Avrupa Ligi, yine 18 takýmla oynanacak.

Çift devreli lig usulüne göre oynanacak organizasyonda, 34 haftalýk normal sezonda ilk 8'e giren takýmlar çeyrek finale yükselecek. Çeyrek final serisinde ise toplam 3 galibiyete ulaþacak ekipler, adýný Dörtlü Final'e yazdýracak.

Normal sezonu ilk dörtte bitiren takýmlar, çeyrek finallerde ev sahibi avantajýna sahip olacak. Lig sýralamasýna göre çeyrek final eþleþmeleri 1-8, 2-7, 3-6 ve 4-5 þeklinde gerçekleþtirilecek.

Ligde normal sezon yarýn baþlayacak ve 14 Nisan 2022'de bitirilmeye çalýþýlacak. Play-off serileri ise 6 Mayýs'ta baþlayacak. Dörtlü Final ise yine Almanya'da bu sefer baþkent Berlin'de 27-29 Mayýs'ta 2022'de yapýlacak.

PANDEMÝ NEDENÝYLE SIKI TEDBÝRLER

THY Avrupa Ligi'nde 2021-2022 sezonu yine Kovid-19 salgýnýnýn gölgesinde baþlayacak.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný nedeniyle tamamlanamayan 2019-2020 sezonunun ardýndan geçen sezon karþýlaþmalarýn büyük kýsmý ve Dörtlü Final seyircisiz oynanmýþtý.

Pandeminin devam etmesi nedeniyle Avrupa Ligi Yönetimi, bu sezon da sýký saðlýk tedbirlerinin uygulanacaðýný duyurdu ve Saðlýk ve Güvenlik Protokolü'nü açýkladý.

Belirlenen protokolde öne çýkan maddeler þöyle:

- Oyuncular, teknik kadro ve hakemlerin aþýlarýný tamamlamýþ olmasý istenecek. (Her aþýnýn ayrý kuralý var)

- Kovid-19 geçiren kiþi, hastalýk karantinasý bittikten sonra 180 gün boyunca oyunlarda yer alabilecek.

- Aþý olmayan ya da hastalýðý geçirmeyen yetkililer, deplasman maçlarýndan 3 gün, iç saha maçlarýndan ise 2 gün önce PCR testi olacak.

- Ülkelerin getirdiði kýsýtlamalardan dolayý rakip takým, söz konusu ülkeye gidemezse karþýlaþma ertelenecek ya da tarafsýz bir yere alýnacak.

- Bir takým maç listesine Kovid-19 nedeniyle 8'den az oyuncu yazarsa, karþýlaþma ertelenecek.

- Normal sezonda herhangi bir maç en fazla 3 kez ertelenecek. Maksimum erteleme sayýsýna ulaþýldýktan sonra karþýlaþmanýn oynanmamasýna sebep olan taraf 20-0 hükmen yenik sayýlacak.

- Normal sezon askýya alýnýrsa, bir sonraki aþamaya son puan durumu baz alýnarak geçilecek. Eksik maçý olan takýmlar bu karþýlaþmalarýný tamamladýktan sonra son puan durumu ortaya çýkacak.

LÝG TARÝHÇESÝ

FIBA Avrupa Þampiyon Kulüpler Kupasý adý altýnda 1958 yýlýnda ilk kez düzenlenen en büyük kupa, 1991'de FIBA Avrupa Ligi ismiyle oynandý.

Uluslararasý Basketbol Federasyonlarý Birliði (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliði (ULEB) arasýndaki anlaþmazlýk nedeniyle 2000-2001 sezonunda iki ayrý kupa olarak (FIBA Suprolig ve ULEB Avrupa Ligi) oynanan organizasyon, 2001-2002'den itibaren Avrupa Ligi yönetimi tarafýndan tek kupa olarak düzenlenmeye baþladý.

2019-2020 sezonu, pandemi nedeniyle 28. haftada askýya alýndý ve lig tamamlanamadý.

10 ÜLKE TAKIMI YER ALIYOR

THY Avrupa Ligi'nde bu sezon 10 ülkenin takýmlarý mücadele edecek.

Avrupa Ligi'nde 3 takýmla en fazla temsil edilen ülke Ýspanya ve Rusya olacak. Ýspanya'yý Real Madrid, Barcelona ve Baskonia, Rusya'yý CSKA Moskova, UNICS Kazan ile Zenit temsil edecek.

Organizasyonda Fransa (ASVEL, Monaco), Yunanistan (Olympiakos-Panathinaikos), Almanya (Bayern Münih-Alba Berlin) ve Türkiye'den ikiþer, Ýtalya (AX Armani Exchange Olimpia Milan), Sýrbistan (Kýzýlyýldýz mts), Ýsrail (Maccabi Playtika) ile Litvanya'dan (Zalgiris) birer takým mücadele edecek.

ÞAMPÝYON YÝNE ALMANYA'DA BELLÝ OLACAK

THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final heyecaný, bu sezon da Almanya'da yaþanacak.

Almanya'nýn Köln kentinde geçen sezon Dörtlü Final pandemi nedeniyle seyircisiz düzenlenmiþti. Avrupa Ligi Yönetimi, bunu da göz önünde bulundurarak Dörtlü Final'i yine Almanya'ya verdi.

Almanya'nýn baþkenti Berlin'deki Dörtlü Final'de takýmlar, 27-29 Mayýs'ta þampiyonluk mücadelesi verecek.

1988 yýlýnda geçilen Dörtlü Final organizasyonuna Berlin, üçüncü kez ev sahipliði yapacak. 2009 ve 2016'dan sonra Almanya'nýn baþkenti yine Avrupa'nýn en büyük basketbol takýmýna kupasýný verecek.

Dörtlü Final organizasyonu ise Almanya'da ise 6. kez düzenlenecek. Berlin dýþýnda daha önce 1989 ve 1999'da Münih'te, 2021'de ise Köln'de düzenlendi

ÝLK HAFTA MAÇLARI

THY Avrupa Ligi'nde 2021-2022 sezonunun ilk hafta maç programý (TSÝ) þöyle:

Yarýn:

20.00 Monaco (Fransa) - Panathinaikos (Yunanistan)

21.05 Maccabi Playtika (Ýsrail) - Bayern Münih (Almanya)

21.30 AX Armani Exchange Olimpia Milan (Ýtalya) - CSKA Moskova (Rusya)

21.45 Real Madrid (Ýspanya)-Anadolu Efes

1 Ekim Cuma:

19.00 UNICS Kazan (Rusya) - Zenit (Rusya)

20.45 Fenerbahçe Beko-Kýzýlyýldýz mts (Sýrbistan)

21.00 ASVEL (Fransa) - Zalgiris (Litvanya)

21.00 Olympiakos (Yunanistan) - Baskonia (Ýspanya)

22.00 Barcelona (Ýspanya) - Alba Berlin (Almanya)