TOFAÞ - Beþiktaþ maçý için TBF'nin kararý bekleniyor
ABONE OL


ING Basketbol Süper Ligi'nin 24. haftasýnda TOFAÞ Basketbol Takýmý ile Beþiktaþ Icrypex, Bursa'da karþý karþýya geldi. Mücadelenin bitimine 3.5 saniye kala hücum eden Beþiktaþ Icrypex, Ercan Osmani'nin dýþ atýþ isabetiyle skoru 88-89'a getirdi. Sürenin de sona ermesiyle, konuk ekibin teknik heyet ve oyuncularý parkede büyük sevinç yaþarken; mücadelenin hakemleri son pozisyonu yeniden izleme kararý aldý. Görüntülerden Osmani'nin yan çizgiye bastýðý belirlenirken, basket iptal edilerek, hücum hakký TOFAÞ Basketbol Takýmý'na geçti. Bitime 1 saniye kala faul hakký kazanan TOFAÞ Basketbol Takýmý'nda Semaj Christon'ýn bir atýþýndan yararlanmasýnýn ardýndan zorlu randevu 89-86 Bursa ekibi lehine sonuçlandý.

BEÞÝKTAÞ ICRYPEX: MAÇIN BAÞ HAKEMÝ, AÇIK BÝR KURAL HATASINA SEBEBÝYET VERMÝÞTÝR

Beþiktaþ Icrypex, konu ile ilgili olarak kural hatasý yapýldýðý yönünde baþvuruda bulundu. Ýstanbul ekibinin açýklamasýnda, "Karþýlaþmanýn baþ hakemi, maç saatinin sýfýrlanmasý anýnda basketbolcumuz Ercan Osmani'nin atmýþ olduðu üç sayýlýk basketi 'Anlýk Tekrar Sistemi'nde izlemiþ ve kurallarýn kendisine tanýmadýðý bir yetkiyi kullanarak Osmani'nin basketini geçersiz sayarak açýk bir kural hatasýna sebebiyet vermiþtir" ifadeleri kullanýldý.

Müsabakanýn sona ermesiyle takým kaptaný Mehmet Yaðmur, hakem masasýna giderek maç kaðýdýna kural hatasý olduðunu gerekçe göstererek imza atarken, kural hatasýyla ilgili dilekçe de salonda görevli federasyon yetkililerine sunuldu.

TOFAÞ SPOR KULÜBÜ: KARARLARIN SADECE BASKETBOL SÜPER LÝGÝ YÖNETÝM ESASLARI VE YÖNERGELERÝYLE VERÝLMESÝ GEREKMEKTEDÝR

TOFAÞ Spor Kulübü de, konuya iliþkin açýklama yaptý. Ýki takýmýn ciddi bir emek, alýn teri ve basketbol severlerin keyifle izleyebildiði güzel bir mücadele örneðinin ortaya koyulduðu vurgulanan açýklamada, bu emek ve alýn terine saygý duyulmasý gerektiði belirtildi.

TOFAÞ Spor Kulübü'nün açýklamasýnda, "Parke içerisindeki oyunun yönetimiyle ilgili kurallar Basketbol Süper Ligi Yönetim Esaslarý'nda açýkça belirtilmiþ, karþýlaþmanýn hakemleri de bu esaslar doðrultusunda kurallarý uygulayarak; ilgili pozisyonda Anlýk Tekrar Sistemi'nde görüntülerin izlenmesi sonrasý þutu atan oyuncunun 'saha dýþý ihlalini' tespit ederek kararlarýný uygulamýþtýr. Oyunun içerisinde kazanmak kadar kaybetmenin doðallýðýný her zaman kabul eden bir kulüp olarak, 'hakkýyla' kazanabilmenin her sonuçtan daha önemli olduðunun bilincindeyiz. Bu bilinci; 11 Þubat 2018 tarihinde Akatlar Kültür ve Spor Kompleksi'nde oynanan Beþiktaþ-Tofaþ karþýlaþmasýnýn en kritik bölümünde '24 saniye hücum süremizin dolmasýna raðmen verilen 2 sayýlýk basketimizin geçersiz sayýlmasý gerektiðini' ifade ederken de taþýyorduk bugün de ayný bilinç ile hareket etmeye devam ediyoruz. Basketbol oyunuyla ilgili kararlarýn sadece Basketbol Süper Ligi Yönetim Esaslarý ve yönergeleriyle verilmesi gerekmektedir. Saha içerisindeki oyunu yönetmekle yükümlü olan hakemlere tanýnan yetkiler ve Anlýk Tekrar Sistemi'yle ilgili kurallar ve talimatlar da açýktýr. Maçýn sonucuna yapýlan itiraz baþvurusu sonrasý yaþanýlacak süreç ve verilecek kararýn, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafýndan ilgili yönetmeliklere göre yönetileceðine dair inancýmýz tamdýr" ifadelerine yer verildi.

KURALLAR NE DÝYOR?

Konu ile ilgili olarak Türkiye Basketbol Federasyonu'nun Basketbol Süper Ligi Yönetim Esaslarý'nda 34. maddede yer alan Anlýk Tekrar Ýzleme Sistemi'ne (IRS) iliþkin bilgiler veriliyor.

34.2.1. maddede "Bir periyodun ya da ekstra periyodun sonunda müsabaka saatinde zaman kalmadýðýnda (00:00) þut atýldýðýnda hakemler sadece aþaðýdaki durumlan belirlemeye yetkilidir" ifadeleri yer alýrken, bunun devamýndaki 34.2.4. madde de "Eðer þut zamanýnda atýldýysa, þut atan basketbolcunun saha dýþý ihlali yapýp yapmadýðý" bilgileri yer aldý.

TOFAÞ'IN ATIFTA BULUNDUÐU FAÝR-PLAY ÖRNEÐÝ

TOFAÞ Spor Kulübü'nün bir baþka atýfta bulunduðu, 11 Þubat 2018 tarihinde ise, Fair-Play örneði yaþanmýþtý.

Buna göre; 18'inci hafta maçýnda TOFAÞ, deplasmanda karþýlaþtýðý Beþiktaþ Sompo Japan'ý Kenny Kadji'nin bitime 3 saniye kala attýðý basket sonrasýnda 59-60 yendi. Büyük heyecana sahne olan ve her basketin önem kazandýðý maçýn 4'üncü çeyreðinde ise yaþanan durum, oyunun güzelliðini bir kez daha ortaya çýkardý. Maçýn bitimine 5.35 dakika kala Tony Crocker, pozisyonu smaç basketiyle bitirirken 24 saniyelik sürenin dolduðu yönünde Beþiktaþ Sompo Japan teknik heyeti tarafýndan itirazlar yapýldý. TOFAÞ Baþantrenörü Orhun Ene ise hakemlerin yanýna giderek sürenin dolduðunu ve basketin geçerli olmadýðýný söyledi. Bunun üzerine pozisyonu yeniden izleyen Baþhakem Yener Yýlmaz basketi iptal etti.