Toprak Razgatlýoðlu Portekiz'de þampiyonluk için piste çýkacak
ABONE OL

2024 Dünya Superbike Þampiyonasý'nýn sondan bir önceki etabý 11. ayaðý 4.182 kilometre uzunluða sahip Estoril Pisti'nde 11-13 Ekim tarihlerinde gerçekleþtirilecek.

Dünya genelinde yarýþseverler tarafýndan "El Turco" lakabýyla anýlan Toprak Razgatlýoðlu, hem kendi yarýþ kariyeri hem de þampiyona tarihine ait rekorlarý geliþtirmeye devam ediyor.

Kariyerinde toplam 54 kez damalý bayraðý birinci sýrada görerek Ýstiklal Marþý'ný dünyaya dinleten ay-yýldýzlý þampiyon motosikletçi, bu sezon Superbike yarýþlarýnda toplam 21 kez podyuma çýktý. Toprak, 15 kez birincilik, 4 kez ikincilik, 2 kez de üçüncülük kazandý.

1996 doðumlu sporcu, Dünya Superbike Þampiyonasý kariyerinde 216 yarýþta mücadele ederken, 136 kez ödül kürsüsüne çýkma sevinci yaþadý.

Toprak, bu sezon þampiyonada üst üste 13'üncü kez podyumun birinci basamaðýna çýkarak, bu alanda Ýngiliz rakibi Jonathan Rea ve Ýspanyol Alvaro Bautista'ya ait rekoru geliþtirdi. Bu sezon þampiyonanýn üst üste kazanma rekorunu da geliþtiren Toprak, peþ peþe 13 birincilikle tarihi bir baþarý yakaladý.

Milli sporcu bu sezon Ýtalya, Ýngiltere, Çekya ve Portekiz yarýþlarýnda üst üste 3'er kez galibiyete ulaþan ilk motosiklet yarýþçýsý unvanýnýn da sahibi oldu.

Yamaha takýmýyla 2021 yýlýnda Dünya Superbike þampiyonluðuna ulaþan Toprak, bu sezon BMW fabrika takýmýyla (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK) çýktýðý 24 yarýþta toplam 21 kez podyuma çýkma baþarýsý yaþadý. Baþarýlý sporcu hafta sonu þampiyonanýn 11. ayaðý Portekiz etabýnda ikinci dünya þampiyonluðunu ilan etmeye çok yakýn.

TOPRAK, GENEL KLASMANDA EN YAKIN RAKÝBÝNÝN 39 PUAN ÖNÜNDE 414 PUANLA LÝDER

Þu anda genel klasmanda en yakýn rakibi Aruba Ducati takýmýndan Nicolo Bulega'nýn 39 puan önünde 414 puanla þampiyona liderliðini sürdüren Toprak, organizasyonun 8. ayaðýnda Fransa'daki yarýþ öncesinde serbest antrenman seansýnda yaptýðý kaza nedeniyle bu yarýþlarla 20-22 Eylül tarihlerinde Ýtalya'da yapýlan 9. ayak mücadelesine katýlamadý.

Milli motosikletçi Toprak, sakatlýk nedeniyle verdiði aranýn ardýndan Dünya Superbike Þampiyonasý'nýn Ýspanya'nýn MotorLand Aragon Pisti'nde, 27-29 Eylül'de düzenlenen 10. ayak yarýþlarýnda pistlere geri döndü. Toprak, Aragon'da 3 yarýþta da 2'ncilik derecesiyle pilotlar klasmanýnda liderliðini puan farkýný artýrarak sürdürdü.

Toprak, Fransa ve Ýtalya'daki yarýþlara katýlamamasýna karþýn þampiyonada genel klasmanda 414 puanla birinci sýrada yer alýrken en yakýn rakibi Aruba Ducati takýmýndan Nicolo Bulega ise 375 puanla ikinci, Ducati'nin Ýspanyol pilotu Alvaro Bautista ise 333 puanla üçüncü sýrada yer alýyor.

Dünya Superbike Þampiyonasý'nda ana yarýþlarda birinci olan sporcu 25 puan, ikinci 20, üçüncü de 16 puan kazanýrken, süperpole de ise birinci 12, ikinci 9, üçüncü sporcu 7 puan topluyor.

Ay-yýldýzlý motosikletçi hafta sonu Estoril'de Nicolo Bulega ile puan farkýný 63 puan ve üzerine çýkartýrsa dünya þampiyonluðunu ikinci kez ilan edecek.

BMW ÝLK KEZ ÞAMPÝYONLUÐA KOÞUYOR

1988 yýlýnda kurulan Dünya Superbike Þampiyonasý'nda Yamaha takýmýyla 2021 sezonunda birinci Dünya Superbike þampiyonluðunu kazanan Toprak, 2024 Dünya Superbike sezonu için BMW ile anlaþtý. Yamaha'dan sonra motosikletseverler tarafýndan BMW ile ne yapacaðý sezon baþýnda büyük merak konusu olan Toprak, 2 kez þampiyonluk mutluluðu yaþamaya hazýrlanýrken takýmý BMW de ilk kez þampiyonluk ipini göðüsleyecek.

Dünya Superbike Þampiyonasý'nda 11. etap yarýþlarý 11-13 Ekim tarihlerinde Estoril'de (Portekiz) ve 12. ve son etap yarýþlarý da 18-20 Ekim tarihlerinde Jerez'de (Ýspanya) gerçekleþtirilecek.

  • toprak razgatlýoðlu
  • þampiyonluk
  • 2024 Dünya Superbike Þampiyonasý
  • Portekiz