Trabzonspor'un net borcu:  4 milyar 45 milyon 369 milyon TL
ABONE OL

Trabzonspor Olaðan Genel Kurul toplantýsý gerçekleþtirildi. Toplantýda konuþan Trabzonspor Baþkaný Ertuðrul Doðan, Türk futbolunda artýk denizin bittiðini ve uçurumun kenarýnda olduðunu belirterek, "Bu sene önemli bir yayýn ihalesi var. Tüm kulüplerimizi çok yakýndan ilgilendiren ve hiçi kimsenin hata yapma lüksünün olmadýðý günlerdeyiz" dedi.

Trabzonspor Olaðan Genel Kurul toplantýsý KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleþtirildi. Trabzonspor eski baþkaný Ahmet Celal Ataman ve bordo-mavili üyelerinin katýldýðý toplantýda Trabzonspor Baþkaný Ertuðrul Doðan ve yönetim kurulu üyeleri hazýr bulundu. Divan baþkanlýðý Ali Sürmen'in yaptýðý genel kurul, saygý duruþu ve Ýstiklal Marþý'nýn okunmasýyla baþladý. Toplantýda Trabzonspor Kulübü Genel Müdürü Sinan Zengin bordo-mavili kulübün faaliyet, idari ve mali raporlarýný okurken, Denetleme Kurulu Üyesi Ýsmet Keskin ise 31 Ekim 2023 itibarýyla kulübün net borcunu 4 milyar 45 milyon 369 milyon TL olarak açýkladý. Keskin'in konuþmasýnýn ardýndan yönetim kurulu idari ve mali yönden oy çokluðu ile ibra edildi.

Genel kurulda bir konuþma yapan Trabzonspor Baþkaný Ertuðrul Doðan, kulübü maddi ve manevi anlamýnda Türkiye'nin en önemli kulüplerinden biri haline getirmek için çok önemli çalýþmalar içinde olduklarýný belirterek, "Hedeflerimiz büyük ve onlara ulaþmanýn yolunun da büyük mali disiplin yeni gelir kaynaklarýnýn oluþturulmasý akýllý bir kulüp yönetim politikasýndan geçtiðinin farkýndayýz. Camia olarak þampiyonluðun Trabzonspor için bir gelenek olduðunu biliyoruz. Bu verimli topraklarda daha nice þampiyonluk yaþamak içinde en önemli konunun ekonomi olduðunu tekrar hatýrlatmak istiyorum. Kulübümüze maddi ve manevi anlamda Türkiye'nin en önemli kulüplerinden biri haline getirmek için çok önemli çalýþmalar içerisindeyiz. Taraftarlarýmýzýn Trabzonspor'dan gurur duymasý için birçok konuda yeni faaliyetler sürdürmekteyiz" dedi.

Türk futbolunda artýk denizin bittiðini dile getiren Baþkan Doðan, "Uçurumun kenarýndayýz. Bu sene önemli bir yayýn ihalesi var. Tüm kulüplerimizi çok yakýndan ilgilendiren ve hiç kimsenin hata yapma lüksünün olmadýðý günlerdeyiz. Yayýn ihalesi 500 milyon Dolar seviyelerinden 90 milyon Dolar'ýn altýna düþtü. Örneðin Trabzonspor herhangi bir deplasmanda 3 puan alsa bile o deplasman masraflarýný karþýlayamayacak seviyede bir naklen yayýn gelirimiz var. Hafta içi kulüpler birliði toplantýsý gerçekleþtirildi ve önemli konular konuþuldu. Bu konulardan en önemlilerinden bir tanesi yayýn ihalesiydi. Ýnþallah bu sefer geçen sefer olduðu gibi tek yayýncý kuruluþun deðil 2 veya 3 kuruluþun katýlacaðý bir ihale olacaðýný düþünüyoruz. Bununla ilgili deðerli federasyon baþkanýmýzýn ve yönetim kurulunun önemli çalýþmalarý var. Bu çalýþmalar neticesinde gelinen noktada þunu söyleyebiliriz. Birçok siste konuþuluyor baþta play-off olmak üzere önümüzdeki yýldan geçerli olmak üzere. Bunlarýn konuþulmasýnýn asýl sebebi yaklaþýk olarak 90 milyon Dolar'a gerileyen naklen yayýn gelirini 200 milyon Dolar bandýna çekebilmek. Eðer bu aþamalara ulaþýlabilirse kulüplerimizin bir nebze nefes alacaðýný düþünüyorum" þeklinde konuþtu.

"Pazarý geniþletemeyen, stadyum ekonomisini çalýþtýrmaktan uzak açýkçasý aciz bir sistem"

E-bilette mevcut sistemin aciz bir sistem olduðunu kaydeden Doðan, "En önemli konulardan birisi de e-bilet ihalesi. Bilindiði gibi mevcut sistem potansiyelin çok altýnda gelir saðlayan çok komik rakamlarla kulüplere katký veren bir sistem bulunmakta. Pazarý geniþletemeyen, stadyum ekonomisini çalýþtýrmaktan uzak açýkçasý aciz bir sistem. Federasyonumuzun bu konuda da çok ciddi çalýþmalarý var. Federasyondan beklentimiz bu fýrsatlarý maksimum seviyeye getirerek bunlarý çok ciddi paralara çevirerek önemli gelir kaynaklarýný takýmlarýmýza kazandýrmasýdýr" diye konuþtu.

"Biz tüm iyi niyetimizle altyapýda torpili kaldýrdýðýmý söyleyebilirim"

Þampiyonluk anýtý için 19-20 kiþilik bir katýlýmla 38-40 milyon TL'lik bir para toplandýðýný vurgulayan Ertuðrul Doðan, "Sadece 18-19 kiþinin isminin bulunacaðý bir anýtýn yapýlmasý þu an itibarýyla mantýklý durmadýðý için biz bu sayýyý nasýl artýrabilir ve beklentileri karþýlayabiliriz diye Sayýn Emre Birhan Yazýcý önderliðinde bir planlama yapýyoruz ve þu anda hazýrlanýyoruz. Double Pass konusu Fransa, Ýngiltere, Almanya ve Belçika'da çok önemli kulüplerle yýllardýr faaliyetlerini sürdüren bir firma. Eksikleri olabilir bizim de eksiklerimiz olabilir. Yaklaþýk olarak 6 aylýk bir süredir ciddi anlamda faaliyette. Trabzon þehri olarak çok iyi biliyoruz ki altyapýdan bir verim alýnabilmesi için en az 3-4 yýllýk bir sürecin geçmesi gerekiyor. Biz tüm iyi niyetimizle altyapýda torpili kaldýrdýðýmý söyleyebilirim. Ýsminin ne olduðu önemli deðil. Önemli olan benim kafamda altyapýda torpilin iþlemediði. Burada kimseyi eleþtirmek anlamýnda bunu söylemiyorum. Yýllarca biz de bunlarý gördük gördüðümüz yaraya da parmak bastýk ve bunu ortadan kaldýrdýk, kimse de bunun aksini söyleyemez" ifadelerini kullandý.

"Bir gizlimiz saklýmýz yok"

"Transfer konusunda bir gizlimiz saklýmýz yok" diyen Baþkan Doðan, "Transferler konusunda da ilk gün söz verdiðim gibi önce hocamýzýn talebini alýyorum. Yanýna izleme komitesi imzasýný atýyor, yanýna asbaþkan imzasýný atýyor yanýnda baþkan imzasýný atýyor. Tüm bu imzalar denetleme kurulumuz hem diðer kurul üyelerimizin tamamýyla dosya halinde paylaþýlýyor. Bunu herkes görebilir ve ibraz edebiliriz. Bu konuda bir gizlimiz saklýmýz yok" dedi.

Ýstanbul'daki Kartal arazisi

Ýstanbul'daki Kartal arazisi ile ilgili resmi baþvuruyu yaklaþýk 2 ay önce yaptýklarýný belirten Doðan, "Kartal arazisinin satýn alýnmasý ve üzerinde proje geliþtirilmesi ile alakalý satýn alýnmasý ile ilgili bir çalýþma yapýldý. Haftaya Ankara'da bize bu çalýþmayla ilgili bize bilgi verecekler. Biz de planlamamýzý yapýp o araziyi yani mülkünü Trabzonspor'a kazandýrýp Emlak Konut veya TOKÝ'den bir tanesi ile anlaþýp inþallah kulübümüzün borçlarýný ödenebilir bir hale getireceðiz" diye konuþtu.

"8 ayda kulüp kasasýndan 90 milyon Euro ödeme yaptýk"

Bordo-mavili kulübün borcuna iliþkin dikkatli davranmaya ve her þeyi her an planlamaya çalýþtýklarýný dile getiren Ertuðrul Doðan, "Mevcut kur farklarý ve artan faizleri üzerine koyunca borç rakamý bu. Biz burada çok dikkatli davranmaya her þeyi her an planlamaya çalýþýyoruz. Trabzonspor'a eksiðimiz olabilir ama yanlýþýmýz olmaz. Biz geldiðimiz günden beri yönetim kurulundaki arkadaþlarýmýn özverili ve iyi niyetli çalýþmalarýndan ötürü onlara teþekkür ediyorum. 8 ayda kulüp kasasýndan 90 milyon Euro ödeme yaptýk. Bu ödeme yapýlamasaydý asýl o borcun nereye gideceðini o zaman görürdük. O 90 milyon Euro ödenemeseydi o anlaþmalarýn feshinden kaynaklý olarak 70 milyon Euro civarýnda bir tazminatla karþý karþýya kalacaktýk. Artý manevi yükü camiaya artý sponsorlara olan yükü. Yani içinden çýkýlmayacak bir hale gelecektik. Bu 90 milyon Euro'nun 70 milyon Euro'su tamamen sponsorluktur. Yani kulübe bir geri dönüþü olmayacaktýr. Ocak ayý sonunda inþallah bitirdiðimiz bir proje ile bu rakamýn üzerine bir 25 milyon Euro daha koyacaðýz. Ýnanýn elimizden gelen ne varsa yapmaya çalýþýyoruz" ifadelerini kullandý.

"Uçurumun kenarýndan döndük yol çok uzun ve meþakkatli"

Trabzonspor camiasýnýn mutluluðu, yeniden þampiyonluðu görmesi için mali yapýyý ellerinden geldiði kadar kollamaya çalýþtýklarýný vurgulayan Baþkan Doðan, "Ben bir iþ insaný olarak zaten böyle bir böyle bir þeyin normal þartlarda olmasý, þirketin faaliyetini sürdürmesi mümkün deðil. Bu Trabzonspor için olduðu için buradadýr. Bunun bir dönüþümle olmasý gerekiyor. Biz de bu dönüþüme talibiz, bunu ilk geldiðimiz gün de söyledim. Uçurumun kenarýndan döndük, yol çok uzun ve meþakkatli. Bu þehrin yeniden þampiyonluklarý görmesi çok önemli ama þampiyonluklarý görürken sürdürülebilir bir ekonomi ile görmesi önemli. Aksi halde bizim gördüðümüz þampiyonluk gibi olur. Dolayýsýyla biz bunlarý da yaþadýk gördük ve tecrübe ettik. Ne yapacaðýmýzý nasýl yapacaðýmýzý biliyoruz. Benim tek ricam lütfen hocamýzýn oyuncularýmýzýn yanýnda olup onlara destek olalým. Biz bu yürüyüþü tek baþýmýza yapamayýz. Sizlerin desteði olmadan biz bu yürüyüþü bitiremeyiz. Sizlerden bu konuda destek bekliyorum" diyerek sözlerini tamamladý.