Türk futbolunun efsaneleri bir arada! ''VAR sisteminde þüphe var''
ABONE OL

Türk futbolunda elde ettikleri baþarýlarla akla gelen ilk teknik direktörlerden Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Þenol Güneþ, Ýzmir Spor Zirvesi'nde bir araya geldi. Düzenlenen zirvede üç usta teknik adam açýklamalarda bulundu.

FATÝH TERÝM: PARA VE AKIL BÝR ARADA OLMALI

Futbola bütçe-baþarý iliþkisi konusundaki soruyu yanýtlayan Fatih Terim, "Para olup aklýnýz yoksa ya da aklýnýz var ama paranýz yoksa iþe yaramaz. Ýkisini doðru kullanmak gerekir. Bir arada çok güzel bir þey. Kendi futbolumuzla Avrupa'daki rakiplerimiz arasýndaki fark çok açýk. Yýllardýr da gerek milli takýmlarda gerek kulüp takýmlarýnda bunu aþmak ve baþarýlý olmak için Avrupa'da çok çaba sarf ettik. Kolay da olmadý hiçbirimiz için" diye konuþtu.

"Oynanan oyunun, düþüncelerin, baþarýnýn hiçbir farký olmaz esasýnda" diyen Fatih Terim, "Saha ayný saha. Çim ay çim. O yüzden daha fazla konsantre olunmasý gereken, daha fazla dikkat gereken bir mecra Avrupa. Kimse yerinde durmuyor, herkes devam ediyor. Bir transfer politikasýný Avrupa için yapýyorsanýz herhangi bir baský altýnda kalmadan takýmýnýza uygun davranmaz gerekir. Zaman zaman Avrupa'da hepimizi üzen sonuçlar olmuþtur, olacaktýr. Ama Avrupa'da istikrar beklenir" dedi.

'AVRUPA'YI HEP ÖNDE TUTTUM'

Teknik direktör Fatih Terim, teknik adam olarak her zaman Avrupa'da baþarýlý olmayý öncelik olarak belirlediðini dile getirdi. Tecrübeli çalýþtýrýcý, "Hayatým boyunca verdiðim tüm beyanlarda Avrupa'da baþarýnýn önde olduðunu ifade etmiþimdir. Avrupa'da final oynamak önemli ama hazýr finale gelmiþken bari kupayý da alalým. Her zaman kazananlar anýlýyor, kupalar hatýrlanýyor. Final oynayana bir þey verilmiyor. Avrupa'yý Türkiye'den daha fazla önemsiyorum" þeklinde konuþtu.

'ÜÇ GÜNDE BÝR MAÇ OYNANIR'

Futbolda son dönemde maç sayýlarýnýn yükselmesinin hatýrlatýlmasý üzerine konuþan Terim, "Trafik sýkýþmýþ, gün yokmuþ, bunlarý kabul etmiyorum. Baþarýlý olmak istiyorsan yýlda 60'tan aþaðýya maç oynamayacaksýn. 30 kiþilik kadroda her oyuncuya maaþ ödüyorsanýz, her oyuncuya deðerli ya da alternatif diye bakýyorsanýz bu maçlar oynanýr. Avrupa'da çok maç oynamamýzdan yanayým. Bunun bilimsel dinlenmesi var. 2000'de 60-70 maç oynamýþýz. Hazýrlýk maçlarýmýzý Barcelona gibi takýmlarla oynamýþýz. Kupalarýn hepsini almýþýz. Rotasyon bunun için var. Yoksa sadece Türkiye Kupasý için 22 oyuncu yeter. Kimseye bahane ürettirmeyelim. Üç günde bir maç oynanýr, oynanmasý da gerekir" yorumu yaptý. Terim, kulüplerin profesyonelce yönetilip kurumsallaþmasý gerektiðini de vurguladý.

'VAR'IN GÖREVÝ YARDIM ETMEK'

Türkiye'de uygulanan Video Yardýmcý Hakem (VAR) sistemini deðerlendiren Fatih Terim, "VAR'ýn geliþ sebebi çok açýk. Yardým edecek. Baþka bir görevi yok. Görevi yanlýþ kararlarý minimize etmek. Hakemlere çok da yardým etmiyoruz hiçbirimiz. Suçluyu bulmaya çalýþýyoruz. VAR, hakeme 'Baksan iyi olur. Görsen iyi olur' demeli. 'Bana göre penaltý bu, bence faul' demesi doðru deðil. Maçýn hakimi de hakemi de o. Benim görüþüm yardýmý olmuyor. Daha önce de tartýþýyorduk, yine tartýþýyoruz. Önemli olan topun oyunda kalma süresine, kaliteye yardýmcý olmak" dedi.

ÞENOL GÜNEÞ: ASIL AMAÇ FUTBOLCU YETÝÞTÝRMEKTÝR

Trabzonspor Teknik Direktörü Þenol Güneþ, Türkiye'de geçmiþte futbolda imkanlarýn kýsýtlý olduðunu ifade ederek, "Eðitim, tesis, organizasyon sýkýntýlarý vardý. Oradan bugünlere gelmek bizim avantaj. Asýl önemli olan entelektüel seviyede sporcu olmak. Spora yatýrým yapýlmalý. Futbol bir sanayi. Müthiþ paralar dönüyor. Kendimizi eleþtirelim ama yok saymayalým. Kendimize güvenimiz var, birbirimize güvenmemeye baþladýk. Futbolun altyapýsýný unuttuk. Yatýrým yaptýðýmýzý düþünmüyorum. Kulüplerin kurumsal yapýsý yanlýþ. Þirketleþmeye geçiþte hata yapýyoruz. Yöneticilerin günlük baþarýyý kovalamasý söz konusu. Çok para harcamak garanti etmez, asýl amaç futbolcu yetiþtirmektir" ifadelerinde bulundu.

Transferlerle gündem deðiþtirildiðini dile getiren Þenol Güneþ, "Anadolu takýmlarý da hazýr oyuncu alýyor. Yabancý oyuncu için 5-10 yýllýk plan yapýlmalý. Hazýr alýyorsanýz üretmezsiniz. Nereye kadar? Ekonomi biter, hiçbir þey yapamazsýnýz. Üretme de olmalý yarýþma da olmalý. Kulüpler sancýlý baský altýndalar. Borçlanarak harcýyorlar. Saðlýksýz bir durum. Buna müdahale etmek federasyonun ve devletin görevi olmalý. Bursaspor geçmiþte þampiyondu, bugün Bursaspor baþka yerlerde. Ýzmir'de Göztepe tribünleri dolduruyor. Anadolu takýmlarýnda tribünler boþ. Almanya, Ýngiltere dolu. Altyapýlar için herkesin el ele vermesi gerekiyor" diye konuþtu.

'VAR SÝSTEMÝNDE ÞÜPHE VAR'

VAR sistemini de yorumlayan Þenol Güneþ, "Teknoloji ile doðruyu bulursunuz ama tartýþmayý durduramazsanýz. Bilimsel bir olayda hala þüphe varsa niyet sorgulanýr. Hata varsa eski haline dönülsün. Karþý deðilim ama gol oluyor seviniyorsun, bir süre sonra üzülüyorsun. Þüpheyle bakýlan bir sistem. Kendi takýmýmda hakemlerle ilgili konuþmayacaðým. Mazeret bulmak istemiyorum, oyunumu düzelteceðim. Ama hakemler koþu alanýný bilmiyor, oyunu okuyamýyor. Bu hakemin Süper Lig'de olmamasý lazým. Acemileri oraya koymak yenilemek deðildir. Hakemlere de yazýk. Düzgün, becerili insanlara ihtiyacýmýz var. Golü iptal ediyorsun korneri iptal etmiyorsun, kornerden gol yiyorsun. VAR, hakemin kulaðýna üflesin. Güvensiz bir ortam var" ifadelerini kullandý.

MUSTAFA DENÝZLÝ: BÖYLE BÝR LÝGÝN TADI OLMUYOR

Teknik direktör Mustafa Denizli, Süper Lig'de takýmlar arasýnda büyük farklar olduðunu dile getirerek, "Baþarý para ile doðru orantýlý deðil. Türkiye'de harcadýðýn paranýn 10'da 1'ini geri alamýyor kulüpler. Böyle bir ligin tadý olmuyor. Aþaðýdakiler ve yukarýdakiler ligi. Kahin olmaya gerek yok. Ligde 9'uncu sýradan sonraki takýmlarýn hepsi düþebilir. Futbolun tutulacak bir tarafý kalmadý bu maliyetlerle. Galatasaray UEFA Kupasý'ný aldýðýnda kaç yabancýsý vardý? Türkiye maalesef futbolda bu bütçeleri hiçbir kulübün kaldýrýlmasý mümkün deðil. Þartlar böyle devam ettiði müddetçe baþarý beklemek de mümkün deðil. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beþiktaþ'ýn harcadýðý bütçelere bakýn, bir de futbolseverlere sunulan futbola bakýn. Avrupa'da bir baþarý yok" mesajý verdi.