Para yüzücü Umut Ünlü, Paris 2024 Paralimpik Oyunlarý'nda 50 metre serbest ve 200 metre serbest kategorilerinde altýn madalya alarak oyunlar tarihinde Türkiye adýna ayný organizasyonda 2 altýn madalya kazanan ilk sporcu oldu. Adýný Türk spor tarihine yazdýran milli yüzücü, Demirören Haber Ajansý'na (DHA) özel açýklamalarda bulundu.
Yaklaþýk 4 yýldýr yüzme sporu ile uðraþtýðýný ve yüzmeye 19 yaþýnda baþladýðýný ifade eden Umut Ünlü, engelli çocuklarýn kendisine motivasyon kaynaðý olduðunu ifade etti. Birçok mesaj aldýðýný ve bu mesajlarýn kendisini çok etkilediðine deðinen milli yüzücü, "Benim gibi engelli arkadaþlarýmýn bana yazdýðý mesajlar bana büyük motivasyon kaynaðý oluyordu. 'Umut aðabey bizim için baþar, seni çok seviyoruz, biz de senin gibi yüzmeye baþlamak istiyoruz.' Yani bu mesajlarý gördükçe ben bu çocuklarý asla yüzüstü býrakmak istemiyorum diyordum. Bu çocuklar için elimden geleni yapmak istiyordum. Allah'a þükür gittim, orada elimden geleni yaptým, baþardým. Ýyi oldu yani motivasyon kaynaðým benim gibi engelli çocuklar, arkadaþlar, sporcular oldu" diye konuþtu.
'ARTIK ÝNSANLAR BEDENÝME BAKMIYOR, SADECE BAÞARIMA VE ÝSMÝME ODAKLANMIÞ DURUMDA'
Aldýðý altýn madalyalarýn ardýndan insanlarýn yakaladýðý altýn madalya ve ismine odaklandýðýný, bedenine bakmadýklarýný belirten Umut Ünlü, "Yüzmeye baþlamadan önce gerçekten insanlar tarafýndan iþe yaramayan, gereksiz, böyle yani engelli olduðumu yüzüme vura vura anlattýklarý bir dönemdi. Yüzmeye baþladýktan sonra bu biraz daha kýrýlmaya baþladý. 'Evet bir þeyler yapmaya çalýþýyor, baþarýlý olacak mý, nereye gidecek bunun sonu' diyorlardý. Ama þimdi paralimpik þampiyonu oldum. Sokaða çýktýðým gibi insanlar koþa koþa fotoðraf çekmeye geliyor. Balkona çýkanlar, selam vermek için aþaðý gelenler. Artýk insanlar bedenime bakmýyor. Sadece baþarýma ve ismime odaklanmýþ durumda. Bu da beni inanýlmaz mutlu ediyor. Çünkü benim amacým bunu yapmaktý. Ýnsanlarýn engellerimizle deðil de bizim ismimizle, baþardýklarýmýzla bizi konuþmasýydý. Çok þükür bunu da baþardýk, çok mutluyum bu konuda" þeklinde konuþtu.
'SUYA ÝLK DEFA 19 YAÞINDA GÝRDÝM'
19 yaþýna kadar yüzmediðini, kýsa bir sürede yüzme öðrenmesinin ardýndan þampiyonalara katýldýðýný söyleyen Umut Ünlü, "2019 yýlýnda Bedensel Engelliler Federasyonu'na bir mail attým. 'Bir spor yapmak istiyorum, bana destek olur musunuz' diye. Onlar da bana yüzme antrenörümün numarasýný attýlar. Ben de yüzme antrenörümün yanýna gittim.19 yaþýma kadar hiç suya girmemiþ bir bireydim. Ýlk defa 19 yaþýnda suya girdim. 1 ay gibi kýsa bir sürede yüzmeyi öðrendim. Sonra Türkiye þampiyonalarýna katýldým. Sonra dünyadaki yarýþlara katýlmaya baþladým. Yani 4 yýlda sýfýrdan en üste geldim diyebilirim. Bunun için çok mutluyum. Gerçekten çok çabaladýk, çok çalýþtýk, inanýlmaz bir çalýþma vardý. 4 yýldýr ben bir konsere gittiðimi bilmiyorum. Sosyal bir alan bilmiyorum. Arkadaþlarýmla dýþarý çýkýyorduk, onlar kola içiyordu, ben kola yasak olduðu için su içmek zorunda kalýyordum. Onlar cips yiyordu, ben evden kendime çerez getiriyordum saðlýklý diye. Böyle çalýþtým karda, kýþta ama bugünlerin geleceðine gerçekten inanýyordum, inancým tamdý.
Sabrediyordum zorluklara karþý, inanmayanlara karþý, zorbalýk yapan kiþilere karþý. Yani görünce böyle iðneleyen kiþiler oluyordu, beni görünce bismillah diyen kiþiler oluyordu, sabrediyordum bugünler için. Þimdi bugünlerin tadýný çýkartýyorum. Ailem her zaman benim arkamdaydý. Zaten son 1 yýldýr ailem inanýlmaz bir destek veriyor. Çünkü paralimpik oyunlarýn sürecini biliyorlar. Burasý için çok çalýþmak lazým, madalya için normal bir yaþam sürmemek lazým, normal antrenmanlar yapmamak lazým, normal yemekler yememek lazým, normal dinlenmemek lazým. Hep herkesten farklý olmak lazýmdý. Ben herkesten farklý oldum. Ailem herkesten farklý oldu. Annem sabah 06.00'dan akþam 22.00'a kadar yemeklerimi hazýrlýyordu, elbiselerimi yýkýyordu, mayomu ve gözlüðümü, çantamý düzenliyordu ve günü bitiriyordu" þeklinde konuþtu.'PARALÝMPÝK OYUNLARA KATILABÝLMEK ÝÇÝN BELLÝ DERECELER ELDE ETMEK LAZIM'
Olimpiyatlarda mücadele edebilmek için dünya þampiyonalarýnda belli dereceler elde etmek gerektiðinin altýný çizen Ünlü, þöyle konuþtu:
"Öncelikle Türkiye þampiyonalarýna katýlmak zorundasýnýz. Dünya'ya gitmek için ve dünya kriterleri diye bir olay var. Ýþte dünyadaki yarýþlar diyor ki, 'Siz 200 metre serbestte bunu yüzerseniz bizim yarýþlarýmýza katýlabilirsiniz.' Biz Türkiye'deki sporcular da Türkiye'deki yarýþlara gidip, o dereceleri elde etmeye çalýþýyoruz ve dünya bizi kabul ediyor. 'Evet sen bu derecede yüzdün, gel bizim yarýþýmýza da katýl' diyor. Ben bu 4 yýlda 4 ya da 5 kere Türkiye Þampiyonasý'na katýldým. Orada çeþitli barajlar geçtim. O kriterleri aþtým ve dünyadaki yarýþlara katýlmaya hak kazandým. Paralimpik Oyunlar için de kasým ayýnda Mýsýr'da bir yarýþýmýz vardý. Orada 4 tane paralimpik oyunlar barajýný geçtim. Kota aldým ve ondan sonra aðustos ayýna kadar 6 tane uluslararasý yarýþmaya katýldým. Çünkü paralimpik oyunlara katýlmak için belli bir yarýþma kriterini aþmak, belli dereceler elde etmek lazým."
'ÇOK ÞEY YAPABÝLÝRÝZ, YETER KÝ O BAYRAÐI YUKARI KALDIRMAK ÝSTEYELÝM'
Kendisine birçok mesaj geldiðini, bunlarý hiçbir zaman yanýtsýz býrakmadýðýný belirten Ünlü, sözlerini þöyle tamamladý:
"Bu süreçte insanlar artýk bana sosyal medyadan mesaj atýyor. 'Ben spor yapmak istiyorum, bana destek olur musun? Seni gördüm, ben de yüzmek istiyorum, ben de spor yapmak istiyorum' gibi. Tabi ki ben o arkadaþlarýmý, kardeþlerimi asla yanýtsýz býrakmýyorum, yetkili kiþilerin numaralarýný atýyorum. Yetkili adresleri atýyorum. Onlarýn da bir spora baþlamasýný, bir spor yapmasýný yani insanlýða faydalý olan bir þey yapmalarýný istiyorum. Bu illaki spor olacak diye bir þey yok, herkes sporcu olacak diye bir kaide yok. Sanatla da ülkemizin bayraðýný en yükseðe kaldýrabiliriz. Ýstiklal Marþýmýzý okutabiliriz. Çok þey yapabiliriz; resim yapabiliriz, þarký da söyleyebiliriz. Yeter ki o bayraðý yukarý kaldýrmak isteyelim."