Eskiþehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüðü’nde yapýlan arkeolojik kazýlarda, Anadolu’nun ilk þehir yapýlanmasý ortaya çýktý. Kazýlarda milattan önce 3 bin yýlýna uzanan taþ sanduka ve çömlek mezar olmak üzere toplam 20 mezar alaný belirlendi.
5 BÝN YILLIK ÝSKELET
Yaklaþýk 5 bin yýllýk insan ve hayvan iskeletlerinin de bulunduðu kazýlarda, yerleþme planýnýn ortaya çýkarýldýðýný ifade eden kazý baþkaný Doç. Dr. Murat Türkteki, “5 bin yýl önce ilk þehirciliðin baþladýðý yerlerden birisi. Kazýlarda, hayvan ve insan iskeletlerinin yaný sýra bir çömlekte yaklaþýk 2,5 milyon tane zarife otu tohumu tespit ettik.Zarife otu, bugün týp alanýnda, aromatik olarak hala kullanýlan bir bitki. Ayrýca 4 ve 14 yaþlarýnda 2 insan iskeleti daha çýkarýldý” dedi. Türkteki, bitiþik nizam evlerden oluþan þehir yapýlanmasýnda yönetici sýnýfýn ayrý ve daha büyük evlerde oturduðunun tespit edildiðini belirtti.
ÝKÝ FARKLI YAPI ÇIKTI
Doç. Dr. Türkteki, þöyle devam etti: “Burada avluya bakan, dýþ taraflarýnda savunma niteliði olan birbirine bitiþik yapýlardan bahsedebiliriz. Bu yapýlar, kamusal yapýlarý da içeriyor. Dolayýsýyla biz burayý, ‘Yukarý Þehir’ olarak adlandýrýyoruz. Aþaðý kýsýmda ise daha çok konut yapýlarý bulunuyor. Bu da aslýnda, sosyal organizasyonun, sýnýflaþmanýn ve bir yönetici sýnýfýn burada var olduðunu gösteriyor. Þehirleþmeyle birlikte artýk sýnýflar ortaya çýkmaya baþlýyor. Bu sýnýflarýn bir organizasyonu var. Burada biz özellikle yöneticilere ait bazý yapýlar ortaya çýkardýk. Bunlardan bir tanesi, 31 metre uzunluðunda ve 24 metre geniþliðinde yönetici yapýsý. O dönem için oldukça büyük ve anýtsal bir yapý.”