Büyük Taarruz ne zaman baþladý, ne zaman bitti? Ýþte maddeler halinde Büyük Taarruz'un sonuçlarý
ABONE OL

Türk milleti için önemli zaferlerden biri olan Büyük Taarruz'un 101. yýl dönümü kutlanýyor. Büyük Taarruz, Türk Kurtuluþ Savaþý sýrasýnda Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karþý baþlattýðý genel saldýrýdýr. Tarihi zaferlerden olan Büyük Taarruz sonucunda ülke iþgalcilerden temizlendi. Peki Büyük Taarruz ne zaman baþladý, ne zaman bitti? Büyük Taarruz'un sonuçlarý (maddeler halinde)

BÜYÜK TAARRUZ NE ZAMAN BAÞLADI, NE ZAMAN BÝTTÝ?

1922 yýlýnýn Haziran ayýnda, Mustafa Kemal Atatürk Taarruza geçme kararýný Ýsmet Paþa, Ferik Fevzi Paþa, Kazým Paþa'ya söyledi. 26 Aðustos günü, 5.kolordu Yunanlýlara saldýrmaya baþladý ve Büyük Taarruz baþladý.

Sabahýna ise Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaþlarýný alarak savaþý kontrol edebilmek için Kocatepe'ye gitti.

Büyük Taarruz harekatý, burada topçularýn taciz ateþiyle baþladý. Türk askerleri, daha sonra Týnaztepe yakýnlarýndaki engelleri aþýp Yunan askerini süngü hücumuyla geri itti ve Týnaztepe'de zafer kazanýldý.

Ýlk önce Belentepe, daha sonra Kalecik düþmandan temizlendi. Bir süre havada devam eden savaþ, Türk askerlerine oldukça zor anlar yaþattý.

Havanýn kapalý olmasýna raðmen Türk keþif uçaklarý askerlerini korumak için havalandý. Öbür günlerde ise Yunan uçaklarý geri püskürtülerek bombalama uçuþlarý devam etti.

27 Aðustos Pazar sabahý gün aðarýrken Türk ordusu bütün cephelerde yeniden Taarruza geçti. Bu Taarruzlar çoðunlukla süngü hücumlarýyla ve insanüstü çabalarla gerçekleþtirildi. Ayný gün Türk birlikleri Afyonkarahisar'ý geri aldý. Baþkomutanlýk Karargâhý ile Batý Cephesi Komutanlýðý Karargâhý Afyonkarahisar'a taþýndý.

28 Aðustos Pazartesi ve 29 Aðustos Salý günleri baþarýlý geçen Taarruz harekâtý, 5. Yunan Tümeni'nin çevrilmesi ile sonuçlandý. 29 Aðustos gecesi durum deðerlendirmesi yapan komutanlar, hemen harekete geçerek muharebenin sür'atle sonuçlandýrýlmasýný gerekli buldular.

Düþmanýn çekilme yollarýnýn kesilmesi ve düþmaný çarpýþmaya zorlayarak tamamen teslim olmalarýný saðlama yolunda karar aldýlar ve karar süratli ve düzenli bir þekilde uygulandý. 30 Aðustos 1922 Çarþamba günü Taarruz harekâtý, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandý. Büyük Taarruz'un son safhasý Türk askerî tarihine Baþkomutanlýk Meydan Muharebesi olarak geçti.

26 Aðustos günü baþlayan Büyük Taarruz harekatý, 30 Aðustos günü savaþýn son harekatý olan Baþkomutanlýk Meydan Muharebesi ile son buldu.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TEN "ÝLK HEDEFÝNÝZ AKDENÝZ" EMRÝ

Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanmasýnýn ardýndan Baþkomutan Mustafa Kemal Paþa, birliklere "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdi.

27 Aðustos'ta Afyonkarahisar, 30 Aðustos'ta Kütahya'nýn kurtuluþunu 1 Eylül'de Gediz, 3 Eylül'de Emet ve Tavþanlý'nýn kurtuluþlarý izledi, 9 Eylül'de Ýzmir'de Yunan ordusunu denize döken Türk ordusu, Mustafa Kemal Paþa'nýn emrini büyük bir baþarýyla yerine getirdi.

BÜYÜK TAARRUZ'UN SONUÇLARI (MADDELER HALÝNDE)

Büyük Taarruz zaferiyle ülke iþgalcilerden temizlendi.

Yunan ordusu savaþý kaybetti. 200.000'e yakýn Yunan askerinden 130.000 kiþi öldüðü veya esir olarak alýndýðý düþünülüyor.

Bu zaferde Türk askerlerinden 2138 kiþi þehit, 9360'ý yaralý, 101 esir ve diðer kalanlarda kayboldu.

Sevr Antlaþmasý'nýn geçerliliði son buldu, Lozan Antlaþmasý imzalandý.