KPSS Lisans sýnavýnýn Genel Yetenek-Genel Kültür sýnavýndan çýkan adaylar sýnavda çýkan sorularýn cevaplarýný araþtýrýyor. Sýnavýn Genel Kültür alanýnda 'Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaþta kahraman ilan edildi?' sorusu çýktý. Bilgiye dayalý olan sýnavda adaylar ilk oturumu tamamladý. Sýnavdan çýkanlar Enver bey ve Resneli Niyazi hangi savaþta kahraman ilan edildiðini araþtýrmaya baþladý. Ýþte KPSS'de çýkan o sorunun cevabý..
KPSS lisans oturumlarý 2020 yýlýnda genel yetenek genel kültür sýnavý ile baþladý. Adaylar memur olmak için ter döktüler. Sýnavdan çýkan adaylar akýllarýnda kalan sorularýn cevabýný merak ediyorlar. Adaylar, tarih sorularýndan; Enver bey ve Resneli Niyazi hakkýnda araþtýrma yapýyorlar. Ýþte Enver bey ve Resneli Niyazi'nin kahraman ilan edildiði savaþlar...
ENVER BEY VE RESNELÝ NÝYAZÝ HANGÝ SAVAÞTA KAHRAMAN ÝLAN EDÝLDÝ
Enver Bey (Enver paþa) ve Resneli Niyazi Bey, girdikleri birçok savaþta kahramanca mücadele etmiþlerdir. 1908 Hürriyet Devrimi; Talât, Enver, Niyazi, Atýf, Eyüp Sabri beylerde ve daha pek çok aydýnýn kiþiliðinde, kendini hürriyete feda eden kahramanlarýný buldu. Onlar “ecnebi yumruðunu görmemek” için, canlarýndan aziz bildikleri vatan ve millet yolunda kendilerini, feda etmekten kaçýnmadýlar.
Her iki savaþçý da II. Meþrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadý. Resneli Niyazi Bey ve Enver Bey, Balkan savaþlarýnda kahraman ilan edilmiþlerdir.
RESNELÝ NÝYAZÝ BEY KÝMDÝR?
Ahmet Niyazi Bey (Arnavutça: Ahmet Njazi Bej Resnja) veya Resneli Niyazi Bey (1873, Resne - 1913), Arnavut kökenli Türk askeri.
1897 Türk-Yunan Savaþý’ndaki baþarýlarý ile tanýnmýþ bir askerdi. Ýttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne katýlarak cemiyetin ileri gelenleri arasýna girdi. 3 Temmuz 1908 Cuma günü, emrindeki askerlerle Makedonya daðlarýna çýkarak II. Meþrutiyet’in ilanýna yol açan ayaklanmanýn lideri oldu. Meþrutiyet’in ilanýndan sonra döndüðü Selanik’te “Hürriyet kahramaný” olarak karþýlandý.
Niyazi Bey’in, 1897 Türk-Yunan Savaþý’ndaki kahramanlýklarý dillere destan…
1873 yýlýnda bugün Makedonya sýnýrlarý içerisinde kalan Manastýr yakýnlarýndaki Resne kasabasýnda doðdu. Bu nedenle Resneli Niyazi Bey olarak anýlýr.
Manastýr Askeri Ýdadisi’nde öðrenim gördükten sonra Harbiye Mektebi’ni bitirdi ve teðmen rütbesi ile 1897 Osmanlý-Yunan savaþýna katýldý. Savaþta gösterdiði yararlýlýk nedeniyle mülazým-ý saniliðe (üsteðmenlik) yükseltildi. Kendisine “Padiþah yaverliði” unvaný da verilmek istendi; ancak kazaskerin 13 yaþýndaki oðluna da ayný unvanýn verilmesi üzerine bu unvaný kabul etmeyip cepheye dönmeyi istedi.
Resne’de ambar memurluðu gibi pasif bir göreve atanan Niyazi Bey, 1903 yýlýna dek bu görevde kaldý. Daha sonra Balkanlar’da ayaklanan Sýrp ve Bulgar çetecilerle mücadele görevi verildi. Bu mücadele sýrasýnda vatanseverliði ve silahþörlüðü ile tanýndý. Rütbesi kolaðasý (yüzbaþý) rütbesine yükseltildi. Bu dönemde Ýttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne katýldý ve cemiyetin önde gelen kiþileri arasýna girdi.
Makedonya’ya baðýmsýzlýk verilmesini önlemek ve Sultan Abdülhamid’e meþrutiyeti zorla kabul ettirmek üzere Ýttihat ve Terakkî gizli cemiyetinin devrim stratejisi doðrultusunda bir isyan baþlatarak 3 Temmuz 1908 Cuma günü emrinde topladýðý 150 kadar asker ve gönüllü ile Ohri yakýnýndaki daða çýktý. Bu olay, Ýkinci Meþrutiyet’in ilan edilmesine öncülük etti. Padiþah II. Abdülhamid’in 1878 yýlýnda askýya aldýðý meþrutiyet rejimi, 24 Temmuz 1908’de resmen ilan edildikten sonra Resneli Niyazi Bey þehre indi. Selanik’te “Hürriyet kahramaný” olarak büyük gösterilerle karþýlandý. Daðda bulunduðu sýrada evcilleþtirdiði geyik, bir hürriyet sembolü kabul edildi, "gazal-i hürriyet" olarak tanýndý.
ENVER BEY KÝMDÝR?
Enver Paþa; (22 Kasým 1881 – 4 Aðustos 1922), Osmanlý Ýmparatorluðu'nun son yýllarýnda etkin olan Osmanlý askeri ve siyasetçisi. 3. Ordu ve Kafkas Ýslam Ordusu komutanlýðý yapmýþtýr. Ýttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli önderleri arasýnda bulunmuþ, 1913'te Bâb-ý Âli Baskýný adý verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini saðlamýþ, 1914'te Almanya ile askeri ittifaka önayak olarak Osmanlý Devleti'nin I. Dünya Savaþý'na girmesine öncülük etmiþ, savaþ yýllarýnda Harbiye Nazýrý ve Baþkumandan Vekili sýfatýyla askeri politikayý yönetmiþtir. Bu savaþ sýrasýnda meydana gelen Ermeni Kýrýmý'ný hazýrlayanlardan biridir.
I. Dünya Savaþý'nýn yenilgi ile sonuçlanmasý üzerine, Almanya ve Rusya'da Türk halklarýnýn bir araya getirilmesi amaçlý pek çok mücadelede bulunmuþ, Sovyet hükûmetinin desteðini kaybettikten sonra Orta Asya'daki Türk halklarýný ayaklandýrmak amacýyla gittiði Türkistan'da Bolþeviklere karþý yaptýðý bir çatýþma sýrasýnda ölmüþtür.
1914'te Padiþah Abdülmecit'in torunu (Þehzade Süleyman'ýn kýzý) Naciye Sultan'la evlenerek Osmanlý hanedanýna damat olmuþtur. Bu evlilikten Türkân Mayatepek (ö. 1989) ve Mahpeyker Ürgüp adlý kýzlarý ve Ali Enver Akoðlu (1921-1971) adlý bir oðlu vardýr. Enver Paþa, Genelkurmay eski baþkanlarýndan Kazým Orbay'ýn da kayýnbiraderiydi.
HÜRRÝYET KAHRAMANLARI
Ýttihat ve Terakki'nin baþlattýðý ihtilal hareketleri içinde yer alan Binbaþý Enver Bey, kýz kardeþi Hasene Haným'ýn eþi olan ve sarayýn adamý olarak bilinen Selanik Merkez Kumandaný Kurmay Albay Nazým Bey'i öldürme planý içinde yer aldý.
11 Haziran 1908 günü gerçekleþen suikast giriþimi Nazým Bey'in ve onu öldürmekle görevli fedai Mustafa Necip Bey'in yaralanmasý ile sonuçlanýrken Enver Bey, Divan-ý Harb'e sevk edildi. Ancak Ýstanbul'a gitmek yerine 12 Haziran gecesi daða çýkýp ihtilal baþlatmak üzere Manastýr'a doðru yola çýktý. Resne'de Resneli Niyazi Bey'in daða çýktýðýný öðrenince Manastýr yerine Tikveþ'e yöneldi ve cemiyeti orada yaymaya çalýþtý. Ohrili Eyüp Sabri Bey de onu izledi. Bu hareket padiþah tarafýndan II. Meþrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadý.
Daða çýkan subaylar arasýnda en kýdemlisi olduðu ve önemli faaliyetler gerçekleþtirdiði için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramaný” olarak kabul edildi, Ýttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askeri kanadýnýn en önemli isimlerinden birisi oldu. Meþrutiyetin ilanýndan sonra Makedonya Genel Müfettiþliði ve Berlin Askeri Ataþeliði gibi görevlerde bulundu.
KPSS 2020 LÝSANS SINAVINDA ÇIKAN DÝÐER SORULAR AÞAÐIDAKÝ GÝBÝDÝR