Tarihte Geyhatu'nun ölümü: Kuruluþ Osman Geyhatu'yu kim öldürdü?
ABONE OL

Atv ekranlarýnda yayýnlanan Kuruluþ Osman adlý dizideki geliþmeler nedeniyle izleyenler Geyhatu'nun ölümü hakkýnda bilgi edinmek istiyor. Ýlhanlýlarýnýn ilk hümümdarý Hülagü Han'ýn torunu olan Geyhatu Han, Hülagü Hanýn 14 oðlundan en büyüðü olan Abaka'nýn oðludur. Peki Kuruluþ Osman Geyhatu'yu kim öldürdü? Ýþte Tarihte Geyhatu'nun ölümü hakkýnda ayrýntýlý bilgi.

ATV ekranlarýnda yayýnlanan Kuruluþ Osman dizisini izleyenler, tarihte yaþanan olaylara yönelik araþtýrma yapmaya koyuldu. Tam bu noktada, en çok merak edilen konulardan birisi ise Geyhatu'nun ölümü olarak öne çýkýyor. Peki Geyhatu'yu kim öldürdü?

GEYHATU HAN KÝMDÝR?

1291-1295 yýllarý arasýnda yaþayan Geyhatu Han, Ýlhanlý Devleti'nin hükümdarýdýr.

Abaka Han’ýn oðludur. Abisi Argun Han tarafýndan 1285 yýlýnda Anadolu’daki Moðol idaresinin baþýna getirildi. 1286 yýlýnda Aksaray’a kadar gelip bölgedeki beylikleri aðýr bir vergiye tabi tuttu. Konya’ya gelerek 2 Haziran 1286’da II. Gýyaseddin Mesud’u tahta oturttu.

1288 yýlýnda Anadolu Selçuklularýna isyan eden Eþrefoðullarý ile Karamanoðullarýný cezalandýrmak için düzenlediði seferde Larende ve Karaman bölgesini tahrip etti.

Antalya’da bulunduðu sýrada Argun Han’ýn ölüm haberini almasý üzerine Azerbaycan’a dönerken Ahlat yakýnlarýnda 22 Temmuz 1291 tarihinde hükümdarlýðýný ilân etti. Ancak Anadolu’da Türkmenlerin isyan haberini alýnca Azerbaycan’a gitmeyip Þiktur Noyan’ý nâib tayin ederek Ýlhanlý otoritesine baþkaldýran baþta Karamanoðullarý olmak üzere Türkmen beylerini cezalandýrmak üzere Anadolu’ya geri döndü.

Larende’yi yaðmaladýktan sonra Menteþe, Beyþehir, Kütahya ve Denizli topraklarýna saldýrýda bulundu. 23 Aralýk 1291’de Denizli’yi ele geçirdi. Þubat 1292’de Konya’ya gelen Geyhatu Han, bir süre sonra Azerbaycan’a dönerek 29 Mayýs 1292’de Aladað’da tahta çýktý.

Osman Gazi'nin amcasý Dündar Bey nasýl öldü?

Geyhatu devrinde de Ýlhanlý-Memlük mücadelesi devam etmekle birlikte her iki tarafta doðrudan bir savaþa girmemeye çaba gösterdi. Argun Han döneminde Memlüklerle yapýlan savaþ ve ülkede besi hayvanlarýnda görülen salgýn hastalýklar yüzünden devletin malî durumu iyice bozulmuþtu. Geyhatu döneminde ekonomik ve siyasi istikrarsýzlýk ülkedeki düzeni daha da bozmaya baþladý. Ekonomiyi düzeltmek için 1294 yýlýnda altýn ve gümüþ paralarla ticareti yasaklanýp, “çav” adý verilen kaðýt paralarýn tedavüle sürülüp altýn ve gümüþ paralarla deðiþtirilmeye baþlanmasý ülkedeki ticareti durma noktasýna getirdiðinden bu uygulamadan kýsa süre sonra vazgeçmek zorunda kaldý.

GEYHATU'NUN ÖLÜMÜ

Ülkede ekonominin iyice bozulmasý, günlerini zevk ve eðlence içerisinde geçiren Geyhatu’ya karþý Moðol ileri gelenlerinin Baydu’yu destekleyerek isyan baþlatmasýna sebep oldu. 21 Mart 1295’de Hemedan civarýnda yapýlan savaþta Baydu’ya yenilerek Mugan’a kaçtý. Ancak kýsa süre içerisinde yakalanarak 24 Mart 1295 tarihinde idam edildi.