KPSS Lisans oturumlarý sona erdi. Adaylar sýnavda çýkan sorularýn cevaplarýný araþtýrýyor. Sýnavýn Genel Kültür tarih alanýnda 'Milli Mücadele Batý cephesi yardým güzergahý neresidir?' sorusu çýktý. Bilgiye dayalý olan sýnavda adaylar iki oturumu da tamamladý. Sýnavdan çýkanlar Milli Mücadele Batý cephesi yardým güzergahýný araþtýrmaya baþladý. Ýþte KPSS'de çýkan o sorunun cevabý..
KPSS lisans oturumlarý 2020 yýlýnda genel yetenek genel kültür sýnavý ile baþladý. Adaylar memur olmak için ter döktüler. Sýnavdan çýkan adaylar akýllarýnda kalan sorularýn cevabýný merak ediyorlar. Adaylar, Genel Kültür tarih sorularýndan; Milli Mücadele Batý cephesi yardým güzergahý hakkýnda araþtýrma yapýyorlar. Ýþte sorunun cevabý ve o konu hakkýnda detaylar...
Milli Mücadele Batý cephesi yardým güzergahý neresidir?
Milli Mücadele Batý cephesi yardým güzergahý; Ýstiklal Yolu olarak anýlan; Milli Mücadele boyunca at, eþek veya katýr ile çekilen kaðný arabalarýyla cepheye silah ve erzak gibi malzemenin taþýndýðý, ayrýca Batý cephesine Osmanlý ordusundan terhis edilen gönüllü askerlerin götürüldüðü; TBMM hükümetiyle görüþmek isteyen sivil halkýn, yabancý diplomatlarýn ve basýn mensuplarýnýn kullandýðý, Ýnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankýrý-Kalecik-Ankara hattýdýr.
KPSS'de 'hangisi yardým güzergahýnda deðildir' þeklinde sorulan bu sorunun cevabý þýklardan Eskiþehir'dir.
Milli Mücadele yýllarýnda Anadolu’da iþgale uðramamýþ tek bölge Karadeniz, Anadolu’nun dýþarý açýlabileceði tek güvenli yeri ise Kastamonu’nun Ýnebolu Limaný idi. Türk toplumunun yaþayabilmesi, mücadelenin baþarýya ulaþabilmesi, Ýnebolu Limanýndan gelecek mühimmata baðlýydý. Özellikle 28 Haziran 1921’de Ýzmit’in Yunanlýlar tarafýndan iþgali üzerine Anadolu›nun giriþ-çýkýþ kapýlarý Karadeniz limanlarý olmaya baþladý. Bu sebeple Ýnebolu-Ankara arasýndaki bu yol Milli Mücadele için hayati bir önem taþýyordu. O dönemde güvenliði açýsýndan tercih edilen bu yol yaðýþlý havalarda çamurla kaplanan eski bir kervan yoluydu.
Ýnebolu’nun büyük gemileri barýndýracak bir limaný yoktu. Ýnebolu açýklarýna gemilerle gelen silah ve cephane, açýktan ve her türlü hava þartlarýnda kahraman demirciler tarafýndan kayýklarla Ýnebolu kýyýlarýna çýkarýlýyordu. Bu malzemeler Kastamonu’nun kahraman kadýnlarý, yaþlýlarý ve çocuklarý tarafýndan çok zor þartlarda Ankara’ya taþýnýyordu. O dönemde Anadolu’nun eli silah tutan erkekleri cephelerde düþmana karþý çarpýþýyorlardý. Bu güzergâhta yol alan nakliye kollarýnýn ortak nitelikleri cephe gerisinde kalan çocuk, kadýn ve yaþlýlardan oluþmasý idi. Ýþte bu sebeplerden, Ýnebolu’dan Ankara’ya uzanan bu zorlu yola ‘Ýstiklal Yolu’ denilmektedir.