Ýngiltere'nin en önemli tarihi anýtlarýndan Stonehenge'in Anadolu'dan göç edenler tarafýndan yapýldýðý belirtildi.
BBC'nin bilimsel bir yayýna dayandýrdýðý haberine göre, araþtýrmacýlar Ýngiltere'de Neolitik dönem insan kalýntýlarýndan elde edilen DNA'yý, o dönem Avrupa'da yaþayanlarýn DNA'larýyla karþýlaþtýrdý.
DNA araþtýrmasý, Ýngiltere'deki Neolitik dönem topluluklarýnýn Anadolu'dan göç ettiðini ortaya koydu.
M.Ö. 6000'de Anadolu'da baþlayan büyük göç dalgasý sýrasýnda bir grup, Tuna Nehri'ni izleyip Orta Avrupa'ya yönelirken, bir grup da Akdeniz boyunca ilerleyip bugün Ýspanya ve Portekiz'in bulunduðu Ýberya'ya ulaþtý.
AVCI VE TOPLAYICI HALKLARIN YERÝNÝ ALDILAR
O dönem avcýlýk ve toplayýcýlýk yapan göçebe gruplarýn yaþadýðý Avrupa'ya tarýmý getiren Anadolulular, yaklaþýk M.Ö. 4000'de Ýberya'dan Ýngiltere'ye geçti. Her ne kadar o dönem Ýngiltere'de avcý ve toplayýcý topluluklar yaþasa da iki grup birbirine karýþmadý ve zamanla Anadolu kökenli çiftçiler bu insanlarýn yerini aldý.
Ayrýca Ýngiltere'deki avcý ve toplayýcý topluluklarýn esmer ve mavi gözlü, çiftçilerin daha açýk tenli, kahverengi gözlü, siyah veya koyu kahverengi saçlý olduðu tespit edildi.
STONEHENGE'Ý YAPTILAR
Neolitik dönem göçmenleri, tarýmýn yaný sýra megalit olarak bilinen büyük taþlarla anýt yapma geleneðini de Ýngiltere'ye getirdi. M.Ö. 3000'de yapýlan ve Londra'nýn 130 kilometre batýsýnda yer alan Stonehenge'in de bu geleneðin parçasý olduðu kaydedildi.
Stonehenge'in tam olarak ne için yapýldýðý bilinmese de anýt, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle iliþkilendiriliyor. Turistlerin büyük ilgi gösterdiði anýtý, geçen yýl bir milyon 555 bin kiþi ziyaret etti.