Osman Gazi'nin amcasý Dündar Bey nasýl öldü? Tarihte Dündar Beyi'n ölümü nasýl oldu?
ABONE OL

Atv ekranlarýnda yayýnlanan Kuruluþ Osman adlý dizideki geliþmeler nedeniyle izleyenler Dündar beyin ölümü hakkýnda bilgi edinmek istiyor. Ertuðrul Gazi'nin kardeþi olan Dündar bey, Osman Gazi ile aralarýndaki anlaþmazlýk nedeniyle çatýþmalar yaþamýþtýr. Peki Osman Gazi'nin amcasý Dündar bey nasýl öldü? Ýþte Tarihte Dündar beyin ölümü hakkýnda ayrýntýlý bilgi.

ATV ekranlarýnda yayýnlanan Kuruluþ Osman dizisini izleyenler, tarihte yaþanan olaylara yönelik araþtýrma yapmaya koyuldu. Tam bu noktada, en çok merak edilen konulardan birisi ise Dündar Bey'in ölümü olarak öne çýkýyor. Peki Dündar beyin ölümü nasýl oldu?

DÜNDAR BEY NASIL ÖLDÜ?

Dündar Bey'in ölümü çok Osmanlý tarihçisi tarafýndan farklý þekillerde nakledilmiþtir. Neþri'de geçen rivayete göre; Bilecik tekfurunun eðlencesine katýlan Osman Gazi, tekfur elini öptürmek isteyince tekfurun elini öpmek zorunda kalmýþ ve bundan ötürü onuru kýrýlmýþ. Bu onur kýrýcý davranýþý unutmayan Osman Gazi beyliðin baþýna geçince tekfurdan intikam almak istemiþ ve tekfura karþý sefere giriþmiþ. Dündar Bey ise bu sefere karþý çýkarak "Germiyanoðullarý ve etraftaki kafirler zaten düþman ve bu tekfuru da bize düþman edeceksin, yaþayacak yerimiz kalmayacak" demesi üzerine Osman Gazi, Dündar Bey'e yayýnýn tahtasý ile vurarak öldürmüþtür.

DÜNDAR BEY'ÝN HAYATI

Osmanlý Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi'nin amcasýdýr. Dündar Bey hakkýndaki bilgiler daha da açýktýr. Dündar Bey'in hayatýnýn ilk dönemleri Osmanlý Devleti'nin doðuþu ile ilgili efsanelere karýþmakla birlikte, onun Osman Gazi'nin hayatýnda belirli bir yer tuttuðu görülmektedir. Süleyman Þah, 4 oðlu ile Kayý boyunun beyi olarak Ýran'da Mahan hükümdarý iken, Moðol saldýrýsý üzerine Anadolu'ya göç etmiþ, Ahlat'a geldikten sonra Erzincan ve Amasya taraflarýna geçmiþti.

Burada yerleþme imkaný bulamayýnca eski yurduna dönmeye karar veren Süleyman Þah, Elbistan- Halep yolu ile Fýrat kýyýsýna inmiþti. Caber Kalesi çevresinde ýrmaðý geçerken boðulmasý üzerine ona baðlý Kayýlar ikiye bölünmüþler, oðullarýndan Sungur Tigin ile Gün Doðdu doðuya gitmeye karar vermiþti. Ertuðrul Gazi ile Dündar ise Anadolu'da yerleþmek üzere Pasin'e doðru yollarýna devam etmiþlerdi. Kayý boyunun yerleþmesi ile ilgili bu dizide Dündar Bey'in, Ertuðrul Gazi'nin ve daha sonra da Osmanlý Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin yanýnda, bu devletin kuruluþunda hizmet ederken görüyoruz.

DÜNDAR BEYÝN ÖLÜMÜ

Son dönem Osmanlý tarihçilerinden Hayrullah Efendi ise olayý þöyle anlatmýþtýr: Dündar Bey ile Osman Gazi arasýnda bir çekiþme olduðunu ve Dündar Bey'in Osman Gazi'nin beyliðini istemeyerek kabullendiðini ve sürekli Osman aleyhine çalýþtýðýný hatta Bilecik tekfuru ile anlaþarak Osman'a suikast tertip ettirdiðini ve bu sebepten ötürü affý kabul edilmeyerek Dündar Bey'in öldürüldüðü belirtilir.

Kuruluþ Osman Geyhatu'yu kim öldürdü? Tarihte Geyhatu'nun ölümü

Kuruluþ Osman 38. son bölüm izle!