Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn yaptýðý açýklama sonrasý Tekalif-i Milliye emirleri bir kez daha gündeme geldi. Vatandaþlar 'Tekalifi Milliye nedir?' sorusunu yoðun olarak araþtýrýyor. Peki, Tekalif-i Milliye ne demek? Tekalif-i Milliye emirleri ve kararlarý nedir? Kurtuluþ Savaþý'nýn kazanýlmasýndaki en önemli milli fedakarlýklardan biri olan Tekalifi Milliye kararlarý, 10 maddeden oluþuyor. Tekalifi Milliye hakkýnda merak edilenleri haberimizde derledik.
TEKALÝFÝ MÝLLÝYE NEDÝR?
Milli Teklif anlamýna gelen Tekalifi Milliye, Millî Yükümlülükler ya da Ulusal Vergiler anlamýna gelir. Kurtuluþ Savaþý'nýn dönüm noktalarýndan olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacýný karþýlamak ve Sakarya Savaþý'na hazýrlanmak için Baþkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayýnladýðý "Ulusal Yükümlülük" emirleridir. Tekalifi Milliye emirleri 7 Aðustos 1921'de yayýnlanmýþ olup 10 maddelik bir karardan oluþmaktadýr.
Ýnönü muharebelerinde Yunan iþgalcilere darbe vuran Türk ordusu Sakarya Savaþý’na hazýrlanýrken Mustafa Kemal Paþa 5 Aðustos 1921’de ‘Baþkomutan’ sýfatýyla bizzat ordunun baþýna geçmiþti. Büyük Millet Meclisi 3 aylýk süreyle bütün yasama yetkilerini de Baþkomutan’a devretmiþti. Baþkomutan bu yetkilere dayanarak 7-8 Aðustos’ta Tekalifi Milliye (Milli Yükümlülükler) emirlerini yayýmladý.
TEKALÝFÝ MÝLLÝYE EMÝRLERÝ VE KARARLARI NASIL ALINDI?
Tekalifi Milliye emirleriyle birlikte Baþkomutan Mustafa Kemal, ‘topyekün mücadele’ stratejisini de hayata geçiriyordu. Bu emirle ‘topyekün savaþ’ stratejisini de hayata geçirmiþti. Atatürk daha sonra bu stratejiyi Nutuk’ta ‘Millet fertleri, yalnýz düþman karþýsýnda bulunanlar deðil, köyde, evinde, tarlasýnda bulunan herkes silâhla vuruþan savaþçý gibi, kendini vazifeli sayarak bütün varlýðýný yalnýz mücadeleye verecekti...’ sözleriyle açýkladý.
TEKALÝFÝ MÝLLÝYE EMÝRLERÝ VE KARARLARI
1)Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.
2)Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.
3)Her aile bir askeri giydirecek.
4)Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40'ýna el konacak ve bunlarýn karþýlýðý daha sonra geri ödenecek.
5)Ticaret adamlarýnýn elindeki her türlü giyim eþyasýnýn %40'ýna el konacak ve bunlarýn karþýlýðý daha sonra geri ödenecek.
6)Her türlü makineli aracýn %40’ýna el konacak.
7)Halkýn elindeki binek hayvanlarýnýn ve taþýt araçlarýnýn %20'sine el konacak.
8)Sahipsiz bütün mallara el konacak.
9)Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iþ sahipleri ordunun emrinde çalýþacak.
10)Halkýn elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaþým saðlayacak.