Cumhuriyet'in 100'üncü yýlýnda ilk kez ortaya çýktý
ABONE OL

Çanakkale Savaþlarý'nýn yaþandýðý Tarihi Gelibolu Yarýmadasý'nda, 8 Aðustos 1915 tarihinde Anafartalar Grup Komutanlýða atanan Mustafa Kemal Atatürk'ün, emri altýnda bulunan bölgedeki Grup Kumandanlýðýndaki Topçu Subaylýðýný yürüten Mehmet Ali Bey'e, 'Kardeþim Mehmet Ali Bey'e' imzalý haritasý Cumhuriyet'in 100'üncü yýlýnda ilk kez ortaya çýktý.

Mustafa Kemal Atatürk, Balkan Harbi'nden sonra 27 Ekim 1913 tarihinde Sofya Ataþemiliterliði'ne atandý. 1'inci Dünya Savaþý sýrasýnda Osmanlý Devleti'nden görev istedi. 25 Þubat 1915'te 19'uncu Tümen baþýnda Çanakkale Cephesine gitti. 8 Aðustos'ta Anafartalar Grup Komutaný olarak atanan Mustafa Kemal Atatürk, 8 ay boyunca Çanakkale Cephesinde Mehmetçikle birlikte cephede düþmana karþý göðüs göðse çarpýþtý. 8 ay boyunca cephede askerle birlikte düþman askerlerine karþý savaþan Mustafa Kemal Atatürk, 10 Aðustos'ta Gelibolu'da düþman askerini durdurarak Anafartalar Kahramaný oldu.

Anafartalar Kahramaný Mustafa Kemal Atatürk hakkýnda Cumhuriyetin 100'üncü yýlýnda birçok yeni bilgi ve belge ortaya çýkmaya devam ediyor. Çanakkale Savaþlarý'nýn yaþandýðý Tarihi Gelibolu Yarýmadasý'nda, Mustafa Kemal Atatürk'ün Anafartalar Grup Komutanlýðýna atandýktan sonra Grup Kumandanlýðýndaki Topçu Subaylýðýný yürüten Mehmet Ali Bey'e, 'Kardeþim Mehmet Ali Bey'e' imzalý haritasý ilk kez ortaya çýktý.

Cumhuriyetin 100'üncü yýlýna geldiðimizde Mustafa Kemal Atatürk hakkýndaki birçok yeni bilgi ve belgelerin ortaya çýkmaya devam ettiðini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaþlarý Araþtýrma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Doç. Dr. Barýþ Borlat, "Bunlarýn bir tanesi de Çanakkale cephesine aittir. Çanakkale Cephesi esnasýnda Mustafa Kemal Atatürk özellikle 8 Aðustos 1915 tarihinde atanmýþ olduðu Anafartalar Grup Komutanlýðý esnasýnda kendi emri altýnda bulunan bölgedeki Grup Kumandanlýðýndaki Topçu Subaylýðýný yürüten Mehmet Ali Bey'e bir harita imzalamýþtýr. Bu imzalamýþ olduðu haritanýn arkasýnda ifade aynen þudur; 'Kardeþim Mehmet Ali Bey'e. Aslýnda buradaki enteresan olan þey þudur. Çanakkale Cephesinde Mustafa Kemal tarafýndan imzalanan ve bugüne kadar hiçbir bilgimizin olmadýðý harita ilk defa ortaya çýkmýþtýr. Ancak iþin enteresan tarafý aslýnda bu haritanýn imzalanmasýndan sonra baþlamýþtýr. Mustafa Kemal Çanakkale Cephesinde Anafartalar Grup Kumandaný Mehmet Ali Bey'e imzalamýþ olduðu bu harita sonrasýnda, Mehmet Ali Bey Kurtuluþ Savaþýna katýlmýþ. Kurtuluþ Savaþý'ndan sonra Ýstanbul'a kendi bulunduðu ikamet adresine dönmüþ ve Ýstanbul'da hayatýný kaybetmiþtir. Ve Mustafa Kemal'den aldýðý bu harita ise eþi tarafýndan Bülent Tercan Bey'e ulaþtýrýlmýþtýr. Bülent Tercan, Mustafa Kemal imzalý bu haritayla Eceabat'ta Maydos Hastanesinde doktorluk yaparken, kendisi haritayý almak suretiyle Gelibolu Yarýmadasýndaki Mustafa Kemal'in iþaretlemiþ ve imzalamýþ olduðu harita ile yarýmadayý gezmiþtir. Hatta kendisi yazmýþ olduðu günlükte þunu söylüyor; 'Büyük bir heyecan ve aðlayarak Mustafa Kemal imzalý haritayla birlikte yarýmadayý gezdim' Ancak kendisi daha sonra 1980 darbesinin olmasýndan sonra yazmýþ olduðu bir mektupla Kenan Evren'e göndermiþtir. Ve aslýnda bundan sonra haritanýn bize ulaþma serüveni baþlamýþtýr. Bu imzalý harita Kenan Evren'e sunulduðunda, Kenan Evren haritanýn altýna not düþmüþ. Ve Bülent Tercan'a bir teþekkür gönderilmesini söylemiþtir. Daha sonra haritanýn arþive kaldýrýlmasýný istemiþ. Bugün harita askeri arþivde yer almýþtýr. Aslýnda böyle Çanakkale Cephesinde Mustafa Kemal'in imzalayarak hediye ettiði bir haritanýn da Cumhuriyetin 100'üncü yýlýnda gün yüzüne ve ortaya çýkmýþ olduðunu da söyleyebiliriz. Bülent Tercan özellikle kendisi Eceabat'ta bulunduðu sýrada hastanedeki görev yapmaktadýr. Hem bir musiki ustasýdýr. Ayný zamanda bir Týp Profesörüdür. Eline almýþ olduðu haritanýn tarihi kýymetini bildiði içinde günümüze ulaþtýrýlmasýndaki önemli bir yere sahiptir" dedi.

Mustafa Kemal'in imzaladýðý haritanýn içerisinden de bahseden Doç. Dr. Barýþ Borlat, "Harita özellikle Çanakkale Cephesi esnasýnda Gelibolu paftasýný içeren ve özellikle içerisindeki taktik seviyedeki topçu atýþýna imkan saðlamasa bile büyük oranda yarýmadadaki çýkarma koylarýný gösteren ve özellikle her iki tarafýn muharebe hatlarýnýn nereden geçtiðinin de üzerine çizilmiþ olduðunu söyleyebiliriz. Ve bu þekliyle aslýnda harita bize genel bir yarýmada panoramasý çizmiþ olduðunu da söylemekte büyük fayda var" diye konuþtu.

Borlat, Mustafa Kemal'in imzasý bulunan haritadaki çalýþma #tarih dergisinin Cumhuriyet'in 100'üncü yýlý sayýsýnda kendisi tarafýndan kaleme alýnarak okuyuculara ulaþtýrýldýðýný da sözlerine ekledi.