100 kilometre öteden fark ediyorlar!  Bayraktar TB2 ve Aksungur ÝHA'dan kritik görev
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakanlýðýna baðlý Orman Genel Müdürlüðü (OGM) bünyesinde özellikle yangýnlarýn erken tespitinde etkili olan insansýz hava araçlarý (ÝHA), 15–18 Aðustos döneminde çýkan 258 yangýnda 301 saat görev yaptý.

BAYRAKTAR TB2 VE AKSUNGUR ÝHA'DAN YANGINLARA KARÞI KRÝTÝK GÖREV

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, OGM, alevlere müdahalede teknolojiden en üst düzeyde yararlanýrken, bu mücadelede uçak, helikopter, ÝHA, gözetleme kulesi, kamera ve arazözler de kullanýlýyor. Orman yangýnlarýyla mücadelede kullanýlan araçlar her yýl yenilenerek sayýlarý artýrýlýyor.

Bu yýl ülke genelinde 105 helikopter, 26 uçak ve 14 ÝHA, orman yangýnlarýna müdahalede görev alýyor.

776 gözetleme kulesi yangýnlarýn tespitinde önemli rol üstlenirken, yangýnlarla mücadelede 1686 arazöz ve 2 bin 655 ilk müdahale aracý da kullanýlýyor.

Orman yangýnlarýyla mücadele ordusunda 15 bin 500 yangýn iþçisi, 4 bin teknik personel, 5 bin 500 orman muhafaza memuru ve 122 bin gönüllü yer alýyor.

Türkiye, yangýnlarýn tespitine ve yönetimine yardýmcý olmak için kamera, ÝHA ve yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi'ni de devreye aldý.

Yangýnlarýn önlenmesi ve müdahalesinde önemli görev üstlenen ÝHA'lar, orman yangýnlarýnýn gözlenmesi, tespiti ile büyüyen ve büyüme eðiliminde olan yangýnlara müdahalede önemli görev üstleniyor.

ÝHA'lar, dar ve zorlu arazi koþullarýnda kullanýlýyor, yatay ve dikey iniþ, kalkýþ yapabiliyor.

OGM ile BAYKAR iþbirliðiyle 2020'den bu yana Bayraktar TB2 ve Aksungur ÝHA'lar, yangýnlarýn erken tespiti ve söndürme çalýþmalarýnýn verimli yönetilmesinde kullanýlýyor.

Bu arada Türkiye, Avrupa'da orman yangýnlarýnda yüksek teknolojiye sahip ÝHA kullanan ilk ülke olarak öne çýkýyor.

Yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen ÝHA'lar, gözcülük yaparak yangýnýn baþlangýcý ve ilerleyen aþamalarýnda elde ettiði görüntülerin teknolojik altyapýyla deðerlendirilip alevlere erken ve etkin müdahale edilmesini saðlýyor.

ÝHA'lar, son olarak orman yangýnlarýnýn yoðun yaþandýðý 15–18 Aðustos günlerinde 258 yangýnda 301 saat uçuþ gerçekleþtirdi.

- KÜÇÜK BÝR PARLAMAYI BÝLE TESPÝT EDEBÝLÝYOR

ÝHA'lar, üzerlerine entegre edilen güçlü termal kameralar sayesinde 100 kilometre mesafeden 1 metrekarelik ýsý kaynaðýný veya küçük bir parlamayý tespit edebiliyor.

Bu görüntüler, Ankara'da bulunan Yangýn Yönetim Merkezi'ne aktarýlýyor. BAYKAR tarafýndan geliþtirilen teknolojik altyapý sayesinde merkezin talimatlarý sahaya yönlendiriliyor. Sahada görev yapan personel de tablet bilgisayarlardan yangýnýn konumunu belirleyerek ekipleri yönlendiriyor.

Söndürme iþleminin ardýndan yanan aðaçlarýn toprak altýnda kalan kýsýmlarýnda hava þartlarýna baðlý oluþan yeni kývýlcýmlara müdahalede de ÝHA'lardan yararlanýlýyor. ÝHA kameralarýndaki IR özelliðiyle sönen alanlarda oluþabilecek riskli durumlar tespit edilerek yeni yangýnlarýn önüne geçiliyor.