Adana Alparslan Türkeþ Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) öðrencileri tarafýndan geliþtirilen ve içerisinde akýllý mühimmat barýndýran Girift ÝHA, Adana'da düzenlenen Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) sergileniyor.
Girift ÝHA takýmý, 2 yýllýk çalýþmayla yeni nesil dikey iniþ ve kalkýþ yapabilen uçuþ sistemi kullanan ÝHA'yý üretti.
Projenin patentini alan 12 kiþilik ekip, ÝHA'nýn yaný sýra geliþtirdikleri akýllý mühimmat teknolojisiyle, ÝHA'dan fýrlatýldýktan sonra konumuyla anlýk takibi saðlanabiliyor, hem de düþman eline geçmesini önlemek için kendini imha etme özelliðini taþýyor.
Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST Adana'da sergilenen ÝHA, tampon bölgeler arasýndaki görüntü iþleme yaparak tarayabilirken, saatte 120 kilometre hýzla 400 metre irtifada seyir alabiliyor.
Öðrencilerden takým pilotu Emre Yýlmaz, AA muhabirine, 19-23 Eylül'de TEKNOFEST Kahramanmaraþ'ta Uluslararasý Ýnsansýz Hava Aracý Yarýþmasý'nda finalist olduklarýný söyledi.
ÝHA'nýn tasarým ve yazýlýmýnýn kendilerine ait olduðunu dile getiren Yýlmaz, þöyle konuþtu:
"Ýnsansýz hava aracýna entegre ettiðimiz, görüntüleme sistemi yardýmýyla belirlenen alanlar taranarak, akýllý mühimmatlar býrakýlýyor. Yine bu mühimmatlarý takýmýmýz geliþtirdi. Býrakýlan akýllý mühimmatlar, kendi geliþtirdiðimiz yer istasyonu tarafýndan kontrol ediliyor."
Yýlmaz, mühimmatýn anlýk takip edilebildiðini belirterek, "Akýllý mühimmat anlýk olarak býrakýldýðý yerin konum bilgisini, yükseklik, basýnç, nem gibi bilgileri yer istasyonuna iletiyor. Akýllý mühimmat yakýnýnda insan hareketi algýlandýðýnda, üzerinde bulunan sensörler aracýlýðýyla kendisini patlatarak, görevini sonlandýrmýþ oluyor." diye konuþtu.
Aracýn kompozit malzemeden üretildiðini anlatan Yýlmaz, projelerini daha da geliþtirmek için çalýþmalarýnýn devam ettiðini kaydetti.