Kacýr, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlýðý ile baðlý kuruluþlarýnýn 2025 yýlý bütçelerine iliþkin sunum yaptý.
Uluslararasý ekonominin bölgesel çatýþmalar ve küresel ticarette korumacýlýk önlemleri etkisinde olduðunu belirten Kacýr, konjonktürel zorluklara raðmen Türkiye'nin 16 çeyrektir büyümeyi sürdürdüðünü ifade etti.
Kacýr, sanayi üretim endeksinin salgýn öncesi döneme göre Almanya'da yüzde 10,3, Ýtalya'da yüzde 6,1, Fransa'da yüzde 3 ve Ýspanya'da yüzde 1,4 aþaðýda seyrederken, Türkiye'de yüzde 19,7 yükseldiðine dikkati çekti.
Ýhracatýn savunma ve havacýlýk sanayinde yüzde 17,8, çelikte yüzde 8,8, otomotivde yüzde 6,4 ve kimya ürünlerinde yüzde 2,5 arttýðýný vurgulayan Kacýr, bu baþarýnýn son 22 yýlda elde ettikleri kazanýmlarýn sonucu olduðu dile getirdi.
Kacýr, bu dönemde sanayide çalýþan sayýsýnýn 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çýktýðýný ve sanayi üretiminin 3,2 katýna yükseldiðine iþaret etti.
- YÜKSEK TEKNOLOJÝ ÝHRACATI ARTACAK
Ýmalat sanayisi katma deðerinde dünyadaki paylarýnýn yüzde 0,70'den yüzde 1,33'e ulaþtýðýný belirten Kacýr, "Yýllýk ihracatýmýzý 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çýkardýk. Ýhracatýmýzýn dünyadaki payý yüzde 0,55'ten 1,07'ye yükseldi. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatýný 10 milyar dolardan 97 milyar dolara çýkardýk. Türkiye bugün, Çin'den Orta Avrupa'ya kadar uzanan kuþakta en fazla ürünü rekabetçi þekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir." diye konuþtu.
Kacýr, sayýlarý 2'den 104'e çýkan teknoparklarda yenilikçi fikirlerin katma deðerli ürünlere dönüþtüðünü vurgulayarak, 11 bin 86 giriþimin inovasyonu sürdürdüðü teknoparklarda yürütülen proje sayýsýnýn 78 bini aþtýðýný söyledi.
"12. Kalkýnma Planýmýz doðrultusunda 2028'e kadar yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin ihracatýný 97 milyar dolardan 176 milyar dolara çýkaracaðýz" diyen Kacýr, ileri teknoloji üretim üssü haline geleceklerini kaydetti.
Kacýr, bu amaçla HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'ný ilan ettiklerini belirterek, 2030'a dek ileri teknoloji alanlarýnda 30 milyar dolarýn üzerinde yatýrýmýn önünü açacaklarýnýn altýný çizdi.
- YÜKSELEN YENÝLÝKÇÝ TEKNOLOJÝLER ÇAÐRISI'NA 630 BAÞVURU
Elektrikli Araçlar Çaðrýsý ile otomotiv sektörünü tedarik zinciriyle geleceðe hazýrlayacaklarýný belirten Kacýr, bugüne kadar 40 binden fazla Togg'un, sahiplerine teslim edildiðini aktardý.
Kacýr, dünyanýn en deðerli elektrikli araç markasýnýn 6. yýlýnda ulaþtýðý üretim adedine 1,5 yýlda eriþtiklerini vurgulayarak, "Ülke genelinde 24 bin 400 halka açýk þarj baðlantýsý sayýsýyla araç baþýna düþen þarj noktasý sayýsýnda Avrupa'da lideriz. Dünyanýn en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, yýllýk 150 bin elektrikli araç kapasiteli tesisini ve yenilikçi teknolojilere yönelik AR-GE merkezini Manisa'da kuracaðýný ilan etti. Sektörümüzün yeni mobilite ekosistemine dönüþümü adýna benzer yatýrýmlarý ülkemize kazandýrmak üzere çalýþýyoruz." ifadelerini kullandý.
TÜBÝTAK enstitülerinde çip üretim kabiliyetlerini yeni bir üretim tesisiyle taçlandýracaklarýný aktaran Kacýr, þöyle devam etti:
"Yüksek teknoloji yatýrýmlarýna AR-GE'den yatýrýma uçtan uca destek saðlayan 'Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý'na baþarýyla devam ediyoruz. Bugüne kadar desteklediðimiz projeler tamamlandýðýnda cari açýðýn kapanmasýna yýlda 7,2 milyar dolar katký saðlayacaðýz. Ýletiþim, iklim, biyoteknoloji ve afet teknolojileri gibi geleceðin teknolojilerine yön verecek alanlara odaklanan, bu yýl çýktýðýmýz Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çaðrýsý'nda 630 yeni yatýrým için baþvuru gerçekleþti. Bu yýl, TÜBÝTAK programlarýnda 185 üniversite ve 2 bin 750 firmanýn 9 bin 700 projesine 8,4 milyar lira destek saðladýk. Desteklediðimiz ulusal araþtýrma altyapýlarýnýn sayýsýný 11'e yükselttik. Teknoloji Geliþtirme Bölgelerine bugüne dek 11 milyar liralýk altyapý desteði sunduk, 2025'te 900 milyon lira kaynak saðlayacaðýz."
Kacýr, geçerli tescile sahip sýnai mülkiyet portföyünü bu dönemde 93 binden 2 milyona çýkardýklarýný belirterek, geçen yýl 1826 uluslararasý araþtýrma raporuyla uluslararasý patent araþtýrma ve inceleme otoriteleri arasýnda 9'uncu, yerli patent baþvurularýnda dünyada 12'nci, marka baþvurularýnda 4. ve tasarým baþvurularýnda 2. sýraya yükseldiklerini söyledi.
- "165 MÝLYAR LÝRA TUTARINDA 1865 YATIRIMI TEÞVÝK ETTÝK"
Sanayide karbon ayak izini azaltma, enerji verimliliðini artýrma ve yenilenebilir enerji kullanmada kararlý olduklarýnýn altýný çizen Kacýr, þu bilgileri paylaþtý:
"TÜBÝTAK desteðiyle yeþil teknolojilerin Türkiye'de geliþtirilmesine yönelik 600 milyon lira bütçeli 74 AR-GE projesini hayata geçiriyoruz. AB Sýnýrda Karbon Düzenlemesini sektörlerimiz için fýrsata dönüþtürmeyi amaçlýyoruz. Yeþil dönüþümde avantajlý finansman saðlayacak Türkiye Sanayi Karbonsuzlaþma Yatýrým Platformunun kurulumu için uluslararasý paydaþlarýmýzla çalýþmalara baþladýk. Bu programla 3 milyar avroluk kaynaðý sanayimize sunmayý hedefliyoruz. Dünya Bankasý ile sürdürdüðümüz proje kapsamýnda 2025'te OSB'lerimizin 6 milyar 300 milyon liralýk yeþil altyapý yatýrýmlarýný destekleyeceðiz. Bu yýlýn 10 ayýnda enerji verimliliði ve geri kazanýmý, yenilenebilir enerji, atýk geri kazanýmý ve bertarafý, çevre yatýrýmlarý konularýnda 165 milyar lira tutarýnda 1865 yatýrýmý teþvik ettik."
Temiz enerji kaynaklarýna yönelik çalýþmalarý hýzlandýrdýklarýný belirten Kacýr, nükleer enerji teknolojilerine yönelik AR-GE programý baþlatacaklarýný duyurdu.
Kacýr, yapay zeka çaðrýlarýyla firma ve kamu kurumlarýnýn ihtiyaç duyduðu yapay zeka çözümlerinin Türkiye'de geliþtirilmesi için 96 milyon lira bütçeli 30 projeyi desteklediklerini ve Türkçe verilerle zenginleþtirilen, ilk temel yapay zeka büyük dil modelini TÜBÝTAK'ta geliþtirdiklerini kaydetti.
- "156 MÝLYAR LÝRA SABÝT YATIRIMIN ÖNÜNÜ AÇTIK"
Tam baðýmsýz Türkiye'nin anahtarýnýn savunma sanayisi olduðunu vurgulayan Kacýr, soykýrýmcý Ýsrail'in saldýrganlýðýný dünyanýn seyretmesinin, büyük felaketlerin habercisi olduðunu dile getirdi.
Kacýr, bu tablo karþýsýnda en güçlü stratejilerinin Milli Teknoloji Hamlesi olduðunun altýný çizerek, þunlarý söyledi:
"40 yýldýr sürdürdüðümüz terörle mücadele bize ancak kendi kabiliyetlerimizle geliþtirdiðimiz sistemlerin esaslý bir güvenlik saðladýðýný göstermiþtir. Bugüne dek, açýk ya da örtülü ambargolarla hýzýmýz kesilmeye çalýþýlsa da kurduðumuz AR-GE ve üretim altyapýsýyla Türkiye'nin istiklalini ve istikbalini güçlü kýlacak adýmlar atmayý baþardýk. Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde yürüttüðümüz istikrarlý politikalarla savunma sanayisinde büyük bir atýlým gerçekleþtirdik. Milli ve özgün ürünleri önceleyen uzun dönemli AR-GE, yatýrým, tedarik planlamalarý ve nitelikli insan kaynaðýyla savunma sanayimiz Milli Teknoloji Hamlesi'nin öncüsü oldu."
Bakan Kacýr, yerli ürünlerin payýný yüzde 20'lerden yüzde 80'lerin üzerine çýkardýklarýný bildirerek, savaþ paradigmalarýný deðiþtiren insansýz hava araçlarý Bayraktar TB2 ve TB3'ten AKINCI'ya, ANKA'dan KIZILELMA'ya, KAAN'dan HÜRKUÞ'a ATAK'tan GÖKBEY'e, MÝLGEM'den TCG ANADOLU'ya ATMACA'dan GÖKDOÐAN'a, ÇAKIR'dan ÝMECE'ye her biri dünyada ancak birkaç ülkenin sahip olduðu teknolojik kabiliyetlerden örnekler verdi.
TÜBÝTAK SAGE ve ROKETSAN bünyesinde yürütülen süpersonik hýzda çalýþan ramjet itki sistemleri geliþtirme çalýþmalarýnýn sürdüðünü belirten Kacýr, þunlarý kaydetti:
"Savunma sanayimizin bu seviyelere gelmesi için desteklerimizi esirgemedik. 2002'den bugüne savunma sanayisinde 886 yatýrým için teþvik belgesi düzenledik. 156 milyar lira sabit yatýrýmýn önünü açtýk. 19 bin çalýþanýn istihdam edildiði 67 AR-GE ve Tasarým Merkezi'ne 172 milyar 300 milyon lira destek saðladýk. Teknoparklarýmýzda savunma sanayi alanýnda 291 firmamýz 5 bin 850 araþtýrmacýyla teknoloji geliþtirmeye devam ediyor. TÜBÝTAK aracýlýðýyla 1493 savunma sanayi projesine ve 2 bin 233 bilim insaný ve gencimize 38 milyar 300 milyon lira destek saðladýk. Stratejik kurumlarýmýz için uçtan uca güvenli ses, veri ve görüntü haberleþmesi saðlayan sistemleri üretiyoruz. Hiç kimsenin Türkiye'ye zarar vermeyi aklýndan dahi geçiremeyeceði bir caydýrýcýlýk seviyesine mutlaka geleceðiz. Farklý irtifa ve menzildeki hava tehditlerine karþý ülkemiz için güvenlik kalkaný vazifesi görecek hava savunma sistemi Çelik Kubbe'nin geliþtirmesini hýzla tamamlayacaðýz. Uzun menzilli füze geliþtirme kabiliyetlerimizi daha ileri düzeylere taþýyacaðýz. Ülkemizin istikbalini tehdit edecek planlara asla geçit vermeyeceðiz."