26 yýl önce çölde bulunmuþtu! Sýr perdesi aralanýyor
ABONE OL

Hypatia adý verilen taþýn kimyasal yapýsýný inceleyen araþtýrmacýlar, taþýn milyarlarca yýl önce bir yýldýzýn patlamasýyla oluþan bir süpernovadan kalma toz ve gazlarý bulundurabileceðini belirtti.

Independent Türkçe'deki habere göre Güney Afrika'daki Johannesburg Üniversitesi'nden araþtýrmanýn baþyazarý Jan Kramers, 17 Mayýs'taki açýklamasýnda, taþýn "Tip Ia süpernova" olarak bilinen ve bir beyaz cüce yýldýzýn þiddetli þekilde patlamasýyla oluþan bir süpernovanýn Dünya'daki ilk somut örneði niteliðinde olabileceðini ifade etti.

Bilim insanlarý, kimya analizlerinde taþýn olaðandýþý þekilde düþük seviyede silikon, krom ve manganez içerdiðini belirtti. Bu elementlere Güneþ Sistemi'nin iç yörüngelerinde çok nadir rastlanýyor.

Öte yandan taþýn, Güneþ Sistemi'ndeki deðerlere kýyasla yine sýradýþý þekilde çok fazla demir, sülfür, fosfor, bakýr ve vanadyum barýndýrdýðý da tespit edildi.

Kramers, tespit edilen elementlerin "Güneþ Sistemi'nde ilkel ya da geliþmiþ evresinde yer alanlardan tamamen farklý olduðunu, meteorlar ve Asteroit Kuþaðý'ndaki cisimlerle de açýklanamadýðýný" belirtti.

Bilim insanlarý, farklý test ve ölçümlerden sonra taþýn bu ilginç yapýsýnýn ancak "Tip Ia süpernova"lardan gelebileceðine iþaret ettiði fikrine vardý.

Araþtýrmacýlar, çalýþmalarýný devam ettirdiklerini belirterek taþla ilgili mevcut deðerlendirmelerin þimdilik hipotez niteliðinde olduðunu da vurguladý.