400'e yakýn Türk mühendis tarafýndan  üretildi! Dünyanýn yüzde 50'sine hizmet verecek
ABONE OL

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) Baþkaný Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin birilerine muhtaç olarak deðil kendi mühendisleriyle geliþtirdiði haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn uzay çalýþmalarý için yeni bir baþlangýç olduðunu belirtti.

Mandal, AA muhabirine, uzayda söz sahibi olmanýn birçok alanda söz sahibi olmak anlamýna geldiðini söyledi.

Türkiye'nin uzay çalýþmalarýnýn 1980'li yýllarda baþladýðýný ancak arada boþluk dönemleri olduðunu dile getiren Mandal, o dönemlerde oluþan açýðý kapatmak için gece gündüz çalýþtýklarýný ifade etti.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn 9 yýlda 400'e yakýn Türk mühendis ve araþtýrmacýnýn çalýþmasýyla üretildiðini söyleyen Mandal, "Türkiye'nin haberleþme anlamýnda göndermiþ olduðu uydular vardý ancak bu uydular hizmet satýn alarak gerçekleþtirdi. Bize ait ama bedelini ödeyerek almýþtýk. 6A ise tasarýmýndan üretimine kadar yerli ve milli bir uydu." dedi.

Türksat 6A'nýn 8 Temmuz'da fýrlatýlarak dünya nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasýna hizmet vereceðine dikkati çeken Mandal, þöyle konuþtu:

"Daha önceki uydularýmýz bulunduðumuz coðrafyaya iletiþim saðlýyor. 6A ile Endonezya, Malezya ve Hindistan dahil olmak üzere 5 milyar nüfus ile Türkiye'nin iletiþimi saðlanacak. Türkiye'nin haberleþmesi baþka birilerine muhtaç olarak deðil kendi mühendislerimizin geliþtirdiði uydu ile gerçekleþecek. Bu yeni bir baþlangýç. ÝMECE'yi 700 kilometreye gönderdik. Türksat 6A'yý da 36 bin 500 kilometreye göndereceðiz. 2026'nýn sonunda kendi uzay aracýmýzla 384 bin kilometreye, yani Ay'a gideceðiz ve orada deneysel çalýþmalar yapacaðýz. Bunlarýn hepsi bir irade, liderliktir. Bir kurumun ya da bakanlýðýn yapacaðý iþ deðildir. En üst irade, yani Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliði olmasaydý bu iþler olmazdý. Ay'a kendi uzay aracýmýzla indikten sonra da derin uzay, yani diðer gök cisimlerine gitme çalýþmalarýmýz olacak."

Mandal, Türkiye'nin uzay hedeflerini gerçekleþtirme noktasýnda bilim insanlarýna, gençlere güvendiðini, uzayda da söz sahibi olarak savunma sanayisindeki baþarýlarý taçlandýracaklarýný vurguladý.

Türksat 6A'nýn sivil amaçlý bir uydu olduðunu belirten Mandal, "5G ve 6G'yi konuþtuðumuz, beyaz eþyalarýn, arabalarýn akýllý olduðu bir ortamda haberleþme uydularýnýn önemi daha çok öne çýkýyor. Türkiye'nin artýk kendi teknolojisiyle geliþtirdiði baþkalarýna muhtaç olmadýðý uydularý var. 'Türkiye Yüzyýlý' asla bir slogan deðil. Türkiye Yüzyýlý, Türksat 6A ile Türkiye'nin diðer alanlardaki baþarýlarýyla gerçek oluyor." dedi.

  • Türksat 6A
  • Türk teknolojisi
  • uzay iletiþimi