ABD ve İngiltere'yi köşeye sıkıştıracak iddia
ABONE OL
New York Times ile Guardian gazeteleriyle ProPublica adlı internet sitesinin yayınladığı bilgilere göre, ABD, hemen herkesin sırlarını hükümetin kullanımına açık hale getiren, 2000 yılından beri yürüttüğü bu çalışma için milyarlarca dolar harcadı ve şifreleme kodlarını kıracak süper bilgisayarlar inşa etti.

ABD'nin ayrıca, adları açıklanmayan bazı teknoloji şirketleriyle, bu kuruluşlar tarafından üretilen yazılımlara "arka kapılar" yerleştirilmesi konusunda birlikte çalışmalar yürüttüğü belirtilirken, böyle bir çalışmanın amacının, kullanıcılara ait dijital bilginin, şifrelenmeden ve internet ortamına gönderilmeden önce hükümetin erişimine açmak olduğuna işaret edildi.

Söz konusu bilginin, eski ABD Ulusal Güvenlik analisti Edward Snowden'ın, ABD'nin yürüttüğü gizli telefon dinleme ve internet bilgilerini izleme programlarına ilişkin basına sızdırdığı belgelerden anlaşıldığı belirtildi.

İngiliz ulusal güvenlik kuruluşu Hükümet İletişimler Merkezi'nin (GCHQ) NSA ile yürüttüğü ortak çalışmalara ilişkin yapılan bir brifinge ilişkin sızan bir belgeye de yer verilirken, belgede, "NSA, son derece yaygın olarak kullanılan internet şifreleme teknolojilerini kırmak amacıyla son on yıl içinde son derece atılgan ve çok yönlü bir çalışma yönetti" ifadelerinin yer aldığı vurgulandı.

Belgelere ilişkin açıklamayı yapan basın kuruluşları, bilgisine başvurulan uzmanların, şifre kırma çalışmasının sonuçta internet güvenliğinin içini boşaltacağını ve sıradan internet kullanıcılarını internet korsanlarına karşı savunmasız bırakacağını söylediklerini bildirdi.

NSA'nın çözmek için en çok çaba harcadığı şifreleme protokolleri arasında çevrimiçi bayiler ve kollektif ağlarca çok yaygın olarak kullanılan, Secure Socket Layer'ın da yer aldığı belirtildi.

Yayınlanan bilgilerde, açığa çıkarılan belgelerden birinde, GCHQ'nun yıllardan beri Google, Yahoo, Microsoft ve Facebook gibi rağbet gören şirketlerdeki bilgi trafiğini açığa çıkarmak için çalıştığı ve 2012'de Google bilgisayarlarına "yeni erişim imkanları" geliştirdiğine işaret edildi, ancak belgede, bu projenin kapsamının genişliğinin ne olduğuna ve ne tip verilere erişebildiğine ilişkin bir bilginin yer almadığı kaydedildi.