TUSAÞ Genel Müdürü Kotil: Malezya'daki altyapý ve insan kaynaðýný kullanmak istiyoruz
ABONE OL

TUSAÞ Genel Müdürü Kotil, 17. Defence Service Asia (DSA) ile National Security (NATSEC) Asia 2022 Fuarý'nda, AA muhabirine fuar ve Malezya ile iliþkilere dair deðerlendirmelerde bulundu.

Malezya'nýn elektronik alanýnda insan kaynaðýna yýllardan beri yatýrým yaptýðýný belirten Kotil, "Malezya bölgede çok önemli bir ülke. Malezya yýllardan beri insan kaynaðýna büyük yatýrým yaptý, özellikle ABD ve Ýngiltere'ye çok kiþi gönderdi, çok sayýda öðrenciye lisans, yüksek lisans ve doktora yaptýrdý. Mesela 1980'lerde ben Michigan'da öðrenciydim, Malezyalýlar lisans eðitimi için geliyorlardý. Biz de o zaman tabii o günkü genç aklýmýzla Malezya'yý çok eleþtiriyorduk, ne iþleri var diyerek. Sonra anladým ki Amerikan eðitim sistemi içinde böyle bir kadro yetiþtirmek istiyorlardý. Sonra o kadrolar ülkelerine geri döndü, ben bazýlarýný arkadaþým olduklarý için tanýyorum ama o dönem on binler gitti ve geri geldi. O öðrenciler bugün ülkelerindeki birçok enstitüyü kurdular. Þu anda Malezya dünyadaki elektroniðin yüzde 13'ünü satýyor." ifadelerini kullandý.

Kotil, ABD þirketlerinin dünya çapýndaki aviyonik sistemlerinin yüzde 30'unu Malezya'da ürettiði gibi kurumunun da bu ülkedeki kaynaklarý kullanmak istediðini kaydederek þöyle devam etti:

"Burada uçaklar için aviyonik sistemler üreten büyük bir ABD firmasýnýn bölge yöneticisiyle konuþmuþtum. Bütün dünya çapýndaki aviyonik sistemlerin yüzde 30'unu Malezya'da yapýyoruz demiþti. Bu verdikleri istatistikler çok normal çünkü çok ciddi altyapýlarý ve insan kaynaklarý var. Dolayýsýyla burasý elektronikte, yazýlýmda çok bereketli bir toprak. Biz de onun için buradayýz, birinci olma hedefimiz, bunlarýn elektronikle, yazýlýmla ilgili insan kaynaðýný kullanarak TUSAÞ'ýn ihtiyacý olan aviyonik sistemleri yapmak. Malezya'daki altyapý ve insan kaynaðýný kullanmak istiyoruz."

Malezya'nýn Cyberjaya kentindeki teknoparkta TUSAÞ'ýn 100'e yakýn mühendisle faaliyet gösterdiðini ve mühendis sayýsýnýn gelecek süreçte artacaðýný dile getiren Kotil, "Bizim o teknoparktaki varlýðýmýz da Malezyalý politikacýlarý etkiliyor tabii. Malezya Kralý da dahil Ýçiþleri Bakaný ve Savunma Bakaný standýmýzý ziyaret etti. Onlara hediyelerimizi takdim ettik. Aslýnda Malezya bizleri öðrendi hem ofis açmýþ olduðumuz için hem mühendislerimizden dolayý TUSAÞ'ýmýz burada biliniyor." þeklinde konuþtu.

Kotil, DSA-NATSEC 2022 fuarýnda Türk firmalarýnýn yoðun katýlýmýndan övgüyle bahsederek, sadece yerel deðil yabancý delegasyonlarýn TUSAÞ standýna gösterdiði ilgiden büyük memnuniyet ve gurur duyduðunu dile getirdi.

Ýki Müslüman ülke olan Türkiye ve Malezya'nýn oldukça yakýn iliþkilere sahip olduðunu söyleyen Kotil, TUSAÞ'ýn Malezya savunma endüstrisi kurmak isterse her türlü desteði kazan-kazan çerçevesinde saðlamaya hazýr olduðunu belirtti.

Kotil þunlarý kaydetti:

"Çok hýzlý çýktýk ortaya. Yani bunlar son beþ yýlda bu kadar kendini gösterdi. Ürünlerimiz de yeni satýlýyor. Bu çok hýzlý çýkýþ doðal olarak dikkat çekiyor. Büyüyen bir Asya var, bu Asya'da Malezya önemli. Yalnýz Malezya deðil, yanýnda Endonezya, Tayland, Filipinler de oldukça önemli ülkeler. Bu bölgede hayat var. Tüm yerli þirketlerin bölgeye yoðunlaþmasý lazým. Buranýn savunma ihtiyaçlarý artýyor, bizim de ürün portföyümüz geniþliyor. Dolayýsýyla TUSAÞ'ý Pasifik'te daha çok göreceðiz."