ANKA-S sahalara çıkıyor
ABONE OL
TAI tarafından üretilen “ANKA-S Hava Aracı”  Temmuz 2017’de ilk kez “uydu kontrollü” olarak uçuşunu gerçekleştirdi.
 
ANKA-S’le Sınırlar Kalkmış Olacak
ANKA-S’in en önemli özelliklerinden bir tanesi görüş hattı mesafesinin getirdiği kısıtlamaların ortadan kalkmasını sağlayacak olan uydu üzerinden kontrol yeteneğine sahip olması. Kalkış noktalarından başka bir yerde bulunan Operasyon Eğitim ve Simülatör Merkezi’ndeki kontrol istasyonlarına devri ile birlikte 6 adet hava aracının aynı anda görevi bu merkezden yönetilebiliyor.
 
Milli Kriptolu Sistem, kritik verilerin bilinmeyen kişilerin eline geçmesini engelleyecek...
ANKA-S sisteminin geliştirme çalışmalarının  tamamlanması ile birlikte birçok operasyonel özellik de sisteme eklendi. Hava aracının çevresel koşullara (sıcaklık, nem, yağmur vb.) dayanımı artırılırken iniş ve kalkış rüzgar limitleri sınıfının en zorlayıcı şartlarına göre tasarlandı. ANKA-S’te bulunan telsiz ve ağ haberleşme sistemlerinin milli kriptolu sistemler ile korunurken şifreleme metotları ile verinin düşman veya istemsiz kurumların eline geçmesinin engellendi.
 
Lazer ile Konum Düzeltme...
ANKA-S hava araçlarında GPS sisteminden bağımsız radar ile iniş kalkış yeteneğine ek olarak pozisyon verisi üreten kritik cihazlara lazer ile “konum düzeltme” eklenerek uçuş sırasında oluşabilecek GPS kayıpları ve karıştırmaları için önlemler alındı.
 
İşletme ve Bakım Kolaylığı Sağlandı
Uçağın etkinliğini artırmasına yönelik sistemin tüm bakım arayüzlerinde yapısal iyileştirmelerin yapıldığı belirtildi. Akıllı test alt yapısına sahip uçuş hattı bakım bilgisayarı geliştirilerek uçağın göreve çıkış saati 3 teknisyen ile 1 saatin altında olacak şekilde tasarlandı.
 
Operasyon ve uçuşa hazırlık zamanlarının en aza indirilmesi ve sistemi kullanacak personelin tam anlamıyla eğitimi için “simülatör sistemi” yine proje kapsamında geliştirilen önemli ürünlerden biri oldu. Çeşitli harekat senaryolarının akıllı yazılımlar üzerinden eğitim verildiği sistemde arıza bulma ve arıza gidermenin işlemleri de yapılabiliyor. Böylece, tüm ekibin harekat uyumu maksimum derecede sağlanacak
 
DefenceTürk'te yar alan habere göre, milli olarak geliştirilmiş full HD çözünürlükte gece ve gündüz kamerası, düşük ışık kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçücü sistemlerden oluşan keşif gözetleme sistemi yine ilk defa ANKA-S  sistemi ile görev yapacak.
 
“Sahadaki birliklere görüntü aktarımı”
Muharebe arama kurtarma özellikleri  ile farklı görevlere yönelik yetkinlik artırımı da sağlandı. Uzak görüntü terminallerinin geliştirilmesiyle birlikler tarafından kolayca taşınabilen 10 kg’dan hafif görüntü alımını sağlayan terminaller sayesinde 50 km’ye kadar faydalı yük görüntüsü gerçek zamanlı olarak alınabilir hale geldi.