ABONE OL

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ), EFES-2022 Birleþik Müþterek Fiili Atýþlý Arazi Tatbikatý kapsamýnda oluþturulan sergi alanýnda üretim ve geliþtirme çalýþmalarý sürdürülen hava platformlarý ve maketlerini sergiledi. TUSAÞ'ýn bir süredir üzerinde çalýþtýðý süpersonik insansýz hava aracý da ilk kez EFES-2022'de vitrine çýktý.

TUSAÞ ÝHA Sistemleri Genel Müdür Yardýmcýsý Ömer Yýldýz, AA muhabirine, bugüne kadar envantere 36 Anka teslim ettiklerini ve 120 bin saatin üzerinde uçuþ gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Ýki Anka'nýn kabulüyle Tunus ihracatýný tamamlayacaklarýný belirten Yýldýz, Kazakistan'ýn Anka'larýný da 20 Haziran'da göndereceklerini bildirdi. Yýldýz, "Malezya'daki ihale süreci devam ediyor. Kararýn açýklanmasý 1,5 yýlý aþtý. 12 yarýþmacý arasýnda son 2'ye kaldýk. Daha avantajlý olduðumuzu düþünüyoruz. Aðustos ayýnda Anka'nýn açýklanacaðýný umut ediyoruz." dedi.

Anka'nýn 1700 kilogram maksimum kalkýþ aðýrlýðýna sahip olduðunu dile getiren Yýldýz, aracýn otomatik uçtuðunu, iniþ takýmlarýnýn katlandýðýný, buzdan ve yýldýrýmdan korunma sistemleri bulunduðunu, kamera, SAR radarý, sinyal istihbaratý gibi ekipmanlarla görev yaptýðýný kaydetti.

Yýldýz, son olarak SAR radarýyla Anka ve Aksungur'un denizdeki serseri mayýnlarý tespit edebildiðini ortaya koyduklarýna dikkati çekerek, denizaltý savunmasýnda kullanýlan ve sonoboy adý verilen mikrofonlarý yakýn zamanda ÝHA'lardan býrakma ve dinleme yapma görevlerini yerine getireceklerini anlattý.

- ANKA'NIN YENÝ SÝLAHLARI KUZGUN VE ÞÝMÞEK

Anka'nýn bugüne kadar mini akýllý mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile görev yaptýðýna iþaret eden Ömer Yýldýz, "Yeni bir mühimmatýmýz daha var. TÜBÝTAK SAGE'nin geliþtirdiði Kuzgun diðerlerinden daha aðýr, 100 kilogram kadar. 60 ila 90 kilogram kadar bir harp baþlýðý taþýyabiliyor. Katý yakýtlý itkisi var, jet motorlu itkisiyle beraber çok daha uzun mesafelere gidebilen bir mühimmat. Bu ay içinde entegrasyonunu tamamlamýþ olacaðýz." dedi.

EFES-2022'de Anka'yý hava savunma sistemlerinin geliþtirilmesi ve birliklerin eðitilmesinde kullanýlan hedef uçaklarla sergilediklerini vurgulayan Yýldýz, bunlardan Þimþek'in kendisini bir uçak olarak tanýtabildiðini söyledi. Yýldýz, MAM-L'de kullanýlan harp baþlýðýný Þimþek'e entegre ettiklerini ve yakýn zamanda kamikaze olarak da görev yapabileceðini bildirdi.

Ayrýca ilk etapta 0,9 mach hýzda uçan bir baþka sahte hedef uçaða sahip olacaklarý bilgisini veren Yýldýz, þunlarý kaydetti:

"Birkaç motor problemini çözersek süpersonik hýza çýkmayý da yýl sonu itibarýyla hedefliyoruz. Uçaklar yanýnda füzeler de saldýrý yapýyor. Süpersonik hýza çýkmaktaki amacýmýz süpersonik hýzda uçabilen bir füzeyi taklit etmek. Süpersonik uçuþun kompleksitesini deneyimlemek ve buna uygun uçuþ kontrol algoritmalarýný geliþtirmek istiyoruz."

  • Milli ÝHA Anka
  • yerli mühimmat
  • TUSAÞ
  • EFES-2022