Apple'dan yapay zeka hazýrlýðý! Çinli bakanlarla kritik görüþme
ABONE OL

Apple'ýn patronu, baþkent Pekin'deki temaslarýnda Çin Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakaný Cin Caunglong ve Çin Ticaret Bakaný Vang Výntao ile bir araya geldi.

Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, 23 Ekim'de yapýlan görüþmede, Apple'ýn Çin'deki yatýrýmlarýný ilerletmesi, siber güvenlik ve veri güvenliði konularý ile bulut biliþim hizmetleri ele alýndý.

Açýklamada, Apple'ýn üretken yapay zeka uygulamalarýna Çin piyasasýnda eriþim saðlanýp saðlanmayacaðýna dair bilgi verilmedi.

KRÝTÝK BÝR ZAMANDA GERÇEKLEÞTÝ

Cook'un ziyaretinin, Apple'ýn "Apple Intelligence" adýyla, üretken yapay zeka hizmetlerini akýllý telefonlar ve diðer cihazlara entegre etmeye hazýrlandýðý bir döneme denk gelmesi dikkati çekiyor.

Cook, aðustos ayýnda þirketin bilanço toplantýsýnda, yapay zeka özelliklerini Çin ve Avrupa Birliði ülkelerinde piyasaya sunmadan önce ilgili mevzuatý detaylý olarak anlamalarý gerektiðini vurgulamýþtý.

Apple 13 milyar avroluk vergi davasýný kaybetti

Çin'de düzenleyici kurumlar, bu yýlýn 8 ayýnda 188 üretken yapay zeka hizmetinin kullanýlmasýna onay verirken bunlarýn tamamý Çin ana karasýndaki þirketler tarafýndan geliþtirilen ürünler olmuþtu.

Üretken yapay zeka uygulamalarýnýn Apple cihazlarýnda kullanýlabilmesi için bunlarýn önce Çin makamlarýndan onay almasý gerekiyor.

TÝCARET BAKANI ÝLE GÖRÜÞTÜ

Cook, bugün de baþkent Pekin'de Ticaret Bakaný Vang Výntao ile bir araya geldi.

Bakanlýktan görüþmeye iliþkin yapýlan açýklamaya göre, Bakan Vang, Apple'ýn ülke pazarýndaki fýrsatlardan yararlanmasýný ve ayak izini derinleþtirmesini memnuniyetle karþýladýklarýný dile getirdi.

Çin ile ABD arasýndaki karþýlýklý faydaya dayalý ekonomik iþbirliðinin her iki ülkenin yararýna olduðunun altýný çizen Vang, "Ulusal güvenlik meselesini olduðundan daha önemli hale getirmek normal ekonomik ve ticari iliþkilerle uyumlu olmayacaktýr." dedi.

Cook da görüþmede, Çin'i Apple'ýn "önemli bir pazarý" ve "kilit tedarik zinciri ortaðý" þeklinde tanýmlayarak, Çin'deki tedarik zincirlerine yatýrým yapmayý sürdüreceklerini vurguladý. Cook, ayrýca Apple'ýn ekonomi ve ticaretle ilgili konularda ABD ile Çin arasýnda köprü olmayý sürdüreceðini dile getirdi.

Apple'ýn patronu bu yýl Çin'i ikinci kez ziyaret etti. Cook, mart ayýnda da Çin Kalkýnma Forumu'na (CDF) katýlmak üzere Çin'e gelmiþ, forum marjýnda ABD'den iþ insanlarýyla birlikte Baþbakan Li Çiang ile görüþmüþtü.

Tim Cook, Cing'an ilçesindeki Apple maðazasýnýn açýlýþýna katýlmýþ, maðaza þirketin Çin, Hong Kong, Makau ve Tayvan'ý içeren "Geniþ Çin" bölgesinde açtýðý 57. maðaza olmuþtu.