Þaþýrtan araþtýrma: Su aygýrlarý uçabiliyor
ABONE OL

Ýngiltere'deki Kraliyet Veterinerlik Koleji'nden (RVC) yapýlan açýklamaya göre, aðýrlýklarý 2 bin kilogramý (2,2 ton) aþabilen ve zamanlarýnýn çoðunu suda geçiren su aygýlarý, hýzlý hareket ettiklerinde dört uzuvlarýný da yerden kaldýrdýklarý tespit edildi.

32 su aygýrýnýn 169 hareket döngüsünü gösteren videolarý inceleyen araþtýrmacýlar, en hýzlý hareket eden su aygýrýnýn her adýmýnýn yaklaþýk yüzde 15'ini yerden yüksekte geçirdiðini buldu.

ÇOK AZ BÝLGÝ MEVCUT

Çalýþmanýn baþ yazarý ve RVC'de evrimsel biyomekanik profesörü olan John Hutchinson, CNN'e yaptýðý açýklamada, su aygýrlarýnýn karada hareket etme biçimleri hakkýnda çok az þey bilindiðini söyledi.

Hutchinson yaptýðý açýklamada, "Su aygýrlarý bulmacanýn büyük bir eksik parçasýydý. Onlarý incelemek gerçekten zor" dedi.

DÖRTNALA KOÞABÝLEN ENDER HAYVANLARDAN

Su aygýarlarýnýn sadece suda çok fazla zaman geçirmekle kalmayýp, 'çok saldýrgan ve tehlikeli' olduklarýný ve geceleri daha aktif olduklarýný söyleyen Hutchinson, "Su aygýrlarý dört ayaklý hayvanlar arasýnda sadece dörtnala koþan çok az sayýdaki hayvandan biridir" açýklamasýnda bulundu.

Araþtýrmacýlarýn incelediði videolarda, su aygýrlarýnýn rakip bir su aygýrýný kovalamak veya aslan yada gergedan tarafýndan kovalanmak gibi onlarý motive eden bir durum söz konusu olduðunda daha hýzlý hareket etme eðiliminde olduklarý görüldü.