ASELSAN'dan çok konuþulacak kuantum adýmý! Ýlk devreler ortaya çýktý
ABONE OL

ASELSAN'ýn kuantum teknolojilerine yönelik yürüttüðü çalýþmalar kapsamýnda ilk kuantum entegre devreler ortaya çýktý.

ASELSAN, kuantum teknolojileri alanýndaki çalýþmalarýn yürütülmesi amacýyla yaklaþýk 1 yýl önce Kuantum Araþtýrma Laboratuvarý'ný (KUANTAL) kurdu.

Türkiye'yi geleceðin teknolojilerine hazýrlayan KUANTAL, bu alanda ülkenin ilk merkezi olma yolunda emin adýmlarla ilerliyor.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yerleþkesinde hayata geçirilen laboratuvarda yürütülecek projeler ile Türkiye'nin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji hazýrlýk seviyesi artýrýlarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüþtürülmesi amaçlanýyor.

Laboratuvarýn, sahip olacaðý deneysel yetenekler ve araþtýrma olanaklarý itibarýyla ülkenin tek, dünyada da sayýlý araþtýrma laboratuvarýndan biri olmasý hedefleniyor.

Deneysel altyapýlar ve çok sayýda üniversite ile hayata geçirilen akademik iþbirlikleriyle KUANTAL'da yüksek etkili araþtýrma ve prototip geliþtirme faaliyetleri gerçekleþtirilmesi planlanýyor.

Bu alandaki temel teknolojilere odaklanan ASELSAN, kuantum gibi geleceðin teknolojilerinden birinde kaslarýný güçlendiriyor. Buradaki kazanýmlardan tüm teknoloji alanlarýnda yararlanýlmasý amaçlanýyor.

ASELSAN'ýn sivil alana yönelik yüzlerinden birini oluþturan laboratuvarda, temel bilim ayaðýndaki çalýþmalar tamamlanýrken, bir dizi mühendislik çalýþmasýnýn yürütülmesine baþlandý.

Bu çalýþmalarýn hemen hepsinin ASELSAN'ýn faaliyet gösterdiði tüm alanlar için uygulama imkanlarý bulunuyor.

"Rekabet öncesi ortak çalýþma ve iþbirliði" sürecindeki laboratuvarda, yurt içinde ve dýþýndaki araþtýrmacý ve akademisyenler, bu alanda yeteneði bulunan giriþim ve þirketlerle çalýþmalar yürütülüyor.

- DAHA YÜKSEK PERFORMANSLI ÜRÜNLER OLUÞACAK

Laboratuvarda, kuantum teknolojileri kullanýlarak bugünkünden daha yüksek performansta çalýþan ürünler geliþtirmek için çalýþmalar yapýlýyor.

Bu çalýþmalar için laboratuvarda bir dizi özel test ortamý bulunuyor. Çalýþmalar sýrasýnda termal gürültülerin etkisini en aza indirmek için "mutlak sýfýr" derece koþullarý oluþturuluyor. Bunun için -273 dereceye yakýn sýcaklýklarda çalýþma yapýlýyor. Laboratuvarda, ýþýðý oluþturan parçacýklarýn enerji seviyesinde çalýþmalar yürütülüyor.

Kuantum alanýndaki araþtýrmalar, mevcut ürünlerdeki sensör ya da cihazlarýn daha iyi çalýþmasýna olanak verecek. Bu sayede haberleþme, algýlama, bilgi sistemleri, kriptoloji gibi alanlardaki yetenekler daha da artacak.

Kuantum sistemleriyle; karýþtýrýlamayan, taklit edilemeyen, müdahale halinde fark edilen yapýlara ulaþýlýyor. Dýþardan dinleme, ölçüm yapýlmaya çalýþýldýðýnda sistemin düzgün çalýþmasý engelleniyor ve dinleme yapýldýðý ortaya çýkýyor.

ASELSAN'ýn kuantum teknolojilerine yönelik yürüttüðü çalýþmalar kapsamýnda ilk ürünler de ortaya çýktý. Bunlar arasýnda kuantum rassal sayý üreteci, ilk kuantum entegre devreler yer alýyor.

- BEYÝN GÖÇÜNÜ DURDURDU

Laboratuvar, yetiþmiþ insan kaynaðýnýn oldukça sýnýrlý olduðu bir alanda beyin göçünün durdurulmasý ve tersine beyin göçü konusunda da önemli iþlev görüyor.

KUANTAL, dünyanýn farklý yerlerinden davet alan Türkiye'den kuantum araþtýrmacýlarýnýn ülkede kalmasýný saðladý. Laboratuvar sayesinde yurt dýþýnda bu alanda çalýþma yürüten bazý Türk bilim insanlarý da ülkeye dönüþü gündemine aldý.

ASELSAN, ilerleyen dönemde KUANTAL aracýlýðýyla Türkiye'nin Kuantum Strateji Yol Haritasý'nýn oluþturulmasýna katký vermeyi hedefliyor.

  • ASELSAN
  • kuantum çalýþmalarý
  • KUANTAL