Aþý ve ilaç kampüsü açýlýyor: Biyoteknolojik kanser çalýþmalarý yapýlacak
ABONE OL

TÜBÝTAK Gebze yerleþkesindeki kampüsün açýlýþ töreninde konuþan Varank, muhalefetin, Togg'u eleþtirmeyi bitiremediði bugünlerde dünyanýn ilk SÝHA gemisi TCG Anadolu'yu donanmanýn envanterine aldýklarýný, TCG-Anadolu'yu eleþtirmeye çalýþtýklarý sýrada yerli ve milli uydu ÝMECE'yi uzaya fýrlattýklarýný, ÝMECE'yi dillerine dolamaya hazýrlanýrken de Türkiye'nin ilk yerli anahat lokomotifini raya indirdiklerini vurguladý.

Bakan Varank, bu saydýðý baþlýklarýn, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde 2 haftaya sýðdýrýlmýþ baþarý öyküleri olduðunu ve yeni atýlýmlarýn geldiðini aktararak, "Biz Türkiye yüz yýlýnýn niþanelerini Türkiye'ye kazandýrmaya devam edeceðiz." diye konuþtu.

Kendilerini eleþtirenlerin, Türkiye'nin son 20 yýlda neler yaptýðýndan haberleri olmadýðýný ifade eden Varank, seçim çalýþmalarý kapsamýnda ülkeye üretim üsleri kazandýrma vaatlerinde bulunanlarýn, otoyollardan giderken etraflarýna bakmalarý halinde yüzlerce üretim merkezinin faaliyette olduðunu zaten göreceklerinin altýný çizdi.

- ÇÝP ALANINDA ÖNEMLÝ YATIRIM MÜJDESÝ

Bakan Varank, bu kapsamda son 20 yýlda sayýlarý 354'e ulaþan organize sanayi ve endüstri bölgelerinin varlýðýna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Katma deðerli üretimden bahsediyorlar. Soluksuz eleþtirdikleri Osmangazi Köprüsü'nden geçerken þöyle baþlarýný kaldýrsalar, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Biliþim Vadisi'ni çok kolay görebilirler. Çip teknolojisi diyorlar. Bakýnýz TÜBÝTAK hem çip teknolojileri alanýnda AR-GE yapma hem üretme kabiliyetine sahip kurumumuz. Bugün savunma sanayinin ihtiyacý olan fotodedektör çiplerini kendi kabiliyetlerimizle zaten üretiyoruz. Bahsettiðim çiplerin kilogram baþýna ihracat deðeri ne kadar biliyor musunuz? Tam 388 bin dolar. Ýþte katma deðer burada oluþuyor. Tabii böyle teknolojiler, sadece maddi katkýlarýyla ölçülmez, öyle kritik teknolojilerden bahsediyoruz ki bazen parasýný verseniz dünya size bunlarý tedarik etmiyor. Ýþte çipse çip, katma deðerse katma deðer."

Bugün ülkedeki birçok giriþimcinin, verdikleri destekler sayesinde çip tasarlama kabiliyetlerine sahip hale geldiðine deðinen Varank, önümüzdeki günlerde çip konusunda önemli bir yatýrýmýn imza törenini gerçekleþtirecekleri müjdesini verdi.

Varank, saðlýðýn da teknolojik geliþmelerden etkilenerek deðiþim geçiren sektörlerin baþýnda geldiðini anlatarak, tedavi yöntemlerinin çok daha spesifik hale getirileceðini, biyoteknolojik aþý ve ilaç alanýnda çok daha etkin araþtýrmalar yapýlmasýnýn mümkün hale geleceðini bildirdi.

Pandemi döneminde en çok konuþulan biyoteknolojik aþý ve ilaçlarý üretebilen ülkelerin bu sürece yön verdiðine iþaret eden Varank, Türkiye'nin bu dönemde yerli üretime odaklanarak 14 günde vatandaþlara nefes olan yerli solunum cihazýný seri üretim aþamasýna getirdiðini anýmsattý.

Bakan Varank, hýzlýca aþý ve ilaç çalýþmalarýna baþladýklarýný, bilim insanlarýnýn önünü açtýklarýný ve öðrencileri araþtýrma projelerine dahil etmek için STAR destek programýný oluþturduklarýný belirterek, bu projeler sayesin aþý ve ilaç geliþtirilmesi noktasýnda önemli insan kaynaðý kapasitesine sahip olduklarýný kaydetti.

- YÜZDE 70 BAKANLIK DESTEKLÝ KÜMELENME DESTEK PROGRAMI ÇAÐIRISINA ÇIKILACAK

Yakýn zamanda Akýllý Yaþam, Saðlýk Ürün ve Teknolojileri Yol Harita'sýný kamuoyuna ilan ettiklerini hatýrlatan Varank, burada hedeflere ulaþabilmek için þimdiye kadar birçok adým attýklarýný söyledi.

Aþý ve ilaç sektörünü, öncelikli yatýrýmlar kapsamýnda teþvik ettiklerini bilgisini paylaþan Varank, þunlarý kaydetti:

"TÜBÝTAK burs ve destek programlarýyla, 2002'den günümüze aþý ve ilaç alanýnda 5 binden fazla projeye 10,5 milyar lira kaynak aktardýk. Ýlaç alanýnda faaliyet gösteren AR-GE Merkezi sayýsýný 41'e çýkardýk. Teknopark ve AR-GE merkezlerindeki aþý ve ilaç sektörüne yönelik çalýþmalar yürüten firmalara bugüne kadar 5,5 milyar liranýn üzerinde destek saðladýk. Biz saðlýk alanýna yaptýðýmýz desteklerin kapsayýcýlýðýný her geçen gün artýrýyoruz.

Bu noktada bugün bir müjdemiz de sizlerle yine paylaþmak istiyorum. Önümüzdeki günlerde kümelenme destek programý kapsamýnda yeni bir kümelenme destek çaðrýsýna çýkýyoruz. Ýlaç, biyoteknoloji ve medikal alanýnda çalýþan þirketler ve start-uplar, bu çaðrýya baþvurup desteðimizden faydalanabilecekler. Burada ortak laboratuvar test analiz sertifikasyon hizmetleri ile akademik ve teknik danýþmanlýk hizmetlerinin yüzde 70'ini bakanlýk olarak üstleneceðiz."

Bakan Varank, açýlýþýný yaptýklarý 3 bin 500 metrekare kapalý alana sahip kampüsün, Medikal Biyoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi ile Ulusal Biyolojik ve Kimyasal Test Merkezlerinden oluþtuðunu anlattý.

Buradaki yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlarda ülkenin önde gelen bilim insanlarý ve araþtýrmacýlarýnýn yeni çözümler geliþtireceklerinden bahseden Varank, "Türkiye'ye hatta bölgemize hizmet edecek bu önemli yatýrýmla, farklý aþý ve genetik ürünleri, biyoteknolojik ilaç ve aþý adaylarýný hücreden baþlayarak üretilebileceðiz. Kanser tedavisinde önemli yere sahip hücre tedavi sistemlerini, DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birleþtirmeye olanak saðlayan embriyo çalýþmalarýný, bu kampüste hayata geçirebileceðiz. Bunlar yapacaðýmýz çalýþmalar, bu kampüsün kabiliyetlerinin sadece küçük bir örneði." þeklinde konuþtu.

- KBRN TEHDÝTLERE KARÞI SAVUNMA ÜRÜNLERÝNÝN TESTLERÝ KAMPÜSTEKÝ MERKEZDE YAPILACAK

Bakan Varank, Ulusal Biyolojik ve Kimyasal Test Merkezi'nde de Türkiye'nin milli güvenlik ihtiyaçlarýnýn önemli kýsmýný karþýlayacaklarýný aktararak, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehditlere karþý savunma ürünlerinin, uluslararasý standartlarda test ve sertifikasyonlarýnýn bu merkezde yapacaklarýný kaydetti.

AR-GE faaliyetlerinin de yürütüleceði merkezin, Milli Savunma Bakanlýðý ile Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn desteði ve iþbirliðiyle hizmet vereceðini söyleyen Varank, þunlarý kaydetti:

"Kampüsümüzün aþý ve ilaç geliþtirme, KBRN araþtýrmalarý gibi kritik konularda dünyada öncül merkez olacaðýndan emin olun hiç þüphemiz yok. TÜBÝTAK Aþý ve Ýlaç Geliþtirme Kampüsü, Türkiye'nin uluslararasý arenada saðlýk inovasyonu ve biyoteknoloji liderliðini destekleyecek. Ayrýca saðlýk alanýndaki sýra dýþý araþtýrmalara, yenilik ve ilerlemelere öncülük edecek. Burada gerçekleþtirilecek çalýþmalarýn, ülkemize, insanlýða ve dünyanýn geleceðine büyük katký saðlamasýný temenni ediyorum."

Konuþmanýn ardýndan Bakan Varank, TÜBÝTAK Baþkaný Prof. Dr. Hasan Mandal, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve davetliler kampüsün açýlýþ kurdelesini kesti ve kampüsü gezdi.