Avrupa Uzay Ajansý, Van Gölü'ndeki olayý görüntüledi
ABONE OL

ESA'nýn Sentinel-2 L2A uydusu tarafýndan 27 Ekim'de çekilen fotoðraflar, daha önce NASA astronotu Kate Rubins'in çektiði ve dünya çapýnda yanký uyandýran Van Gölü görüntüsünü hatýrlattý. NASA görüntüsünde olduðu gibi, ESA'nýn kaydettiði bu yeni uydu fotoðraflarýnda da göl yüzeyindeki akýntýlar belirgin bir þekilde görülüyor. 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanýyla dünyanýn en büyük sodalý gölü olan Van Gölü'nde tatlý su ve sodalý suyun rüzgarlarýn etkisiyle birleþerek oluþturduðu bu akýntýlar, gölde adeta ebru sanatýný andýran benzersiz desenler meydana getiriyor.

"ADETA BÝR EBRU SANATÇISININ ESERÝ GÝBÝ"

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öðretim Üyesi Mustafa Akkuþ, Van Gölü'nün sodalý yapýsý nedeniyle dünya çapýnda özel bir ekosisteme sahip olduðunu belirtti. Tatlý su akýntýlarýnýn artmasý ve yüzeydeki rüzgar hareketliliðinin etkisiyle göldeki sularýn ters-düz olduðunu söyleyen Akkuþ, sodalý su ile tatlý suyun birleþmesi sonucunda gölde çökellerin oluþtuðunu ifade ederek, "NASA'daki astronotun çektiði fotoðraftan hatýrladýðýmýz benzer manzaralar, þimdi Avrupa Uzay Ajansý'nýn (ESA) 27 Ekim tarihli Sentinel-2 L2A uydu görüntülerinde de karþýmýza çýkýyor. Akýntýlar adeta bir ebru sanatçýsýnýn eseri gibi tüm ayrýntýlarýyla gözler önünde" dedi.

"GÖLDE ÇOK GÜÇLÜ AKINTI SÝSTEMLERÝ VAR"

Van Gölü'nde güçlü akýntý sistemlerinin olduðu bir göl olduðuna dikkat çeken Akkuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanýyla beraber dünyanýn en büyük sodalý gölünü oluþturuyor. Bu yüzden gölde çok güçlü akýntý sistemleri var. Özellikle bu mevsimde bu akýntýlarýn hatlarý uydu görüntülerine birebir yansýyor."