Bakan Kacýr: 22 yýlda 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik
ABONE OL

Bakan Kacýr, Ahiler Kalkýnma Ajansý (AHÝKA) Konferans Salonu'nda düzenlenen AHÝKA ve KOP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Projeleri Toplu Açýlýþ ve Ýmza Töreni'nde, Nevþehir'in dünyada benzeri görülmemiþ güzellikteki peribacalarý, yer altý þehirleri ve tarihi alanlarýyla Orta Anadolu'nun kýymetli hazinesi olduðunu söyledi.

"Türkiye Yüzyýlý"nda daha büyük, güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefiyle yola devam ettiklerini anlatan Kacýr, Türkiye'nin son 22 yýlda atýlan saðlam adýmlarla gerçekleþtirilen büyük kazanýmlarla, dünyada yaþanan küresel krizlere teslim olmadan asýrlýk baþarýlara imza attýðýný vurguladý.

Kacýr, hayata geçirilen kalkýnma hamleleri ile yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasýnda eser ve hizmet siyaseti yürüttüklerini dile getirerek, þöyle konuþtu:

"Ülkemizi küresel üretim ve teknoloji geliþtirme merkezleri arasýna taþýdýk. Sanayi sektörlerinde üretim ve ihracat rekorlarý kýrdýk. Otomotivden kimyaya, makineden çeliðe, beyaz eþyadan savunma ve havacýlýða, tekstilden mobilyaya tüm sektörlerde sanayi ürünlerimizin yýllýk ihracatýný 22 yýlda 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik. Askeri insansýz hava aracý üretiminde dünya lideriyiz. Avrupa'da ticari araç, güneþ paneli, beyaz eþya üretiminde lider, demir-çelikte ilk iki ülkeden biriyiz. Yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg'u üreterek milletimizle buluþturduk. Ülkemizin sahip olduðu eþsiz potansiyeli harekete geçirerek, katma deðerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, yeþil ve dijital dönüþümü gerçekleþtirerek Türk sanayisini dünyada daha güçlü, daha etkin bir konuma taþýmayý sürdüreceðiz. Yerel kalkýnma hamlemiz ile de Cumhuriyetimizin ikinci asrýnda, Türkiye Yüzyýlý'nda baþlattýðýmýz sürdürülebilir ve sürekli kalkýnmayý ülkemizin tamamýna yayýyoruz."

Ülke genelindeki tüm þehirlerde, yer altýndan yer üstüne sahip olunan zenginliði, potansiyeli, kültürel birikimi, nitelikli insan kaynaðýný, giriþimcilik ve yenilikçilik potansiyelini þehirlerin kendi kimliðine münhasýr þekilde harekete geçirdiklerini ifade eden Kacýr, bu kapsamda Nevþehir'in de payýný en güçlü þekilde aldýðýný vurguladý.

- "32 MÝLYAR LÝRALIK YATIRIMIN VE 10 BÝNDEN FAZLA NÝTELÝKLÝ ÝSTÝHDAMIN ÖNÜ AÇILDI"

Bakan Kacýr, son 22 yýlda Nevþehir'i üretim ve istihdamla buluþturan 684 yatýrým için teþvik belgesi düzenlendiðini belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"32 milyar liralýk yatýrýmýn ve 10 binden fazla nitelikli istihdamýn önünü açtýk. KOSGEB destek programlarýmýzla Nevþehir ekonomisinin lokomotifi konumundaki KOBÝ'lerimize can suyu olduk. 22 yýl öncesine kadar þehrimizde parmakla sayýlacak kadar az sayýda KOBÝ, KOSGEB desteklerinden yararlanma imkaný bulmuþtu. Biz bu sayýyý 760 milyon liranýn üzerinde bir destekle 8 bin 200'e çýkardýk. Nevþehir'imize kazandýrdýðýmýz 2 yeni organize sanayi bölgesi, teknopark ve AR-GE merkeziyle þehrimizin üretim ve teknoloji geliþtirme altyapýsýna sýnýf atlattýk. TÜBÝTAK destek programlarýyla 204 proje ve 319 bilim insanýmýza saðladýðýmýz 538 milyon lira destekle þehrimizin bilimsel araþtýrma kapasitesini güçlendirdik.

Gastronomi turizmiyle, yerel tatlarý ve lezzetleriyle de ünlü Nevþehir'imizin yöresel 9 lezzetini coðrafi iþaretle tescilleyerek hem üreticilerimizi hem tüketicimizi hem de kültürümüzü koruma altýna aldýk. Anadolu'muzun kalbinde saklý kýymetli cevherimiz olan þehrimizin sahip olduðu potansiyeli kalkýnma ajanslarýmýz ve bölge kalkýnma idarelerimiz ile harekete geçiriyoruz. Ahiler Kalkýnma Ajansýmýz eliyle kamu kurumlarýmýzýn, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluþlarýmýzýn 195 projesine 500 milyon lira destek saðladýk. KOP Bölge Kalkýnma Ýdaremiz ile yine kamu kurumlarýmýzýn, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin toplam 111 projesine 749 milyon lira destek verdik."

Nevþehir'in turizm potansiyeline, altyapý yatýrýmlarý, renove çalýþmalarý, güzergah düzenlemeleriyle katký saðladýklarýný aktaran Kacýr, tarihi ve kültürel mirasa önem vererek, tarihi alanlarýn restorasyon çalýþmalarýný yapýp yeniden ziyarete açtýklarýný da dile getirdi.

Hayata geçirdikleri eðitim programlarýyla, özellikle 18-29 yaþ arasý gençlerin iþ gücüne kazandýrýldýðýna dikkati çeken Kacýr, "Kýrsal alanlarýmýzda tarým ve hayvancýlýkla uðraþan üreticilerimizin ürünlerini piyasa koþullarýna uyumlu hale getirerek üretimde standardý ve sürekliliði saðlýyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin ihtiyaç duyduðu altyapý, ekipman ve teknik desteði kendilerine veriyoruz. Þehrimizde OSB'lerimizi çevreyle uyumlu ve verimli hale getirerek, altyapýlarýný güçlendirerek yeni yatýrýmlarýn önünü açacak adýmlarý atýyoruz." diye konuþtu.

Konuþmalarýn ardýndan Kacýr, protokol üyeleri ile AHÝKA ve KOP Bölge Kalkýnma Ýdaresi tarafýndan yürütülen 11 projenin açýlýþýný gerçekleþtirip, KOP Bölge Kalkýnma Ýdaresi tarafýndan kentte hayata geçirilecek 3 projenin de imza törenine iþtirak etti.

Öte yandan Kacýr, törenden önce Valiliði ziyaret ederek Vali Ali Fidan ile görüþtü.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • ihracaat