Bakan Kacýr: Alýn terine güvenen bir Türkiye var
ABONE OL

Ticaret Bakanlýðý desteði ve TÝM'in ev sahipliðinde bu yýl 11. kez düzenlenen Türkiye Innovation Week 2024, "Out of the Box: Human, Culture, Model" temasýyla Haliç Kongre Merkezi'nde devam ediyor.

Etkinliðin son gününde Türkiye'nin Giriþimcileri Ödül Töreni ve ÝnovaTim Ýnovasyon Yarýþmasý Ödül Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr ile Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak'ýn katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Bakan Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, ÝnovaTÝM Ýnovasyon Yarýþmasý'nda gençlerin yapay zeka ve sürdürülebilirlik alanlarýnda özgün fikirlerinin ürün ve hizmete dönüþme serüveninin heyecanýný deneyimlediðini ifade etti.

Teknolojik dönüþüm rüzgarýnýn tarihte hiç olmadýðý kadar hýzlý ve kuvvetli estiði bir dönemde olunduðunu ifade eden Kacýr, "Geleneksel iþ modelleri ve süreçlerin yenilikçi teknolojilerle süratle dönüþtüðü; eþ zamanlý olarak da bu teknolojileri odaðýna alan inovatif giriþimlerin kýsa sürede büyüyüp köklü firmalarý yerinden ettiði bir döneme hep birlikte þahitlik ediyoruz." diye konuþtu.

Kacýr, "Teknoloji odaklý ürün ve hizmetler sunma kabiliyetinin, sürdürülebilir baþarý ve rekabet avantajýný belirlediði bu yeni dönemde iþ dünyasý için inovasyon, dijitalleþme ve AR-GE'ye yatýrým yapmak artýk bir tercih deðil zorunluluktur." ifadelerini kullandý.

Teknoloji giriþimciliðinin Türkiye Yüzyýlý'nda ülkenin her alanýnda yazacaðý yeni baþarý hikayelerinin ana aktörü olduðuna iþaret eden Kacýr, þöyle konuþtu:

"Genç ve dinamik nüfusumuz, küresel üretim zincirinde sahip olduðumuz rol, Türkiye için teknoloji giriþimciliðinin açacaðý fýrsat pencerelerinin niþanesidir. 208 üniversitemizde ve araþtýrma altyapýlarýmýzda yüzbinlerce araþtýrmacýmýzýn geliþtirdiði bilgiyi ekonomik deðere dönüþtürecek olan da teknoloji giriþimciliðidir. Bu anlayýþla, Türkiye'yi teknoloji giriþimciliðinde devler ligine ulaþtýrmayý hedefleyen çok boyutlu politikalar ve giriþimcilik ekosistemimizin ihtiyaçlarýný adresleyen düzenlemeler ile ülkemizde yeni teknoloji giriþimlerinin yeþermesi ve ölçeklenmesi için çalýþýyoruz. Son 22 yýlda adým adým oluþturduðumuz etkin ve bütüncül AR-GE teþvik mekanizmamýzýn giriþimcilik ekosistemimizi taþýdýðýmýz nokta, yüksek teknoloji ve katma deðerli üretimde atacaðýmýz yeni hamleler için bizleri cesaretlendiriyor."

- "TÜRKÝYE, TEKNOLOJÝ GÝRÝÞÝMCÝLÝÐÝNDE ALTIN ÇAÐINI YAÞIYOR"

Bakan Kacýr, AR-GE ve tasarým merkezleri sayýsýnýn 1600'ü aþtýðýný kaydederek, tohum ve öncesi aþamasýndaki giriþimlerin ülkede en büyük destekçisi konumundaki TÜBÝTAK Bigg programýyla 2379 teknoloji giriþiminin kurulmasýna öncülük ettiklerini anýmsattý.

TEKMER'lerle, sayýlarý 100'ü aþan kuluçka merkezleriyle ve hýzlandýrýcý programlarýyla yenilikçi iþ fikirlerinin ticarileþmesini desteklediklerini ifade eden Kacýr, "2018'den bu yana düzenlediðimiz TEKNOFEST'lerle milyonlarca gencimizi ülkemizin teknoloji geliþtirme yolculuðuna dahil ettik. Adeta giriþim fabrikasýna dönüþen TEKNOFEST'lerden her yýl binlerce giriþim doðuyor. Toplumun tüm kesimlerinden yetenekleri keþfettiðimiz, onlara giriþimcilik yolculuðuna baþlama fýrsatý sunan özgün garaj modelimizle Türkiye, teknoloji giriþimciliðinde altýn çaðýný yaþýyor." dedi.

Kacýr, Türkiye'nin artýk teknoloji giriþimciliðine baþlamak ve ölçeklenmek için doðru adres konumunda olduðuna dikkati çekerek, "Turcorn 100, Terminal Ýstanbul, Türkiye Tech Visa gibi giriþimci dostu nice yeni uygulamayla bu ivmeyi kaybetmeyecek, daha da yükselteceðiz. Hedefimiz 2030 yýlýna bu topraklardan 100 Turcornun çýkmasý ülkemizde 100 bin teknoloji giriþiminin yeþermesidir." dedi.

- "KRÝTÝK VE STRATEJÝK SAVUNMA TEKNOLOJÝLERÝNE ULAÞMAK ÝÇÝN EL KAPISINDA BEKLEYEN BÝR TÜRKÝYE YOK"

Ýçinde bulunulan çaðda, teknoloji geliþtirme kabiliyetine ve altyapýsýna sahip olan ülkelerin kalkýnma yarýþýnda bir adým önde yer aldýðýný kaydeden Bakan Kacýr, teknolojinin insanoðlunun huzur ve refahýný artýracak çözümlerin adresi olarak görüldüðünü dile getirdi.

Kacýr, "Ahlaki bir zeminde yükselmeyen, tekelci teknoloji geliþtirme anlayýþýnýn insanlýk tarihi açýsýndan bir ilerleme deðil aksine gerilemeye sebep olduðu gerçeðini bizzat yaný baþýmýzda Filistin'de, Lübnan'da görüyoruz." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde "Dijitalleþen dünyada pazar deðil, yüksek teknoloji ve katma deðer üreten Türkiye"yi inþa yolculuðunda son yýllarda önemli kazanýmlar elde ettiðini aktaran Kacýr, þunlara vurgu yaptý:

"Milli Teknoloji Hamlemizin iþaret fiþeðini yakan savunma sanayimizin milli ve özgün ürünleri bugün savaþ paradigmalarýný deðiþtiren ve jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar haline geldi. Artýk kritik ve stratejik savunma teknolojilerine ulaþmak için el kapýsýnda bekleyen bir Türkiye yok. Aksine kendisine uygulanan örtülü ambargolarý nitelikli insan kaynaðýyla, uluslararasý kalitede üretim, AR-GE ve proje yönetimi kabiliyetleriyle yeni yerli ürün, sistem ve alt sistemleri geliþtirmek için fýrsata dönüþtüren bir Türkiye var. Teknolojide paradigma deðiþimlerinin teknoloji yarýþýnda geriden baþlayan ülkeler için tehdit deðil aksine küresel ölçekte iddia sahibi olma yolunda bir fýrsat olduðu yaklaþýmýný benimseyen bir Türkiye var."

- "YENÝ YATIRIMLAR ÝÇÝN YENÝ TEÞVÝK MEKANÝZMALARINI DEVREYE ALDIK"

Bakan Kacýr, ihracata yönelik, yüksek teknoloji odaklý yeni yatýrýmlar için yeni teþvik mekanizmalarýný devreye aldýklarýnýn altýný çizerek, Yatýrým Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programýyla ekonominin yükseliþini destekleyecek teknolojik ve stratejik yatýrýmlarýn gerçekleþtirilmesi için uzun vadeli ve uygun koþullarda finansmana eriþim imkaný sunduklarýný bildirdi.

Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý ile yüksek teknoloji yatýrýmlarý için AR-GE'den seri üretime, uçtan uca bütüncül bir destek mekanizmasý kurduklarýný anýmsatan Kacýr, þöyle devam etti:

"Ülkemize yönelik yatýrým iþtahýnýn yükseldiði bir dönemde Türkiye'yi yüksek teknoloji yatýrýmlarýnýn odaðý hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teþvik programý HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'ný açýkladýk. Yerli ve yabancý yatýrýmcýlarýn programa bugüne kadar gösterdiði teveccüh; yatýrýmcýlar için güvenli bir liman konumundaki ülkemizin önümüzdeki dönemde küresel yüksek teknolojili yatýrýmlarýn odaðý olacaðýný kanýtlýyor. Dünyada ezberlerin deðiþtiði, alýþkanlýklarýn terk edildiði bir dönemin içindeyiz. Bu yeni döneme teknoloji üretme ve geliþtirmede yapamazlar, baþaramazlar diyenlere inat, artýk kendi evlatlarýnýn kabiliyetlerine, akýl ve alýn terine güvenen bir Türkiye var."

Kacýr, bölgesinde güç sahibi, dünyada söz sahibi, olana bitene seyirci kalmayan, kuvveti tesirli bir Türkiye'nin olduðunu vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Afrika'dan Orta Doðu'ya, Avrupa'dan Uzak Asya'ya köprü kuran, yeni iþ birlikleriyle geliþtiren, oyun deðiþtiren bir Türkiye var artýk. Nitelikli, genç ve üretken beþeri sermayesiyle, eþsiz ticari baðlarý ve lojistik imkanlarýyla yatýrýmcýlarýn gözdesi bir Türkiye var. Cumhurbaþkanýmýzýn vizyoner liderliðinde, Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doðrultusunda, Türkiye'yi AR-GE'de, teknolojide ve inovasyonda dünyanýn sayýlý ülkelerinden biri haline getirmek adýna çalýþmalarýmýzý kararlýlýkla sürdüreceðiz."

  • teknoloji üretim
  • deðiþen alýþkanlýklar
  • akýl ve alýn teri