Bakan Kacýr: Kazanýmlarýmýz dünya tarafýndan dikkatle takip ediliyor
ABONE OL

AX-3 Uzay Misyonu Mürettebatý Karþýlama Töreni Ankara'da gerçekleþti. ODTÜ Kültür ve Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Kurdaþ Salonu'nda düzenlenen törene Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ve diðer mürettebattan Walter Villadei, Marcus Wandt Michael Lopez-Alegria katýldý. Törende konuþan Bakan Kacýr, "Teknoloji ve bilim yarýþýnda insanlýk yararýna geliþtirilecek tüm alanlarda dünyada en önde olan ülkelerden biri olalým. Bunu baþarabiliriz. Adým adým neleri baþardýðýmýzý görüyoruz. Havacýlýkta ve savunma sanayinde elde ettiðimiz kazanýmlar bütün dünya tarafýndan dikkatle takip ediliyor artýk. Ve bu kazanýmlarý, bu baþarýyý uzay bilim ve teknolojilerine daha hýzlý þekilde transfer etme ve aktarmak istiyoruz. Ve bu alanda da benzer bir baþarý hikayesi gerçekleþtirmek istiyoruz. Çünkü bu alan bizim için hem çok stratejik hem de ekonomik deðeri çok kýymetli bir alan" dedi.

Küresel uzay ekonomisinin yýllýk 600 milyar dolarý aþtýðýný belirten Kacýr, 10 yýl içerisinde 1,5 trilyon dolara yaklaþacaðýnýn tahmin edildiðini söyledi.

Küresel uzay ekonomisi pastasýndan daha fazla pay alýnabileceðini ifade eden Kacýr, "Bunu yapabilecek imkan ve kabiliyete sahibiz. Seksenli yýllarda Türkiye, gelecekte sahip olmayý hedeflediði uydularý için yörünge haklarýný almaya baþladýðýnda ayný zamanda bu uydularý geliþtirecek araþtýrma çalýþmalarý da baþlatmak istedi. Ve o yýllarda uzay araþtýrmalarý alanýnda çalýþacak ilk merkez bu kampüste 1985'te Orta Doðu Teknik Üniversitesi çatýsý altýnda kuruldu. Fakat maalesef 80'ler ve 90'lar Türkiye'nin bütün bu alanlarda çalýþma yapmasýný mümkün kýlacak bir siyasi ve ekonomik istikrarý yakalamasýna el vermedi. Ancak 2000'li yýllarda milli uydu projelerinde adým atmaya baþladýk. Önce Türksat uydusunun o ortak üretim faaliyetlerine dahil olduk. Sonra RASAT ve GÖKTÜRK görüntüleme uydularýný yerli olarak geliþtirdik" diye konuþtu.

Metre altý çözünürlüklü elektro optik kamerasý dahil olmak üzere tüm kritik alt sistemleri ve bileþenlerin Türkiye'de geliþtirildiðini hatýrlatan Kacýr, þu anda üretilmiþ olan Ýmece Gözlem Uydusunu Türkiye'de ürettiklerini kaydetti.

Ýmece Gözlem Uydusunu Cumhuriyet'in 100'üncü yýlýnýn Nisan ayýnda uzaya göndermeyi baþardýklarýný aktaran Kacýr, "Bu Türk mühendislerinin, Türk bilim insanlarýnýn, Türk araþtýrmacýlarýnýn bir zaferidir. Ama her zaman hedefi bir adým öteye taþýyoruz. Bizim için haberleþme uydularýný yerli ve milli olarak geliþtirmek de çok önemli bir alan. Bunu yapabilen ülkelerin sayýsý ancak iki elin parmaðý kadar" þeklinde konuþtu.