Bakan Kacýr sinyali verdi: Uzay teknolojileri için programlar baþlatacaðýz
ABONE OL

Türkiye Uzay Ajansýnýn ev sahipliðinde düzenlenen Orta Avrasya Uzay Teknolojileri Konferansý (STC-2024), Ankara JW Marriott Otel'de baþladý.

Bakan Kacýr, açýlýþa gönderdiði video mesajda, uzay sektörünün büyüyüp geliþtiði bir dönemde, bu etkinlikle dünyanýn dört bir yanýndaki uzay topluluklarýnýn bir araya getirilmesinin önem taþýdýðýný söyledi.

Uzayýn daha eriþilebilir hale gelmesi ve bu yarýþa yeni katýlýmcýlarýn dahil olmasýyla, küresel uzay sektörünün hýzlý ilerleme kaydettiðini bildiren Kacýr, bu büyümenin, evrenin kavranmasý açýsýndan önemli geliþmeye yol açtýðýný aktardý.

Kacýr, bu derin etkinin, yenilikçi sivil ve ticari uygulamalarýn geliþtirilmesi, uzay ekonomisinin sürekli geniþlemesi, uzayla ilgili teknolojilerin topluma ve daha geniþ ekonomiye entegrasyonuyla kendini gösterdiðini belirtti.

Uzay sektörünün, insanlarýn günlük yaþamýný etkilediðine ve küresel ekonominin tüm sektörlerinde deðer yarattýðýna iþaret eden Kacýr, "Uzay ekonomisinin, 2035'e kadar 1,8 trilyon dolar büyüklüðünde bir pazara ulaþmasý öngörülüyor. Türkiye, son 22 yýlda geliþtirdiði saðlam altyapý sayesinde uzayýn sunduðu sýnýrsýz fýrsatlardan yararlanmaya fazlasýyla hazýr. Uzaya dair yeteneklerimiz artýk kendi uydularýmýzý geliþtirmemize, test etmemize ve üretmemize olanak saðlýyor." diye konuþtu.

- "KÜRESEL OYUNCU OLACAÐIZ"

Kacýr, BÝLSAT, RASAT, GÖKTÜRK ve ÝMECE'yle görüntüleme uydularýnýn üretiminde önemli kabiliyet kazandýklarýný bildirerek, yakýnda ilk milli haberleþme uydusu TÜRKSAT 6A'nýn fýrlatýlmasýyla alanda yetkin 11 ülkeden biri olunacaðýný söyledi.

Ýdeallerinin, uydu teknolojilerindeki baþarýlarýnýn çok ötesine uzandýðýný belirten Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Uzaydaki varlýðýmýzý sürdürmeyi ve onu barýþ içinde tüm insanlýðýn yararýna kullanmayý hedefliyoruz. Kaynaklarýmýzý, yeteneklerimizi, insan sermayemizi ve altyapýmýzý istikrarlý þekilde geliþtiriyoruz. Türkiye Milli Uzay Programý, keþif ve inovasyonun sýnýrlarýný zorlama kararlýlýðýmýzý örnekleyen 10 yýllýk cesur giriþimleri, stratejileri ve hedefleri özetleyen vizyoner bir yol haritasý belirliyor. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz liderliðinde Milli Uzay Programý'mýzýn kilometre taþlarýndan biri de insanlý ilk uzay bilim misyonumuz oldu. Küresel uzay yarýþýnda önemli bir oyuncu olarak ortaya çýktýðýmýzý, keþif, yenilik ve ilerlemeye olan sarsýlmaz baðlýlýðýmýzý göstererek bu tarihi görevi baþarýyla tamamladýk."

Kacýr, Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi'nin önemine de iþaret ederek, "Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda daha fazla bilimsel araþtýrma yapýlmasý, uzay teknolojilerinde Ar-Ge ve üretim kapasitelerinin güçlendirilmesi için programlar baþlatacaðýz. Yeni nesil uydu geliþtirmede küresel bir oyuncu olmayý, bölgesel konumlandýrma ve zamanlama sistemimizi geliþtirmeyi ve uzay limaný kurarak uzaya eriþimi güvence altýna almayý hedefliyoruz. Yerli ve milli özgün hibrit roketle aya ulaþacaðýz." dedi.

Toplumun uzay çaðýnda baþarýlý olacak bilgi ve becerilerle donatýlmasýna ve uzay alanýnda yetkin insan kaynaðýnýn geliþtirilmesine verdikleri öneme dikkati çeken Kacýr, bunun en görünür ve önemli adýmlarýndan birinin son 7 yýldýr düzenledikleri dünyanýn en büyük havacýlýk ve teknoloji festivali TENKOFEST olduðunu söyledi. Kacýr, bu yýl roketlerden ÝHA'lara, uydulardan jet motorlarýna kadar 46 farklý kategorideki teknoloji yarýþmasýna 1,6 milyondan fazla kiþinin baþvurduðunu belirtti.

Kacýr, her yaþtan ve kesimden binlerce kiþinin katýlýmýyla düzenlenen Gökyüzü Gözlem Þenlikleri'nin de uzay ile toplumu buluþturduðunu bildirerek, "Uzay bilimi ve teknolojisinde insan kaynaðýmýzý güçlendirmeye yönelik adýmlar atmaya devam edeceðiz. Bilim ve teknolojiye olan güçlü tutkumuz, genç ve dinamik iþ gücümüzle Türkiye, uzay teknolojilerinde önemli ilerlemeler kaydetmeye kararlýdýr." ifadelerini kullandý.

- "ULUSLARARASI ÝÞBÝRLÝÐÝ ÖNEM TAÞIYOR"

Milli Uzay Programý'nýn baþarýsýnda uluslararasý iþbirliðinin önem taþýdýðýný aktaran Kacýr, uzay çalýþmalarýnda Türk devletleri arasýnda iþbirliði ve dayanýþmayý artýrmaya odaklandýklarýný söyledi. Kacýr, bu yýl Türk Devletleri Teþkilatý Bilim, Teknoloji, Yenilik ve Sanayi Bakanlarý Açýlýþ Toplantýsý'na Ýstanbul'da ev sahipliði yapacaklarýný belirtti.

Kacýr, bu tarihi buluþmanýn sonuçlarýnýn, ülkeler arasýnda bilim ve teknoloji alanýnda iþbirliðinin geliþtirilmesinde son derece faydalý olacaðýna inandýðýný aktararak, þunlarý kaydetti:

"Uluslararasý iþbirliðini destekleyen, birlikte iddialý projelere imza atma yeteneðimizi artýran giriþimler geliþtirmeye ve uygulamaya devam edeceðiz. Bu önemli etkinliðe ev sahipliði yapmak, kaynaklarý bu amaç için harekete geçirme kararlýlýðýmýzýn bir kanýtýdýr. Ayrýca, her birinizi Antalya'daki 2026 Uluslararasý Uzay Kongresi'ne katýlmaya içtenlikle davet ediyorum. Bu, uluslararasý iþbirliðini geliþtirmek ve Türkiye'nin uzay teknolojisindeki ilerlemelerini küresel sahnede sergilemek için paha biçilmez bir fýrsat olacak."

  • uzay teknolojileri
  • Ar-Ge kapasitesi
  • uluslararasý iþbirliði