Kacýr, Anadolu Ajansý (AA) ile Biliþim Vadisi iþbirliðinde ve Turkcell ana sponsorluðunda AAtölye'de düzenlenen "Medyada Yapay Zekayý Yönetmek" forumuna katýldý.
Bakan Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, haberleþmeden havacýlýða, týptan savunma teknolojilere kadar tüm sektörlerde kullanýlan akýllý sistemlerin çekirdeðini oluþturan yapay zekanýn, günlük yaþam pratiklerini kolaylaþtýrdýðýný, kaynaklarý ve zamaný etkin deðerlendirmeyi saðladýðýný söyledi.
Medyanýn da yapay zekanýn yeniden þekillendirdiði sektörlerden biri olduðuna dikkati çeken Kacýr, "Bugün milyar dolar deðerlemeyi aþmýþ birçok dijital içerik üreticisi ve sunucusu þirketin baþarýsýnýn arkasýnda, yapay zeka algoritmalarýyla kullanýcý tercihlerini doðru analiz etmeleri ve kiþiselleþtirilmiþ içeriklere eriþim imkaný tanýmalarý yatýyor." diye konuþtu.
Kacýr, medya ve yayýncýlýk sektörünün yapay zeka teknolojileri baðlamýnda yeniden yapýlanmasýnýn saðladýðý yararlar kadar hem medya profesyonelleri hem de toplum açýsýndan yeni sýnamalarý da beraberinde getirdiðini anlattý.
"Medya tüketicilerinin hangi verileri, nasýl, ne için iþleniyor ve kullanýlýyor?" sorusunun izleyicinin, okuyucunun veya dinleyicinin medyaya güveni açýsýndan hayati önem taþýdýðýný vurgulayan Kacýr, þöyle devam etti:
"Yapay zeka, medya ve yayýncýlýk alanýnda bilgiye iliþkin güvenlik sorunsalýný da beraberinde getiriyor. Haber akýþlarý, reklamlar ve sosyal medya kampanyalarý aracýlýðýyla manipülasyon riski artýyor. Yapay zeka teknolojileri, sahte ve toplumlar nezdinde infial uyandýrýcý içeriklerin oluþturulmasýnda maalesef önemli bir araç olarak da kullanýlabiliyor. Gerçeðinden ayýrt edilmesi güç yanýltýcý 'deepfake' videolar, artýk dezenformasyon çalýþmalarýnýn vazgeçilmez bir parçasý haline geldi. Bu durum, kamuoyu nezdinde gerçeklik algýsýnýn bozulmasýna ve medyaya duyulan güvenin zedelenmesine neden oluyor. Ülkemizin referans medya kuruluþu Anadolu Ajansýna doðru ve güvenilir haberciliðin peþinde korkusuzca koþtuðu, ayný zamanda dezenformasyona karþý etkin mücadelesi için teþekkür ediyorum."
- "YAPAY ZEKA ALANINDA TEKNOPARKLARDA 2 BÝN 300'DEN FAZLA FÝRMA VAR"
Kacýr, yapay zekanýn tek baþýna deðil, kuantum hesaplama, biyoteknoloji gibi derin teknolojilerle iç içe geliþtiðini, böylelikle mevcut ve potansiyel etkilerinin üssel olarak arttýðýný ifade ederek, yapay zekayý geliþtirme faaliyetlerinin toplumlara karþý doðrudan sorumluluk taþýyan devlet ya da akademi yapýlarýndan daha çok, kar maksimizasyonu amacý taþýyan þirketler tarafýndan yürütüldüðünü dile getirdi.
Yapay zekanýn neden olduðu deðiþimi yönetmenin, insanlýk yararýna neticeler elde etmek ve yapay zekadan deðer üretmenin kritik teknolojilerde tam baðýmsýzlýk hedefindeki Türkiye için bir tercihten öte zorunluluk olduðuna iþaret eden Kacýr, þunlarý söyledi:
"'Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte deðer üretmek' vizyonuyla Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi kamuoyuyla paylaþtýk. Yapay zeka ekosistemini harekete geçirmek ve ekosistemin paydaþlarý arasýndaki iþbirliðini güçlendirmek üzere TÜBÝTAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsünü kurduk. TÜBÝTAK burs ve destek programlarý kapsamýnda son 21 yýlda yapay zeka alanýnda 3 bin 700'den fazla proje ve 1300'den fazla kiþiye 6,7 milyar lira destek verdik. Bugün yapay zeka alanýnda teknoparklarýmýzda 2 bin 300'den fazla firma faaliyet gösteriyor. 203 AR-GE merkezimizde de yapay zeka projeleri yürütülüyor."
- "SÜPER BÝLGÝSAYAR DEVREYE ALINACAK"
Kacýr, veri iþleme altyapýlarýnýn yapay zeka dünyasýndaki öneminin farkýnda olduklarýný ve yüksek baþarýmlý hesaplama ve veri depolama alaný saðlayan ulusal merkez TRUBA'da yeni "süper bilgisayar"ýn devreye alýnacaðýný bildirdi.
Toplumsal huzur ve barýþla vatandaþlarýn doðru bilgiye eriþimi için medyada yapay zekanýn etik standartlara uygun, þeffaf ve kullanýcý mahremiyetini koruyan bir þekilde kullanýmýný destekleyeceklerini belirten Kacýr, þunlarý kaydetti:
"AA, TRT gibi ulusal medya kuruluþlarýnýn tüm dünyaya seslenen zengin içerikleriyle Türkiye bugün medya teknolojilerinde öncü ülkelerden biridir. Mobilitede, oyunda, finans teknolojilerinde, biyoteknolojide, iklim teknolojilerinde olduðu gibi medya teknolojilerinde de ülkemizden milyar dolar deðeri aþan teknoloji giriþimleri Turcorn'larýn çýkmasýný hedefliyoruz. Bugün, AA ve Biliþim Vadisinin ortaklýðýnda imzalanan 'Medya Teknolojileri Ýþ Birliði Protokolü' ile 'Medya Teknolojileri Hackathonu' düzenlenecek, medya teknolojilerinde ekosistem oluþumu ve yeni ticari ürünlerin geliþimi desteklenecek. Medya teknolojilerinde yeni giriþimlerin doðmasý sürecinde, 'fikirden ürüne' giden yolda tüm giriþimcilerimizin yanýndayýz."
- "MÝLLÝ TEKNOLOJÝLERLE ÝNSANLIÐA HÝZMET" VURGUSU
Kacýr, teknolojik üstünlüðünü kullanarak baþkalarýna zulmetmeyi kendine hak gören ve bütün bu zulme seyirci kalýnan bir dünyada yaþandýðýný ifade ederek, Ýsrail'in geliþtirmiþ olduðu teknolojik üstünlük vesilesiyle binlerce ton bombayý mazlumlarýn, masumlarýn üzerine yaðdýrdýðýný dile getirdi.
Böylesi bir dönemde, adalet, merhamet ve medeniyet deðerlerini insanlýkla yeniden buluþturabilmek ve bu yolculukta bugünkünden daha güçlü olmanýn mutlak görevleri olduðunu vurgulayan Kacýr, "Bütün bu teknolojik çabayý, insanlýk yararýna teknoloji geliþtirme ideali çerçevesinde ortaya koyacak ve geliþtirdiðimiz milli teknolojilerle sadece milletimize deðil, ýþýðýn bu ülkeden yükselmesini bekleyen tüm insanlýða hizmet etmeye devam edeceðiz." dedi.