Bakan Kacýr, uzay yolculuðu öncesi Tuva Cihangir Atasever ile görüþtü
ABONE OL

Kacýr, Atasever ile uzay yolculuðu öncesinde çevrim içi görüþerek son hazýrlýklara iliþkin bilgi aldý.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý'nýn görevinde yaþadýklarý heyecanýn bir benzerini bugün yaþadýklarýný dile getiren Kacýr, "Ýnþallah peþi sýra gerçekleþtirdiðimiz insanlý uzay misyonlarýmýz, medeniyetimizin de bilimde, teknolojide, uzay araþtýrmalarýnda adeta küllerinden yeniden doðuþunun öncüsü olacaklar. Ýnþallah önümüzdeki dönemde bu uzay araþtýrmalarýnýn farklý yönleriyle Türkiye'de küresel düzeyde geliþtirildiðine hep birlikte þahitlik edeceðiz. Kolunda iki bayrak var. Hem Türkiye'mizin hem de Azerbaycan'ýn bayraklarý bir aradalar. Senin annen Azerbaycan Türkü. Dolayýsýyla iki ay yýldýzlý bayraðý bir arada taþýyor olman da ayrýca bu göreve farklý bir anlam katmýþ oldu." diye konuþtu.

Kacýr, toplam bir saat ila 90 dakika sürecek misyona 7 farklý bilimsel çalýþmanýn sýðdýrýlacaðýna iþaret ederek, böylelikle bir yönüyle Alper Gezeravcý'nýn gerçekleþtirdiði insanlý ilk uzay bilim misyonunun bir sonraki adýmlarýný atacaklarýný söyledi.

- "HER DAÝM TÜRK GENÇLERÝNE DESTEK SUNMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Çok farklý misyonlarýn ilk kez icra edileceðini vurgulayan Kacýr, bunun tümüyle heyecan verici olduðunu belirtti.

"Hepimiz artýk geri sayým halindeyiz. Bugün saat 17.00'de yine Türkiye ekran baþýnda, yine bir vatandaþýnýn ay yýldýzlý bayraðýmýzla uzaya çýkýþýný büyük bir heyecan ve coþkuyla takip edecek." diyen Kacýr, þunlarý ifade etti:

"Biz de TÜBÝTAK Marmara Araþtýrma Merkezi Gebze Kampüsü'nde gençlerle birlikte olacaðýz. Geleceðin bilim insanlarýyla, Alper Gezeravcýlarýyla, Tuva Cihangir Ataseverleriyle bir arada bu misyonu izleyeceðiz. Nefesimizi tuttuk artýk. Ýnþallah kazasýz belasýz, hayýrlýsýyla, saðlýkla bu zorlu görev baþarýyla tamamlanacak. Baþarýlar diliyorum. Türkiye'nin ikinci astronotu olarak inþallah tarihe geçecek bir bilim misyonunu icra edeceksin. Hem Türk bilim insanlarýnýn yürüttükleri çalýþmalarda küresel düzeyde iþler yapmalarýna vesile olacaksýn hem de yine Türk gençlerine unutulmaz bir ilham kaynaðý olacaksýn. Sizlerin peþinden inþallah nice gencimiz çok farklý alanlarda geleceðe imza atacaklar. Bilimsel çalýþmalarla, uzay araþtýrmalarýyla Türk milletinin, Cumhuriyet'imizin ikinci asrýný Türkiye Yüzyýlý yapabilmek adýna nice güzel iþi gençlerimiz inþallah sizlerden aldýklarý ilham ve cesaretle gerçekleþtirecek. Bizler de her daim sizlere sunduðumuz destek gibi Türk gençlerine, Türk çocuklarýna elimizden gelen tüm desteði sunmaya devam edeceðiz.

Ben sana baþarýlar diliyorum. Dünya'ya yeniden dönüþünü ve yeniden vatanýmýza, Türkiye'ye geliþini hasretle bekliyor olacaðýz. Saðlýcakla kal, Allah'a emanet ol. Yolun, bahtýn açýk olsun."

- GÖREV PEÇÝNÝN ÜZERÝNDEKÝ SEMBOLLERÝN ANLAMLARI

Atasever de kýyafetinin üzerindeki görev peçine iliþkin þu bilgiyi verdi:

"Peçimizin üzerindeki VSS Unity uzay aracý, Dünya'dan uzaya doðru bir seyahat içinde. O seyahatte de ona eþlik eden Dünya'nýn 7 farklý noktasýndan çýkan 7 kýtayý temsil eden çizgiler var. Bu çizgiler, VSS Unity uzay aracýnýn arkasýnda birleþiyorlar. Bunlar, uzay çalýþmalarýnýn birleþtirici yanýný temsil ediyor. Ayný zamanda Galactic 07 misyonu kapsamýnda biz, 7 farklý bilimsel deney icra ediyor olacaðýz. Bu 7 çizgi, ayný zamanda onlarý da temsil ediyor. Tabii ki armamýzýn en üstünde bayraðýmýz var. Bayraðýmýzýn hemen altýnda da yapacaðýmýz bilimsel deneyleri temsil eden bir atom sembolümüz var. Türkiye'nin gelecek hayallerine, uzay hedeflerine göz kýrpan bir minik hilal de peçimizin sað üst köþesinde yer alýyor. Ayrýca Cumhuriyet'imizin 100. yýlýný temsil eden logomuz da peçimizin en tepesine yerleþtirilmiþ biçimde. Dünya haritasýnýn üzerinde de Türkiye'yi ayrýþtýrmýþ, turkuaz rengiyle de görüyoruz. Ayrýca 13 tane yýldýzýmýz var.

Bu yýldýzlarýmýzýn yerleþimi Zümrüdüanka kuþunun gökyüzündeki yýldýz yerleþimini temsil ediyor. Bu da küllerinden yeniden doðmayý, geleceðe umutla bakmayý temsil eden bir sembol olarak peçimizin üzerinde yer alan unsurlardan."

- DENEYLERÝN DETAYLARI

Atasever, uzay misyonu esnasýnda üzerinde bulunacak kýyafetindeki deney düzeneklerine iliþkin þunlarý anlattý:

"Kafamdaki yapý, bir beyin aktivitesi ölçüm cihazý. Prefrontal korteks bölgemdeki kan yayýlýmýný ve oksijenasyon süreçlerini uçuþun tüm fazlarýnda ölçümleyecek yakýn kýzýl ötesi spektroskopisi yöntemini kullanan bir ölçüm aparatý var, alnýmýn tam ortasýnda. Bunu uçuþun tüm fazlarýnda giyiyor olacaðým. Kablolar ise bütün vücudum boyunca uzanýp sol bacaðým üzerindeki veri toplama kutusundan uzanýyor olacak. Uçuþ esnasýnda bütün fazlarda kafatasý basýncýnýn artmasýna hem kan dinamiklerinin hem de omurlik sývýsýnýn etkisi araþtýrýlacak. Bir diðeri, sað kolumda yer alacak, þu an halihazýrda aktif olan akýllý, giyilebilir ve aktif bir radyasyon dozimetresi. Uçuþun tüm fazlarýnda aktif olacak. Eðer ki yüksek bir radyasyona maruz kaldýðýma yönelik veri elde ederse bana uyarý verecek. Döndükten sonra biz radyasyon dozimetresi tarafýndan toplanmýþ verileri, miyeloid deneyimizle besleyeceðiz. Bu deney, Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda gerçekleþtirdiðimiz görevde de yer alan deneylerden biriydi."

Sað bacaðýnda yer alacak iki farklý doz aktarým özelliðine sahip insülin kalemlerini de uzayda test edeceðinin bilgisini veren Atasever, bu sayede ileride diyabetli bireylerin de uzayda uzun süre kalmasýnýn önünü açacak ilk denemeyi gerçekleþtireceklerini söyledi.

Atasever, "BEACON" deneyinin Harvard Týp Fakültesi ile Saðlýk Bilimleri Üniversitesi Hava ve Uzay Hekimliði Ana Bilim Dalý'nýn ortaklýðýnda, radyasyon deneyinin ODTÜ Uzay ve Hýzlandýrýcý Teknolojiler Uygulama ve Araþtýrma Merkezi (ÝVMER) tarafýndan ve insülin kalemi testinin de Axiom Space ile Türkiye Uzay Ajansý ortaklýðýnda icra edileceðini dile getirdi.

- "Yurda dönüp sizlerle buluþmak için sabýrsýzlanýyorum"

Üzerinde taþýyacaðý 3 deney ekipmaný haricinde 4 tane de insan fizyolojisi deneyi gerçekleþtireceklerini vurgulayan Atasever, "Bu, çok farklý bir görev profiline sahip uçuþun insan fizyolojisi üzerinde ne gibi metabolik deðiþiklikler yarattýðý, baðýþýklýk sistemimizi nasýl etkilediði ve hücre dýþý vezikül olarak isimlendirilen minik hücreciklerin içeriklerinde ne gibi farklýlýklara sebep olduðu da Türk araþtýrmacýlar tarafýndan ortaya konulacak." dedi.

Atasever, uçuþtaki tüm adýmlarý iþledikleri bir eðitimi tamamladýklarýný belirterek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Sabah çok erken saatlerde buraya intikal ettik. Týpký uçuþ sabahýndaymýþýz gibi bütün adýmlarý icra ettik. Ýlk defa bütün mürettebat olarak VSS Unity uzay aracýnýn içine girme ve orada bir akýþ iþletme þansýný elde ettik. Gerçekten kabinin içinde o eðitim adýmlarýný yürütmek, orada bulunmak, kendi koltuðumuza oturmak, daha sonra pilotlarla beraber bu süreci iþlemiþ olmak, oldukça heyecan vericiydi. Bugüne kadar aldýðýmýz, bu hafta boyunca aldýðýmýz eðitimlerden daha farklýydý. Ailelerimiz buradaydý. Nasýl hangardan dýþarý çýkýp onlarý selamlayýp uzay aracýna gideceksek ayný þeyi yaptýk. Onlarýn heyecanýný görmek de bizi bilhassa heyecanlandýrdý. Dolayýsýyla oldukça özel bir gündü diyebilirim.

Görevimi baþarýyla tamamladýktan sonra yurda döndüðümde de sizlerle buluþmak için sabýrsýzlanýyorum."

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • uzay
  • uzay yolculuðu