Bakan Kacýr: Uzayýn sunduðu fýrsatlardan en üst düzeyde yararlanacaðýz
ABONE OL

Kacýr, "yörünge altý araþtýrma uçuþu" sonrasý yurda dönen Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý'nýn katýlýmýyla bakanlýkta basýn toplantýsý düzenledi.

Atasever'in yörünge altý araþtýrma uçuþunu baþarýyla icra ederek ülkeye döndüðünü ifade eden Kacýr, "Atasever, Türk halkýnýn gurur anlarýna bir yenisini ekledi. 'Tek millet, iki devlet' þiarýyla Türk ve Azerbaycan bayraklarýný uzayda gururla taþýyarak tarihe adýný altýn harflerle yazdýrdý. Atasever'in annesi Azerbaycan Türkü. Yanýnda taþýdýðý kefiye ile Filistin halkýnýn, Gazzeli çocuklarýn yaþadýðý eziyeti, dünyaya duyurdu. Kendisine, 'Vatanýna, Türkiye'ye hoþ geldin.' diyorum." þeklinde konuþtu.

Kacýr, Milli Uzay Programý ilan edildiðinde en dikkati çekici hedefin, "Türk Astronot ve Bilim Misyonu" olduðunu söyledi. Bu misyon doðrultusunda, Türk bayraðýný uzayda dalgalandýracak ve bilimsel araþtýrmalar icra edecek iki astronotu seçmek için çaðrýda bulunduklarýný anýmsatan Kacýr, "Türk Hava Kuvvetleri pilotumuz Gezeravcý ve daha önce milli savunma sanayi þirketimiz ROKETSAN'da 5 yýl süreyle aviyonik sistem mühendisi olarak görev alan Atasever, ülkemizi tarihi uzay misyonunda temsil edecek iki astronotumuz olarak seçildiler ve uzay misyonu için verilen eðitimleri aldýlar." dedi.

- "UZAYA ERÝÞÝMÝN UCUZLAMASI BU ALANDA ÇALIÞMALARA ÝVME KAZANDIRDI"

Kacýr, Gezeravcý'nýn, bilim misyonunu baþarýyla icra ettiðini hatýrlattý.

Ýnsanlý ilk bilim misyonunun Gezeravcý'nýn baþarýyla gerçekleþtirmiþ olmasýnýn, proje anlaþmalarýnda da belirtildiði üzere ilave bir maliyet oluþturmaksýzýn ikinci astronot Atasever'in yörünge altý araþtýrma uçuþunu icra etmesine imkan saðladýðýný anlatan Kacýr, "Atasever'in yörünge altý uçuþu da ayný misyonun bir parçasýdýr. "dedi.

Kacýr, Atasever'i taþýyan uzay aracýnýn istenilen irtifaya çýkarmakla görevli uçak VMS'nin 8 Haziran saat 17.30'da ABD'nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesislerinden havalandýðýný anýmsatarak, Atasever'in vücuduna takýlmýþ farklý ekipmanlar ve deney setiyle 7 farklý deneyi icra ettiðini ifade etti.

Bunlardan üçünün ilk astronot Gezeravcý tarafýndan Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda da gerçekleþtirilen deneylerin devamý niteliðinde olduðunu belirten Kacýr, þöyle konuþtu:

"Yörünge altý araþtýrma uçuþumuz, deneylerin kapsamýnýn geniþletilmesine imkan tanýmýþ oldu. Önümüzdeki dönemde, insanlý uzay görevlerinde yeni uluslararasý iþbirlikleriyle ülkemizin uzay alanýndaki bilimsel araþtýrma gerçekleþtirme kapasitesini daha ileriye taþýyacaðýz. 'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonumuz doðrultusunda, paradigma deðiþimlerinin ülkemizin teknoloji geliþtirme yetkinlikleri için sunduðu fýrsatlardan en üst düzeyde yararlanmaya devam edeceðiz. 21. yüzyýlýn baþýnda bu yarýþa özel sektör firmalarýnýn dahil olmasý ve fýrlatma maliyetlerindeki önemli düþüþle 'Yeni Uzay' olarak adlandýrýlan dönem baþladý. Uzaya eriþimin ucuzlamasý ve yaygýnlaþmasý, uzay alanýnda çalýþmalara ivme kazandýrdý. Uzayýn saðladýðý ekonomik fýrsatlardan güçlü þekilde yararlanma motivasyonunu güçlendirdi."

- "MÝLLÝ UYDU MARKAMIZI OLUÞTURACAÐIZ"

Kacýr, tarýmdan ulaþýma, saðlýktan enerjiye birçok alanda yenilikçi projelerin arkasýnda uzay araþtýrmalarýnýn yattýðýný vurulayarak, þöyle devam etti:

"Bilim ve teknolojide iddialý, yüksek teknoloji alanlarýnda rekabetçi ürün ve hizmetler sunan bir Türkiye için uzayýn sunduðu fýrsatlardan en üst düzeyde yararlanacaðýz. Bu alanda AR-GE ve inovasyon yetkinliklerimizi artýracaðýz, mevcut yetkinliklerimizi de ekonomik deðere dönüþtüreceðiz. Ülkemiz tarihinde bugüne kadar üretilen en yüksek deðere sahip teknolojik ürün yerli ve milli haberleþme uydumuz Türksat 6A'yý geçtiðimiz hafta fýrlatma üssüne yolcu ettik. Uydumuz, yürütülen son kontrollerin ardýndan 8 Temmuz haftasýnda fýrlatýlacak. Gerek haberleþme uydumuz Türksat 6A gerek görüntüleme uydusu projeleriyle kamuda oluþturulan yetkinlik ve altyapýyý tek çatý altýnda toplayarak, ülkemizin stratejik güvenliði için milli uydu markamýzý oluþturacaðýz. Alçak yörünge uydularýna iliþkin milli üretim programýný hayata geçireceðiz. Bu alanda kamu, akademi ve özel sektör projelerini destekleyeceðiz. Milli Uzay Programý'ný kararlýlýkla uygulamayý sürdürerek Türkiye'nin bu alanda söz sahibi ülkeler arasýnda olmasýný saðlayacaðýz. Ankara'da kuracaðýmýz Uzay Teknoloji Geliþtirme Bölgesi ve uzay sanayimizi daha ileri taþýyacak adýmlarla küresel uzay ekonomisinden aldýðýmýz payý artýracaðýz."

Teknoloji giriþimlerinin, araþtýrma merkezleri ve imalat sanayisiyle son 22 yýlda yeþeren Türkiye uzay ekosistemini daha da büyüteceklerini belirten Kacýr, fýrlatma roketleri geliþtirmeye yönelik projelere devam edeceklerini ve 2030 yýlýna dek, uluslararasý iþbirlikleriyle bir uzay limaný kuracaklarýný bildirdi.

- "UZAY ALANINDA TOPLUMSAL ÝLGÝYÝ ARTIRMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Kacýr, Ay Programý'ný da gerçekleþtireceklerine deðinerek, milli imkanlarla geliþtirdikleri itki sistemine sahip, kendi mühendislerinin ve bilim insanlarýnýn tasarladýðý ve ürettiði uzay aracýyla Ay'a eriþeceklerini anlattý. Türkiye Ulusal Gözlemevleri çatýsý altýnda, ileri seviyede uzay gözlemleri için kurmakta olduklarý Doðu Anadolu Gözlemevi projesini tamamlayarak, bölgenin en geliþmiþ teleskobuna sahip olacaklarýnýn altýný çizen Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, gökyüzü gözlem þenlikleri, eðitim ve giriþimcilik programlarýyla uzay bilimi ve teknolojilerinde insan kaynaðýmýzý güçlendireceðiz. Uzay alanýnda toplumsal ilgiyi artýrmaya devam edeceðiz. Uzay çalýþmalarýnda elde ettiðimiz kazanýmlarý milletimizle buluþturarak bu çalýþmalarýn kamuoyu nezdinde en üst düzeyde sahiplenilmesine devam edilmesini saðlayacaðýz. Ýki astronotumuzun yürüttüðü bilim misyonlarýna gençlerimizin ilgisi gösteriyor ki Türk çocuklarý, TEKNOFEST kuþaðý, Cumhuriyet'imizin ikinci asrýný Türkiye Yüzyýlý yapabilmek adýna geleceðe umutla bakmamýzý saðlayacak bilimsel ve teknolojik çalýþmalar gerçekleþtirecektir. Ülkemizde öðretilmiþ ve öðrenilmiþ çaresizlikleri silip atarak milletimizin hayallerini ufkun ötesine, uzayýn derinliklerine taþýyan Cumhurbaþkanýmýza; bu yolda dualarýný, desteklerini esirgemeyen aziz milletimize þükranlarýmý sunuyorum."

  • uzay araþtýrma
  • uluslararasý iþbirlikleri
  • yüksek teknoloji