Bakan Kacýr, Merkez Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) hizmete giren Samsun Model Fabrika'nýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, dijital dönüþüm sürecini yakalayarak Samsun sanayisinin rekabet gücünü artýracak fabrikanýn OSB'ye, Samsun'a ve bölgeye hayýrlý olmasýný diledi.
Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada yaþanan ekonomik, politik ve sosyal kriz ortamýna raðmen durmaksýzýn yoluna devam ettiðine dikkati çeken Kacýr, "Son 22 yýlda hayata geçirdiðimiz yatýrým, üretim, istihdam ve kalkýnma hamleleriyle daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye'ye doðru emin adýmlarla ilerliyoruz. Baðýmsýzlýðýmýzýn, büyümemizin, kalkýnmamýzýn yapý taþlarýndan sanayi ve teknolojide her geçen gün yükselen ivmeyle yolumuza devam ediyoruz. Son 22 yýlda sanayi sektöründe çalýþan sayýmýzý 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çýkardýk. Organize sanayi bölgelerimizin sayýsýný 191'den 360'a yükselttik. Kurduðumuz 45 endüstri bölgesini Türkiye'nin üretim üsleri haline getirdik." ifadesini kullandý.
Eþ zamanlý olarak Türkiye'nin küresel üretim üssü rolünü güçlendirecek katma deðerli, rekabetçi ve sürdürülebilir üretim altyapýsýný bir üst lige taþýyacak dijital dönüþüm atýlýmlarýný hayata geçirdiklerini anlatan Kacýr, sözlerine þöyle devam etti:
"Yüksek teknoloji yatýrýmlarý için AR-GE'den seri üretime uçtan uca bütüncül destek mekanizmasý sunan Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý'mýzýn dijital dönüþüm çaðrýsýyla dijital dönüþüm alanýnda öncü ve yenilikçi 36 projeyi uçtan uca destekliyoruz. Yakýn zamanda ilan ettiðimiz Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çaðrýsý ile de iklim teknolojilerinden malzeme teknolojilerine, biyoteknolojiden bilgi ve iletiþim teknolojilerine, paradigma deðiþimlerinin yaþandýðý birçok alanda yeni yatýrýmlara öncülük ediyoruz. 13 Eylül'e kadar baþvurularýn açýk olduðu çaðrýya Samsunlu sanayicilerimizi de baþvuru yapmaya davet ediyorum. Yine kamuoyuyla detaylarýný yakýn zamanda paylaþtýðýmýz Dijital Dönüþüm Destek Programý ile iþletmelerimizin maliyet etkin, rekabetçi üretim altyapýsý oluþturmalarý için ihtiyaç duyduklarý projeleri yatýrým teþviklerimizle destekliyoruz. Program doðrultusunda iþletmelerin dijital dönüþümde kýsa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarýný destekleyecek yol haritalarý sunmalarýný bekliyoruz. Sunulan yol haritalarýyla uyumlu yatýrýmlarý öncelikli yatýrýmlar uygulamasý ile destekliyoruz."
- "8,2 MÝLYAR AVRO BÜTÇELÝ DÝJÝTAL AVRUPA PROGRAMI'NA KATILDIK"
Sadece milli destek mekanizmalarýyla deðil, uluslararasý programlardan da azami düzeyde istifade etmek için planlý ve kararlý þekilde giriþimlerini sürdürdüklerini aktaran Kacýr, "8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programý'na katýldýk. Program kapsamýnda süper bilgisayarlardan yapay zeka test merkezlerine ve deney tesislerine KOBÝ'lerimizin, sanayicilerimizin dijital dönüþüm yolculuklarýnda ihtiyaç duyduklarý kritik önemi haiz altyapýlara eriþimlerini saðladýk. Dijital Avrupa Programý'nýn en önemli mekanizmalarýndan ülkemiz sanayisinin, KOBÝ'lerinin ve kamu kurumlarýnýn dijital dönüþümündeki önemli aktörlerden biri olacak 5 konsorsiyum, 'Avrupa Dijital Ýnovasyon Merkezleri aðýna dahil oldu. Tabii bizler ortaya koyduðumuz baþarýlý çalýþmalarýmýzý, ileriye dönük plan ve programlarýmýzý sizlerle paylaþýrken tüm bu yapýnýn odaðý, nitelikli insan kaynaðýmýzdýr ve geleceðimizin umudu olmazsa olmazýmýz gençlerimizdir. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize giden yolda azimle, kararlýlýkla devam ediyorsak, buradaki temel misyonumuz elbette ki insanýmýza, gençlerimize yatýrým yapmaktan asla vazgeçmeyen bir anlayýþa sahip olmamýzdýr." diye konuþtu.
- "GENÇLERÝMÝZÝN GELECEÐÝN YETKÝNLÝKLERÝYLE DONATILMASI ÖNCELÝÐÝMÝZDÝR"
Bakan Kacýr, TEKNOFEST'ler, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, Sektör Kampüs Programý ve yeni devreye alýnan Milli Teknoloji Atölyeleri'nin arka planýnda hep gençlerin ve beþeri sermayenin geliþiminin yattýðýný vurgulayarak, þöyle konuþtu:
"Gençlerimizin geleceðin yetkinlikleriyle donatýlmasý önceliðimizdir. Bir diðer önceliðimiz de mevcut iþ gücümüzün dönüþümüdür. Model fabrikalarýmýzla sanayicimizi ve emekçilerimizi yalýn üretim ve dijital dönüþümle buluþturuyoruz. Ýlkini 2018 yýlýnda Ankara'da faaliyete aldýðýmýz yetkinlik ve dijital dönüþüm merkezlerimizin, yani model fabrikalarýmýzýn sayýsýný kýsa dönem içinde 10'a çýkardýk. Bugüne kadar model fabrikalarýmýzda 508 öðren-dönüþ programý düzenledik. 170 yalýn proje uygulama çalýþmasý gerçekleþtirdik ve 3 bine yakýn firmamýza eðitim verdik. Bu desteklerle, eðitimlerle firmalarýmýzý sanayinin dijitalleþme yolculuðuna hazýrladýk. Böylece sanayicilerimizin verimliliklerinde yüzde 76'ya varan artýþ, üretim sürelerinde ortalama yüzde 34 düþüþ ve üretimlerinde yüzde 140'ý bulan artýþ elde ettiklerini memnuniyetle ifade etmek isterim. Kurulum çalýþmalarý devam eden 5 yeni model fabrikayla bu örnek tesislerin sayýsýný 15'e çýkaracaðýz ve sanayimizin dijital çaða adaptasyonunu güçlü þekilde gerçekleþtireceðiz."
Samsun Model Fabrika ile sanayide dijital dönüþüm ve verimlilik potansiyelinin çok daha yukarýlara taþýyacaðýna inandýðýný dile getiren Kacýr, þunlarý söyledi:
"Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesinde bin metrekare alanda kurduðumuz bu tesisi son teknolojili makine ve ekipmanlarla donattýk. Samsun'un güçlü imalat sanayisine güç katacak ve rekabet gücünü artýracak model fabrikamýz, yalýn üretim eðitimlerine katýlmak isteyen tüm KOBÝ ve iþletmelerimize açýk olacak. Þimdiden 10 farklý eðitim ve etkinlikle 800'den fazla kiþiye ulaþan fabrikamýz, Samsun baþta olmak üzere bölgedeki sanayicilerimize hizmet etmeye baþladý. Gelecekte binlerce firmanýn verimlilik artýþýný ve dijitalleþmelerini saðlama hedefiyle kurduðumuz bu fabrikanýn Samsun ve bölge sanayisinin dijital dönüþüm yolculuðunda baþat aktörlerden biri olacaðýna hiç þüphem yok. Þunun iyi bilinmesini isterim ki Samsun için kararlýlýkla çalýþmaya, eser ve hizmet üretmeye, gönülleri fethetmeye devam edeceðiz." diye konuþtu.
Bakan Kacýr, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz'ýn baþkanlýðýnda yaptýklarý Orta Vadeli Program (OVP) ile gelecek 3 yýldaki rotalarýný belirlediklerini aktararak, sözlerini þöyle tamamladý:
"Önümüzdeki dönemde de ilgili tüm kurumlarýmýzla eþ güdüm içinde, yüksek katma deðerli üretimi önceleyen bir sanayi politikasý ile yapýsal dönüþümü hýzlandýracaðýz. Ülkemizin uzun vadeli hedefleriyle teþvik mekanizmalarýmýzý daha güçlü hizalayan yeni teþvik modelimizle yatýrýmcýlara selektif ve program bazlý olarak cazip teþvikler sunacaðýz. Yeni teþvik modelimizin önemli bir sütunu konumundaki ve yakýn dönemde kamuoyuyla detaylarýný paylaþacaðýmýz Yerelde Kalkýnma Hamlesi Teþvik Programý kapsamýnda 81 ilimizin potansiyelini ve yetkinliklerini harekete geçirecek yatýrým baþlýklarýný tespit ettik. Yine dün yürürlüðe giren OSB yönetmeliði ile de OSB sistemimizde reform niteliðinde adýmlar attýk. OSB'lerimizde kamulaþtýrma, altyapý ve tahsis süreçlerine hýz kazandýracak düzenlemeleri gerçekleþtirdik. Sanayicilerimizle, giriþimcilerimizle yakýn iþ birliði içerisinde hareket etmeye devam ederek bu topraklarý yeni yatýrýmlarla bereketlendirmeye devam edeceðiz."
Konuþmalarýn ardýndan fabrikanýn açýlýþ kurdelesi kesildi.
Açýlýþa Samsun Valisi Orhan Tavlý, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baþkaný ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muþ, AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Çiðdem Karaaslan, MHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Ýlyas Topsakal, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Samsun Büyükþehir Belediye Baþkaný Halit Doðan, Ondokuz Mayýs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydýn, Samsun TSO Baþkaný Salih Zeki Mürzioðlu, AK Parti Ýl Baþkaný Mehmet Köse, MHP Ýl Baþkaný Burhan Mucur, ilçe belediye baþkanlarý ve iþ insanlarý katýldý.