Cumhurbaþkaný Erdoðan, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Yerli ve milli imkanlarla ürettiðimiz yüksek çözünürlüðe sahip ilk gözlem uydumuz ÝMECE, 11 Nisan'da uzaydaki yörüngesine fýrlatýlacak. Yetiþmiþ insan kaynaðýmýz, saðladýðýmýz imkanlar ve geliþtirdiðimiz teknolojiler sayesinde küresel uzay yarýþýnda var olmayý sürdüreceðiz." ifadesini kullandý.
Paylaþýmda, ÝMECE'nin özelliklerinin belirtildiði görsel ile Türk bayraðý emojisi de yer aldý.
TÜBÝTAK Uzay Teknolojileri Araþtýrma Enstitüsü (TÜBÝTAK UZAY) tarafýndan geliþtiren ÝMECE için 11 Nisan Salý günü Ankara'daki Enstitü'de fýrlatma töreni düzenlenecek.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn video mesajla katýlacaðý törende, Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank yer istasyonunda bulunacak.
Türkiye'nin uydu teknolojilerinde yurt dýþýna baðýmlýlýðýný azaltacak ÝMECE Uydusu, Space X tarafýndan yörüngesine fýrlatýlacak. Geri sayým ile baþlayacak fýrlatma, Türkiye saati ile 09.50'de gerçekleþtirilecek.
Bu arada, ÝMECE ile birlikte yine TÜBÝTAK UZAY tarafýndan geliþtirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜÞ firmasý iþbirliði ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firmasý tarafýndan üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uydularý da ayný roket içerisinde uzaya fýrlatýlacak.
ÝMECE Uydusu, Kahramanmaraþ merkezli depremler nedeniyle sessiz sedasýz bir þekilde 21 Þubat 2023 tarihinde ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uðurlandý. ÝMECE için Nurus firmasý tarafýndan ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliði de taþýyan bir kabin de geliþtirildi.
Esenboða Havalimanýn'dan fýrlatmanýn gerçekleþtirileceði Vandenberg'e gönderilen uydu, nem, titreþim ve zararlý ýþýn gibi her türlü riske karþý koruyucu ve yerli olarak üretilen temiz oda özelliðine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptý.
2017 yýlýnda baþlayan ÝMECE projesi, 6 yýlda gelecek nesil uydu platformlarýna temel oluþturacak önemli kazanýmlar elde etti.
Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkanlýðý ve TÜBÝTAK 1007 programý ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlýðý ve Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayi Baþkanlýðý koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamýnda geliþtirilen ÝMECE Uydusu, yörüngedeki testleri tamamlandýktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlýðý envanterine dahil olacak.
ÝMECE'nin göreve baþlamasýyla Türkiye, ilk kez metre altý çözünürlüðe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen bir elektro-optik uydu kamerasýna uzay tarihçesi kazandýrmýþ olacak.
Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacýný karþýlayacak olan ÝMECE, 680 kilometre irtifada güneþe eþ zamanlý yörüngede görev yapacak.
Coðrafi kýsýt olmaksýzýn dünyanýn her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teþhis, doðal afet, haritalama, tarýmsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.
Sivil ve güvenlik amaçlý kullanýlabilecek uydunun tasarým görev ömrü 5 yýl olarak planlandý. Proje kapsamýnda Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlanýp geliþtirilerek üretildi.
Böylece Türkiye, yabancý uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasýný üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi.
Elektro-optik kamera dýþýnda, elektrikli itki sistemi, güneþ algýlayýcý, yýldýz izler, tepki tekeri, küresel konumlandýrma sistemi alýcýsý, manyetometre ve manyetik tork çubuðu, ÝMECE Projesi kapsamýnda ilk defa yerli olarak üretildi.
Türkiye, bu sayede sýfýrdan bir uydunun aviyonik sistemlerini tasarlayýp üretebilecek kabiliyetleri sahip bir ülke konumuna geldi.
Aðýrlýk: Yaklaþýk 700 kilogram
Boyut: Yaklaþýk 2 metre x 3,1 metre
Çekim kabiliyeti: 1000 kilometre uzunluðunda 16,73 kilometre geniþliðinde bir alaný tek seferde çekebilme ve 320 megabayt/saniye brüt veri hýzý ile yer istasyonuna çektiði görüntüleri indirme kabiliyeti.
Yerlilik: Baþta elektro-optik kamera olmak üzere uçuþ bilgisayarý, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleþme alt sistemleri, yýldýz izler, güneþ algýlayýcý, tepki tekeri, küresel konumlandýrma sistemi alýcýsý, manyetometre, 7.3 metre çapýnda antene sahip yer istasyonu.
X bant ve S Bant haberleþme sistemleri ve uçuþ bilgisayarý yazýlýmlarý baþta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazýlýmlarý, analiz yazýlýmlarý, yer istasyonu yazýlýmlarý ile þifreli ve güvenli haberleþme.