Beyin göçü tersine döndü! NASA'dan ayrýlýp Türkiye'ye dönen astrofizikçi görevine baþladý
ABONE OL

Umut Yýldýz, ODTÜ'deki ilk dersinin ardýndan AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ Fizik Bölümünden teklif aldýðýný, bunun üzerine Yükseköðretim Kurulunun (YÖK) üniversiteler dýþýnda çalýþan doktora derecesine sahip araþtýrmacýlara iliþkin ek-46 adý verilen düzenlemesi kapsamýnda ders vermeye baþladýðýný söyledi.

ODTÜ'de öðrencilerle buluþmaktan duyduðu heyecaný dile getiren Yýldýz, þöyle devam etti:

"Dersimin içeriði uzay teknolojileri ve enstrümanlar. Derslerimde uzaya gönderilen ve gönderilecek tüm araçlarýn nasýl planlandýðýný öðrencilerle beraber tartýþacaðýz. Belki birlikte yeni bir uzay görevi de oluþturabiliriz. Ýnanýyorum ki ODTÜ'deki öðrencilerle çok güzel projeler geliþtireceðiz. NASA'da ve diðer kuruluþlarda uzay alanýnda edindiðim tecrübeleri öðrencilere aktarmayý çok istiyordum. Buradaki öðrencilerin uzay konusunda çok heyecanlý olmasý ve gelecekte bu alanda kariyer yapmak istemeleri beni çok mutlu etti. Umuyorum daha fazla öðrenciye ulaþýrýz ve uzayla alakalý çok daha güzel bir geleceði hep beraber kurarýz."

Yýldýz, üniversite öðrencilerinin sadece derse girip çýkmalarýnýn yanýnda kulüplerde farklý projeleri hayata geçirmelerini yýllardýr önerdiðini ifade etti.

Öðrencilerin kendi inisiyatifleri ile projelerde çalýþýp bir þeyler yaptýðýnda bir fark ortaya koyacaklarýný vurgulayan Yýldýz, "ODTÜ'de pek çok öðrenci kulübü var, bu kulüplere zaman içerisinde elimden gelen destekler olursa bunu da vermeyi çok isterim." dedi.

- "UZAY MÝSYONLARI ÝÇÝN ÜNÝVERSÝTELERDEN ÇOK DAHA FARKLI BÝLÝM PROJELERÝ ORTAYA ÇIKAR"

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý'nýn uzayda yaptýðý deneylerle ilgili deðerlendirmesi sorulan Yýldýz, þöyle konuþtu:

"13 deneyi öneren üniversite hocalarýmýz, deney sonuçlarýna göre makalelerini yazacaklar ve bilime katkýda bulunacaklar. Gelecekteki insanlý uzay misyonlarý için de umarým ODTÜ'den ve Türkiye'nin diðer üniversitelerinden çok daha farklý bilim projeleri ortaya çýkar ve bundan sonra uzaya daha fazla insan götürmemiz için bir motivasyon olur."

- ÜNÝVERSÝTE ÖÐRENCÝLERÝNÝN YORUMLARI

Yýldýz, dersin ardýndan öðrencilerle sohbet etti.

Bazý öðrenciler, daha önce yayýnlarýndan tanýdýklarý Umut Yýldýz'la ilgili "Ýyi ki geldiniz hocam", "Videolarýnýzý izliyordum, þimdi dersinize girdim çok mutlu oldum", "Sizin sayenizde ODTÜ Fizik Bölümündeyim", "Bana NASA logolu arma yollamýþtýnýz, o hala duruyor", "TEDx konuþmanýzda size sürekli soru soranlardan biri bendim" þeklindeki yorumlarýný dile getirdi.

ODTÜ bünyesindeki Uzay Takýmý öðrencileri ise NASA'nýn desteklediði model uydu yarýþmasý CanSat'a hazýrlanan öðrencilerin daveti üzerine Yýldýz, "Yarýþmayý biliyorum, takýma da gelirim, artýk beraberiz. Kulüplerdeki öðrencilerimin projeleri için elimden geleni yapmaya çalýþýrým." deðerlendirmesinde bulundu.

- "UMUT HOCADAN DERS ALMA FIRSATINI BÝR ÝNSAN KAÇ DEFA YAKALAYABÝLÝR"

Ýnþaat mühendisliði bölümü ikinci sýnýf öðrencisi Gökser Pirik, AA muhabirine, "Umut hocadan ders alma fýrsatýný bir insan kaç defa yakalayabilir. Derse erkenden geldim, heyecanla bekliyorum. Zaten kendisini sürekli takip ediyordum." dedi.

Fizik bölümü birinci sýnýf öðrencisi Ömer Faruk Altan ise Umut Yýldýz'ý fizik ve bilimle ilgilenen her öðrenci gibi kendisinin de lise yýllarýndan itibaren internet üzerinden yakýndan takip ettiðini belirterek, þöyle konuþtu:

"Ýnternet sayesinde bilim iletiþimi çok geliþti. Hatta fizik okumamda Umut hocanýn etkisi olmuþtur. Umut hocamýzýn prestijli üniversitemiz ODTÜ'de ders vermesinden çok mutluyuz. Derse kayýt oldum, hatta bir-iki saat önceden derse geldim ve bekledim. Onunla tanýþmak bile yeterli, ondan bir þeyler öðrenmeyi, birlikte bir projede çalýþmayý çok isterim."

Bilgisayar mühendisliði bölümü dördüncü sýnýf öðrencisi Mustafa Berentürk de derse kayýt olmadýðýný, sadece dinlemeye geldiðini belirterek, "Umut hocanýn ODTÜ'ye geldiðini herkes biliyor artýk. Daha önce fizik yazmayý düþünüyordum, konferanslarýna gittiðim Umut hocanýn ODTÜ'ye gelmesinden çok mutluyum. Umarým sayesinde yeni Umut hocalar çýkar." diye konuþtu.

Elektrik elektronik mühendisliði bölümü ikinci sýnýf öðrencisi Yusuf Berkin Güler ise kontenjan bularak dersi seçebilmenin mutluluðunu yaþadýðýný söyledi.

Siyaset bilimi ve kamu yönetimi ikinci sýnýf öðrencisi Zeynep Kara da "Umut hocanýn NASA'dan geldiðini biliyorum ve kendisini yakýndan takip ediyordum. Böyle deðerli bir hocanýn bizim üniversitemizde ders veriyor olmasý nedeniyle çok þanslý hissediyoruz." ifadelerini kullandý.

Bu arada, ders seçim süreci devam eden ODTÜ'de açýlan Dr. Umut Yýldýz'ýn verdiði "uzay teknolojileri" dersi için daha önce 20 olan öðrenci kontenjaný, önce 100'e ardýndan 400'e çýkarýldý.

  • uzay teknolojileri dersi
  • ODTÜ
  • Dr Umut Yýldýz