BMGK'de bir ilk! Yapay zeka tasarýsý kabul edildi
ABONE OL

BM Genel Kurulu (BMGK), çaðýn teknolojisi olarak adlandýrýlan yapay zeka gündemiyle toplandý. Yapýlan oturumda yapay zeka teknolojilerinin geliþtirilmesi, kullanýmý, eriþilebilirliði ve daðýtýmý konularý ele alýndý.

OY BÝRLÝÐÝ ÝLE KABUL EDÝLDÝ

Oturumda, ABD'nin öncülüðünde hazýrlanan ve 123 ülkenin desteklediði küresel ölçekte güvenli yapay zeka kullanýmýný saðlamayý hedefleyen ilk karar tasarýsý da oybirliðiyle kabul edildi.

Yapay zeka teknolojilerinin kontrolsüz olarak kullanýmýnýn çeþitli riskler barýndýrdýðýna dikkat çekilen tasarýda, "Yapay zeka sistemlerinin uygunsuz veya kötü niyetli olarak geliþtirilmesi ve kullanýmý insan haklarý ve temel özgürlüklerin korunmasýný, geliþtirilmesini ve bunlardan yararlanýlmasýný önleyebilecek riskler oluþturmaktadýr" ifadeleri yer aldý.

Devlet, kurum ve kiþileri yapay zeka alanýndaki düzenleyici kararnameleri geliþtirmeye ve desteklemeye çaðýran tasarýda, geliþtirilen teknolojinin uluslararasý hukuka aykýrý veya yetersiz önlemlerle kullanýmýna karþý uyarýlara yer verildi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, kabul edilen karar tasarýsý ile ilgili yaptýðý açýklamada, "Dünyanýn sýnýrlý konuda hemfikir olduðu bu dönemde, bu kararýn önemi belki de ilerlemeye yönelik geniþ çaplý bir uzlaþmaya varýlmasýdýr" ifadelerini kullandý.

HARRÝS: RÝSKLERÝ YÖNETEBÝLECEK BÝR YOL OLUÞTURUYOR

ABD Baþkan Yardýmcýsý Kamala Harris ise, yaptýðý yazýlý açýklamada, "Bu karar tasarýsý, hem her ülkenin yapay zekanýn fýrsatlarýndan yararlanabileceði hem de risklerini yönetebileceði bir yol oluþturuyor" dedi.

Karar tasarýsýnýn dünyanýn dört bir yanýndaki ülkelerle istiþare edilerek hazýrlandýðýný kaydeden Harris, "Birlikte, yapay zekanýn sürdürülebilir kalkýnma için kullanýlabileceði, tüm uluslarýn yapay zeka kaynaklarýna ve uzmanlýðýna eriþim saðlayabileceði ve tüm ülkelerin vatandaþlarýnýn güvenliðini, mahremiyetini ve insan haklarýný koruma ihtiyacýný güvence altýna alabileceði bir yol belirledik" ifadelerini kullandý.

Harris, kabul edilen karar tasarýsýnýn insan haklarý ve temel özgürlüklerin korunmasýnýn yapay zeka konusunun merkezinde yer almasý gerektiðini açýkça ortaya koyduðunu ifade etti.