Böylesi teklif dahi edilmedi! ''Milli proje'' dünyada bir ilki baþardý
ABONE OL
Türk þirketi tarafýndan hazýrlanan ve uzay boþluðundaki çöplerin geri dönüþüme kazandýrýlmasýný amaçlayan Uzay Çöpleri Geri Dönüþüm Merkezi projesi kapsamýnda uluslararasý kuruluþlarla 30 iþ birliði anlaþmasý yapýldý.

Þira-Space þirketinin 3 yýllýk çalýþmasý sonucu ortaya çýkan projeyle uzay boþluðundaki kullanýlmayan uydu ve roket parçalarýnýn elektromanyetik aðlarla toplatýlarak uzay istasyonuna getirilmesi, imha edilmesi ya da yenilenmesi hedefleniyor.

Geçen marttan itibaren dünya genelinde düzenlenen bilim kongrelerinde sunumlarý yapýlan proje, uzay alanýnda faaliyet gösteren firmalarýn ilgisini çekti.

Uluslararasý birçok kuruluþun radarýna giren, 30 iþ birliði anlaþmasý yapýlan projenin, Türkiye'deki ilgili kurumlarla yürütülecek çalýþmalarýn ardýndan "milli proje" kapsamýnda yoluna devam etmesi hedefleniyor.

BÖYLESÝ TEKLÝF DAHÝ EDÝLMEDÝ! "MÝLLÝ PROJE" DÜNYADA BÝR ÝLKÝ BAÞARDI

Firmanýn üst yöneticisi Gurur Gaye Günal, AA muhabirine, 3 yýllýk yoðun çalýþmanýn neticesinde uluslararasý alanda uzayda bir ilk olan uzay çöplerinin geri dönüþüm ve yenilenmesine dair proje geliþtirdiklerini söyledi.

Projenin sunumunu dünya genelinde farklý ülkelerde düzenlenen bilim kongrelerinde yaptýklarýný anlatan Günal, "Bu proje kapsamýnda ilk defa uzayda otonom ve robotik sistemlerle uzay çöplerinin toplanarak geri dönüþtürülmesi, uygun olduðu halde yenilenerek tekrar uzaydan yörüngeye fýrlatýlmasý gündemde olacak." dedi.

Günal, bu projenin benzerinin þimdiye kadar dünyadaki hiçbir uzay ajansý ya da uzay firmasý tarafýndan teklif dahi edilmediðini, ilk kez bir Türk þirketinin böyle bir projeye imza attýðýný kaydetti.

Projenin Avrupa Uzay Ajansý'nýn uzay çöplerinin azaltýlmasýna iliþkin çýkardýðý uygulama kurallarý doðrultusunda da ilgi çekici olduðunu belirten Günal, þöyle konuþtu:

"Çünkü artýk yeni fýrlatýlacak olan uydularýn da uzay çöplerinin azaltýlmasýna yönelik önlemlerin alýnmasý suretiyle fýrlatýlmasý söz konusu olacak. Bu kapsamda biz hem uzayda yenilenebilir bir ekonomi yaratmýþ oluyoruz hem de bu zorunluluklarý daha da kolaylaþtýrýyoruz. Projemiz NASA, Ýngiltere Savunma Bakanlýðý, Birleþik Arap Emirlikleri Uzay Ajansý (UAESA) gibi birçok farklý kurumun ilgisini çekti. Bize buralarda da þirketimizi kurmamýz ve bu projeyi birlikte yönetmemiz doðrultusunda teklifler geliyor. Bunlarý da önümüzdeki günlerde daha kapsamlý biçimde deðerlendireceðiz. Þu anda Lüksemburg'ta þirketimizin bir þubesini açma yönünde çalýþmalarýmýzý devam ettiriyoruz. Avrupa'yla ve dünyayla iþ birlikteliklerimizi bu kapsamda geliþtireceðiz."

- "MÝLLÝ PROJE" HEDEFÝ

Günal, projenin millileþtirilerek yoluna devam etmesini arzu ettiklerini vurgulayarak, "Yaklaþýk 375 milyar dolar getiri öngören bu proje kapsamýnda 30 iþ birliði anlaþmasý yaptýk. Bununla ilgili Türkiye'de TÜBÝTAK, TUA ve ilgili bakanlýklarla gerekli görüþmeleri yaptýk. Önümüzdeki günlerde dünyada ilk olan bu uzay projesinin milli olmasýný, milli bir proje olarak sahiplenilmesini bekliyoruz." ifadesini kullandý.

Projenin milli bir proje olarak yürürlüðe girmesiyle Türkiye'de bulunan uzay sanayi sektörü ve üniversitelere de fayda saðlayacaðýný anlatan Günal, þunlarý kaydetti:

"Barýþçýl bir biçimde uluslararasý iþ birlikteliklerini de uzayda teþvik eden bir proje olduðu için hem politik anlamda hem ekonomik anlamda hem de bilimsel baþarýlar anlamýnda çok ciddi kazanýmlar saðlayacaktýr. Burada yapýlacak olan iþ birliktelikleri kapsamýnda istihdamýn artmasý, farklý iþ kollarýnýn gündeme gelmesi, yapýlacak olan iþ birliktelikleriyle bilgi paylaþýmýnýn gündeme gelmesi söz konusu olacaktýr."