Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doða Bilimleri Fakültesi Gýda Mühendisliði ve Biyomühendislik Bölümü öðretim üyelerinden oluþan bir ekip, yerli arý sütünün raf ömrünü uzatacak proje geliþtirdi.
Yapýlan çalýþmalar sonucu arý sütü, söz konusu ekip tarafýndan kurutularak þeker kristali boyutunda kapsül haline getirildi. Böylece arý sütü üreticilerinin en büyük sorunu olan depolama ve soðuk zincir zorunluluðu ortadan kalktý ve arý sütünün raf ömrü uzadý.
Laboratuvar ortamýnda üretilen kapsüllerin, sanayi ölçeðinde de yapýlabilmesi için patent baþvurusunda bulunuldu.
Proje yürütücüsü BTÜ Gýda Mühendisliði Bölüm Baþkaný Dr. Aycan Cýnar, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, saðlýk üzerine olumlu etkileri bilimsel çalýþmalarla desteklenen arý sütünün, Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan destekleyici ve tamamlayýcý týp uygulamalarý kapsamýnda onaylanmasýyla tekrar gündeme geldiðini söyledi.
Bursa ili ve çevresinin, yerli arý sütü üretiminin yüzde 85'ini oluþturduðunu belirten Cýnar, bu kapsamda arý sütü üreticileriyle bir araya geldiklerini anlattý.
Üreticilerin birtakým sorunlar yaþadýðýný gözlemlediklerini ifade eden Cýnar, "Gördük ki arý sütünün depolama sorunu ve soðuk zincir zorunluluðu var. Bundan yola çýkarak arý sütünü oda sýcaklýðýnda depolayabileceðimiz stabil formda bir ürün geliþtirmek istedik. Dolayýsýyla biz arý sütünü mikroenkapsüle ederek oda sýcaklýðýnda muhafaza edebileceðimiz bir ürün elde ettik." dedi.
Cýnar, arý sütünün besleyici deðeri çok yüksek bir ürün olduðunu vurgulayarak, "Arý sütü üretiminde, depolama sorunu ve eðer soðuk zinciri kýrarsanýz tüketiciye saðlýklý bir þekilde ulaþtýrma problemleri var. Eðer uzun dönem stoklayacaksanýz arý sütünü -18 derecede depolamak durumundasýnýz ve 18 ay gibi bir süre var. Dolayýsýyla sorunlarý bir nevi çözümlemeye çalýþtýk." diye konuþtu.
"Ürünün arý sütü üretimini artýracaðý kanýsýndayým"
Projelerinin arý sütü üretimini artýracaðýný düþündüklerini aktaran Cýnar, þöyle konuþtu:
"Projemizin 3 ayaðý var. Bir tanesi üniversite, diðeri arý sütü üreticisi bizi destekleyen firma ve Tarým ve Orman Bakanlýðý. Tarým ve Orman Bakanlýðý bu projemize yüzde 70 gibi bir hibe verdi ve 300'e yakýn proje içerisinden seçildi. Bu da bizi gururlandýrýyor. Arý sütü üretiminde yerli arý sütü üretimi az. Bunun sebebi de depolama sorunlarý. Dolayýsýyla biz de bu alternatif yöntemle arý sütü üreticilerini bir nevi teþvik etmiþ olacaðýz. Onlarý yüreklendirerek belki yerli arý sütü üretimini artýracaðýz. Ben bu ürünün arý sütü üretimini artýracaðý kanýsýndayým."
Ürünü çok küçük boyutlarda ürettiklerini ifade eden Cýnar, "Biz arý sütünü mikroenkapsüle ederek oda sýcaklýðýnda uzun süre muhafaza edebileceðimiz stabil bir ürün elde ediyoruz. Yani çok küçük boyutlarda, kristal þeker tanesi kadar son derece küçük partiküller ürettik. Bunu daha küçük boyutlara da indirebiliriz bu bizim elimizde, her boyutta üretebiliriz." dedi.
"Patent almak üzereyiz"
Cýnar, proje tamamlandýðý zaman arý sütü üreticilerinin de bu üründen faydalanabileceðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"Biz laboratuvar ortamýnda bunu baþardýk. Bunu sanayi ölçeðinde de yapabilirler. Formülasyonlarý var ve biz buna patent almak üzereyiz. Formülasyonlarýyla normal bir arý sütü üreticisi de bunu üretebilecek. Çok zor bir ürün deðil. Tüm arý sütü üreticilerine her türlü desteði vermeye hazýrýz. Üretim bir enkapsülatörle gerçekleþiyor. Arý sütü de çok miktarda üretilen bir ürün olmadýðý için çok büyük üretim maliyetleri yok. Biz bu projeyi sonlandýrarak her türlü biyolojik aktivitesini, kimyasal ve fiziksel analizlerini bitirdiðimiz zaman arý sütü üreticilerine daha net bir þekilde yardýmcý olmaya çalýþacaðýz."
Arý sütü kapsüllerine vitamin, mineral ve renk maddesi desteðiyle rengarenk kapsüller de yapabileceklerini anlatan Cýnar, böylece ürünün tüketici için daha cazip hale getirilebileceðini anlattý.
Kapsüllerin direkt yutulabilir olduðunu dile getiren Cýnar, "Yaptýðýmýz bu mikroenkapsüller, direkt aðýz ve mideden geçerek baðýrsaklarda açýlan bir kapsül. Dolayýsýyla midede herhangi bir þekilde zararlanma görmeden baðýrsakta açýlýyor ve ayný zamanda baðýrsaktaki olumsuz florayý da etkileyebilecek fonksiyonellikte bir ürün." diye konuþtu.