Binalara giren doðal ýþýðý artýrmak enerji tasarrufu açýsýndan önem arz ediyor. Fakat cam malzemeler, binanýn aldýðý ýþýk miktarýný artýrsa da parlamaya ve aþýrý ýsýnmaya neden olabiliyor. Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden bir ekip buna alternatif sunacak bir malzeme geliþtirdi. Polimer bazlý mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal (PMMM) adýný verdikleri malzeme, saç telinin 10'da biri kadar ince silikon piramitlerden oluþuyor.
Bu küçük piramitler hem ortam sýcaklýðýnýn düþmesine hem de malzemenin kendini temizlemesine olanak saðlýyor. PMMM, Güneþ ýþýðýný cam gibi hapsetmek yerine ýsýyý uzun dalgalar halindeki kýzýlötesi radyasyon þeklinde serbest býrakarak binanýn içinin daha serin olmasýný saðlýyor.
Malzemeyi laboratuvarda ve dýþarýda test eden araþtýrmacýlar, PMMM'nin ortam sýcaklýðýnýn yaklaþýk 6 derece altýna düþebildiðini tespit etti. Ayrýca binaya düþen ýþýðýn yüzde 73'ünü etrafa daðýtabilen küçük piramitlerin, bu sayede hem parlamayý azalttýðý hem de içerinin daha zor görülmesini saðladýðý kaydedildi. Bunun yaný sýra þeffaflýktan da ödün vermeyen PMMM, ýþýðý yüzde 95 oranýna geçiriyor. Nature Communications adlý hakemli dergide yayýmlanan çalýþmanýn yazarlarýndan Gan Huang "Bu malzeme çatýlarda ve duvarlarda kullanýldýðýnda aydýnlýk ve parlamayan iç mekanlar yaratarak mahremiyeti de koruyor" diyerek þöyle ekliyor:
Seralardaki fotosentez verimliliðinin cam çatýlardan yüzde 9 daha yüksek olduðu tahmin ediliyor ve yüksek seviyedeki ýþýk geçirgenliði bitki verimini artýrabilir.
PMMM'nin kendini temizleme özelliðiyse lotus yapraklarýndaki mekanizmaya benziyor. Bu bitkinin yapraklarýndaki koni þeklindeki küçük yapýlar sayesinde su damlacýklarý toz ve kir parçacýklarýný toplayarak damlýyor ve bu sayede bitkiyi temizliyor. Yeni malzemedeki piramitler de yüzeye düþen suyun damlacýklar oluþturarak böyle bir temizlik yapmasýný saðlýyor. Bu özellik, malzemenin bakýmýný kolaylaþtýrýp dayanýklýlýðýný artýrýyor. PMMM'nin çevre dostu bir polimerden yapýldýðýný söyleyen araþtýrmacýlar bunun sürdürülebilir yapýlarýn önünü açabileceðini düþünüyor. Ayrýca yarattýðý soðutucu etki klimaya duyulan ihtiyacý azaltarak enerji tasarrufu da saðlayabilir.