Cengiz Holding'in grup þirketlerinden ve Türkiye'nin en büyük elektrik üreticilerinden biri olan Cengiz Enerji, ayný zamanda dört bölgedeki 13 kentte elektrik daðýtýmý yapýyor. Elektrik satýþý ile doðal gaz daðýtýmý alanlarýnda da faaliyet gösteren Cengiz Enerji, çeyrek asýrlýk tecrübesini yurt dýþýna taþýdý. 2021 yýlýnda Özbekistan pazarýna giren Cengiz Enerji, Taþkent ve Sirdaryo'da her biri 240 MW kurulu güce sahip iki doðal gaz çevrim santraliyle ülkenin enerji arz güvenliðine destek veriyor. Bu yýl yapýmýna baþlanan Cizzak'taki 550 MW kurulu güce sahip üçüncü santral, 2026 yýlýnýn son çeyreðinde tamamlandýðýnda, þirketin ülkedeki kurulu gücü de 1.030 MW'a ulaþacak.
Özbekistan'ýn þirketin yurt dýþý yatýrýmlarýnýn merkezi olduðunu ifade eden Cengiz Enerji Genel Müdür Yardýmcýsý Mustafa Eskiçýrak, Türkiye'deki tecrübelerini aktardýklarý ülkede üç yýlda önemli bir elektrik üreticisi konumuna geldiklerini söyledi. Ýki yýl içinde tamamlanmasý planlanan Cizzak'taki yeni doðal gaz çevrim santraliyle ilgili bilgi veren Eskiçýrak, "7,5 hektarlýk alana kurulan Cizzak'taki dev santralimiz tamamlandýðýnda, Taþkent ve Sirdaryo'daki santrallerimizin toplamýndan daha büyük bir kurulu güce sahip olacak. Bu, yaklaþýk 1,6 milyon hanenin tüketimine karþýlýk gelecek elektriði tek bir santralde üretebileceðimiz anlamýna geliyor" diye konuþtu. Cengiz Holding'in faaliyet gösterdiði tüm bölgelerde yatýrýmlarýnýn yaný sýra insana ve topluma deðer katma geleneðinin bulunduðunu dile getiren Eskiçýrak, þöyle devam etti: "Ýþ yaptýðýmýz her bölgede yerel istihdama büyük önem veriyoruz. Taþkent ve Sirdaryo'da 108'i Özbek, toplam 193 çalýþma arkadaþýmýz bulunuyor. Cizzak'ta ise yakýn zamanda istihdam 600'ün üzerine çýkacak ve tabii burada da aðýrlýklý kýsmý Özbek arkadaþlarýmýz oluþturacak. Özbekistan'ýn enerji altyapýsýnýn yenilenme çalýþmalarý sürüyor. Biz de önümüzdeki dönemde bu çalýþmalara destek vermek ve buradaki yatýrýmlarýmýzý daha da artýrmak istiyoruz."
'YENÝLENEBÝLÝR YATIRIM FIRSATLARINA DA BAKIYORUZ'
Özbekistan'ýn önemli doðal gaz rezervlerine sahip bir ülke olduðunu ifade eden Eskiçýrak, toplam enerji tüketiminin %84'ünün doðal gazla karþýlandýðýný söyledi. Elektrik üretiminde de doðal gazýn en önemli hammadde olduðunu dile getiren Eskiçýrak, "Ülkenin enerjide kurulu gücü 18.000 MW'ý aþmýþ durumda. Ýrili ufaklý 40 civarýnda enerji santrali bulunuyor. Bunun yarýsý termik santral. Buna karþýn yenilenebilir enerji yatýrýmlarý da çok hýzlý bir þekilde artýyor. Özbekistan önümüzdeki dönem için sadece yenilenebilir kaynaklý 7 GW'ýn üzerinde bir enerji kapasitesi planlýyor. Bunun 2,6 GW'ý þu anda yapým aþamasýnda. Biz de ülkenin artýk önemli elektrik üreticilerinden biri olarak yenilenebilir enerji tarafýnda da yatýrýmlar yapmak istiyoruz" diye konuþtu.
Türkiye'deki faaliyetlerini son beþ yýlda tamamen yenilenebilir kaynaklý üretime çevirdiklerini dile getiren Eskiçýrak, bu alanda ülkedeki ilklere imza atmayý sürdürmek istediklerini söyledi. Türkiye'de hidroelektrik santral (HES) ve güneþ enerji santralden (GES) oluþan ilk hibrit enerji santralini kurduklarýný anlatan Eskiçýrak, "Hibrit enerji santrallerine þu anda rüzgar ve güneþ kaynaklý yatýrýmlarýmýzla devam ediyoruz. Yine tamamlandýðý dönemin en verimli doðal gaz enerji santralini Samsun'da kurduk. Bu ilklere yenilerini eklemek ve Türkiye'de sektöre öncülük etmek için çalýþmalarýmýz sürüyor. Bu kapsamda Edirne Gökçetepe'de yapmayý planladýðýmýz rüzgar enerji santrallerimiz (RES) için kuþ radarý kurma planýmýz var. 10 kilometreye kadar uzaktaki kuþlarý tespit edebilen radarlar, santralin izleme ve kontrol sistemine (SCADA) entegre edilebiliyor ve gerektiðinde otomatik olarak türbinleri durduruyor. Türkiye'de ilk kez yapýlacak bu kuþ radarlarýný umuyorum ki en kýsa zamanda hayata geçireceðiz ve yeni yatýrýmlarýmýza da entegre edeceðiz" dedi. Yenilenebilir kaynaklý yatýrýmlar için yurt dýþýndaki fýrsatlarý deðerlendirdiklerinin altýný çizen Eskiçýrak, önceliklerinin Türk Cumhuriyetleri olduðunu da sözlerine ekledi.