Çevreci yerli motorlar göreve hazýr
ABONE OL

Teknoloji ve Mühendislik Grup Müdürü Volkan Gün, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, bu yýl içerisinde oluþan yeni regülasyonlara uyum saðlamak amacýyla ürettikleri motorlara yönelik çeþitli çalýþmalar yaptýklarýný söyledi.

Geçen yýl içerisinde özellikle traktörlerde kullandýklarý 48'den 105 beygir güce sahip, 3 ve 4 silindirli S8000 olarak nitelendirdikleri motorlar üzerinde yeni Stage-5/Faz-5 emisyon çalýþmalarýný gerçekleþtirdiklerini bildiren Gün, þöyle konuþtu:

"Ülkemizin kabiliyetleri nezdinde yerli ve milli unsurlarý kullanarak hem regülasyon hem de tip onay çalýþmalarýyla ilgili TÜBÝTAK'la birlikte belli çalýþmalar gerçekleþtirdik. TÜBÝTAK'taki Motor Mükemmeliyet Merkezinde motorlarýmýzýn tip onay sertifikalarýný aldýk. Burada hem bizim hem TÜBÝTAK tarafýnýn ciddi destekleriyle akreditasyon altyapýsý oluþturuldu. Sonrasýnda motorlarýmýzýn, özellikle 4 silindirli motorlarýmýzýn sertifikasyonlarýný Motor Mükemmeliyet Merkezinde Türk Standartlarý Enstitüsü tarafýndan gerçekleþtirdik.

Bu süre zarfýnda regülasyonlara geçiþ ayný zamanda TÜMOSAN'ýn bir 'common rail' motora geçiþ süreci paralelinde devam etti. Þu anda tüm traktörlerimizdeki motorlarýmýz 'common rail' olacak þekilde çalýþmalarýmýzý yürütüyoruz. Ayný zamanda Haziran 2022 itibarýyla TÜMOSAN, Özel Endüstri Bölgesi olmaya hak kazandý. Bulunduðumuz 1,6 milyon metrekare alan TÜMOSAN Özel Endüstri Bölgesi. Bu süreçte gerek fabrikadaki üretim ve kalite altyapýsý, gerekse iþleme operasyonlarýnda ciddi yatýrýmlar gerçekleþtirildi.

Þu ana kadar yaklaþýk 21 milyon avroya yakýn yatýrým gerçekleþtirdik. Özellikle motor dinamometreleri, iþleme hatlarý, iþleme tezgahlarý, robotik hatlar, askeri projelerde de kullandýðýmýz motorlara ait özel iþleme tezgahlarý yatýrýmlarý gerçekleþtirildi. TÜMOSAN olarak motorlarýmýzý 48 beygirden 125 beygire kadar üretebiliyoruz. Planlarýmýz 140 beygire kadar da çýkarmak."

- YILLIK 20 BÝN EGZOZ EMÝSYON SÝSTEMÝ YATIRIMI

Motorlarýn kalifikasyonuyla beraber traktörlerde de bazý deðiþiklikler olduðunu anlatan Gün, Faz-5 motora geçiþle beraber bir egzoz emisyon sistemine ihtiyaç doðduðunu, AR-GE çalýþmalarý sonrasýnda bu kabiliyeti ülkeye kazandýrmak adýna yatýrým yapma kararý aldýklarýný bildirdi.

Özel Endüstri Bölgesinde 10 bin metrekare kapalý alanda yaklaþýk yýllýk 20 bin adet egzoz emisyon sistemi üretecek bir fabrika kurmak için çalýþmalara baþladýklarýný belirten Gün, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bu çalýþmayla beraber TÜMOSAN, 45 beygirden 115 beygire kadar tüm traktör serilerinde yenileþmeyi, yeniden tip onay ve sertifikasyon süreçleri yürütmeyi yoðun þekilde devam ettirdi. Traktör motorlarýmýzýn hem dinamometre hem de traktör üzerinde çeþitli testleri gerçekleþtirildi.

2025'le beraber motorlarýmýzý artýk Faz-5 olarak üretmeye baþlayacaðýmýzý buradan söyleyebilirim. Önümüzdeki yýl kullanýcýlarýmýz Faz-5 motorlarýmýzý kullanacak."

Faz-5'in þu anda alanýnda Avrupa'nýn en temiz motor sertifikasyonu olduðuna dikkati çeken Gün, "Karbon emisyonu düþük ve Avrupa standartlarýnda en çevreci motoru üreten bir üretici konumunda olacaðýz." dedi.

- YÜZDE 97 YERLÝLÝK SEVÝYESÝ

Volkan Gün, Türkiye'de motor üretim tarafýnda TÜMOSAN'ýn lider konumdaki firmalardan olduðunu dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Bulunduðumuz sektörde genellikle yabancý menþeli alt sistemler kullanýlýyor. Tabi jeopolitik çevre, süreç içerisindeki alt sistemlerin tedarik edilebilme güçlüðü bazý soru iþaretlerini bünyesinde barýndýrýyor. TÜMOSAN'ýn her daim mottosu yerli ve milli olmasýdýr. TÜMOSAN'ýn üretmiþ olduðu traktörlerdeki yerlilik oraný yüzde 97. Motor, transmisyon, aktarma organlarý, alt sistemler dahil yüzde 97 yerlilik oraný yakalamýþ bir firmayýz. Gururla Faz-5 geçiþinde de kendi motorumuzu Avrupa seviyesine getirerek müþterilerimize sunacaðýz. Dolayýsýyla sadece rakiplerimiz açýsýndan deðil, ülkemiz açýsýndan da kritik üretici konumumuzu koruyacaðýmýzý belirtmek isterim."