Çin aya Ay'a uydu gönderdi: Keþif görevlerinde kullanýlacak
ABONE OL

Çin, "Çüeçiao-2" (Saksaðan Köprüsü-2) uydusunu, Long March-8 taþýyýcý roketiyle Haynan Adasý'ndaki Výnçang Uzay Merkezi'nden Ay'a fýrlattý.

Uydunun kýsa bir uçuþun ardýndan roketten ayrýlmasý ve birkaç gün içinde Ay yörüngesindeki planlanan konuma yerleþmesi bekleniyor.

Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST) tarafýndan geliþtirilen uydu, CAST2000 uydu platformunun iskeleti üzerine inþa edildi.

Yaklaþýk 1,2 ton aðýrlýðýndaki uydunun, biri Ay'daki keþif araçlarýyla iletiþim, diðeri ise Dünya'ya veri aktarýmý için kullanýlan 4,2 ve 0,6 metre çaplarýnda iki parabolik anteni bulunuyor.

AY KEÞÝF GÖREVLERÝNDE KULLANILACAK

Çüeçiao uydularýnýn ilki, 2018'de Çin'in Ay'ýn uzak yüzüne ilk yumuþak iniþi yaptýðý Çang'ý-4 görevinde kullanýlmak üzere uzaya gönderilmiþti.

Yeni fýrlatýlan uydunun, öncelikle bu yýl Ay'ýn karanlýk yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere gönderilmesi planlanan "Çang'ý 6" keþif aracýnýn iletiþimini saðlamasý amaçlanýyor. Uydu, daha sonra diðer keþif görevlerinde de kullanýlacak.

Çin, Ay'daki keþif faaliyetini gelecek yýllarda yeni görevlerle sürdürmeyi planlýyor. Bu kapsamda, "Çang'ý 6"nýn ardýndan, 2026'da Ay'ýn güney kutbunda keþif yapmak üzere "Çang'ý 7" ve 2027'de doðal kaynak kapasitesini ve kullanýlabilirliðini doðrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inþasý için testler yapmak üzere "Çang'ý 8" görevleri planlanýyor.

Ülke, 2030'larda Ay'a insanlý seferler düzenlemeyi, Uluslararasý Ay Araþtýrma Üssü kurarak daha ileri keþif faaliyetlerine zemin hazýrlamayý hedefliyor.

  • keþif araçlarý
  • uydu aktarým
  • uzay görevleri