DHMÝ, TEKNOFEST Ýzmir'de yerini aldý: ÇARE ile hava trafiði etkin yönetiliyor
ABONE OL

Genel Müdürlüðün internet sitesinde yer alan açýklamaya göre, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde, Türkiye'nin milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlýklarýn, baþkanlýklarýn, kamu ve özel sektör kuruluþlarýnýn, akademik kurumlarýn ve medya þirketlerinin de aralarýnda bulunduðu kurum ve kuruluþlarla gerçekleþtirilen TEKNOFEST, baðýmsýz Türkiye için "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonuyla milyonlarý kucaklayýp bir araya getiriyor.

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý çatýsý altýnda PTT, Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarý (TCDD), TCDD Taþýmacýlýk, TCDD Teknik ile açýlan stantta sergilenen DHMÝ'nin yerli ve milli projeleri de büyük ilgi görüyor. Yüzlerce katýlýmcý, DHMÝ'nin geliþtirdiði proje ve sistemleri yakýndan görme imkaný buluyor.

- "TEKNOFEST ÝZMÝR, GENÇLÝÐÝN YOÐUN KATILIMIYLA BAÞLADI"

DHMÝ Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, festivalin yoðun katýlýmla baþladýðýný belirterek, "Dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, bu kez Ýzmir'de, TEKNOFEST gençliðinin yoðun katýlýmýyla baþladý. DHMÝ olarak geliþtirdiðimiz yerli ve milli projelerimizle TEKNOFEST Ýzmir'e yerimizi aldýk." ifadelerini kullandý.

- KATILIMCILAR "HAVA TRAFÝK KONTROLÜ" DENEYÝMÝNÝ YAÞIYOR

DHMÝ'nin geliþtirdiði proje ve sistemlerin yoðun ilgi gördüðü stantta gençler, yerli ve milli AR-GE çözümlerinden atcTRsim'in sanal gerçekliðe uyarlanmýþ sistemiyle kendilerini kulede gibi hissederek hava trafik kontrolünü eðlenceli þekilde deneyimliyor.

Yerli ve milli proje ve sistemlerin Türkiye'nin refahý ve ekonomisine sunduðu büyük katkýnýn bilinciyle tamamen kendi imkanlarýyla geliþtirdiði proje ve sistemlerle dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasýnda önemli payý bulunan DHMÝ'nin birçok sistem ve projesi TEKNOFEST'te sergileniyor.

- ÇARE ÝLE HAVA TRAFÝÐÝ ETKÝN YÖNETÝLÝYOR

Hava Trafik Yönetimi (Air Traffic Management-ATM) AR-GE çalýþmalarý kapsamýnda yerli ve milli üretim olan Çok Amaçlý Radar Ekraný (ÇARE) stanttaki yerini aldý.

ÇARE sistemi, hava trafik kontrol yönetim kabiliyeti çerçevesinde gerçek zamanlý uçuþ verilerini harita üzerinde sergileyen insan-makine ara yüzü uygulamasýný içeriyor.

Kullanýcý dostu olan, hava trafik kontrolörlerinin hava trafiðini etkin yönetmesine ve hava trafik emniyetinin en üst düzeyde sürdürülmesine imkan tanýyan ÇARE, Türkiye'de 40'tan fazla havalimanýnda hizmet veriyor.

Ayrýca Azerbaycan'a ihraç edilen ÇARE sistemi, Bakü Haydar Aliyev, Gence ve Fuzuli havalimanlarýnda mayýs itibarýyla hizmet vermeye baþladý.

- MGR'NÝN SAHA KABUL ÇALIÞMALARI TAMAMLANDI

Kurulumu Gaziantep Havalimaný'na yapýlan ve sivil havacýlýk alanýnda kullanýlacak Türkiye'nin ilk yerli radar sistemi Milli Gözetim Radarý'nýn (MGR) saha kabul çalýþmalarý tamamlandý.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli Primary Surveillance Radar (PSR) sistemi olma özelliðini taþýyan MGR, DHMÝ ve TÜBÝTAK iþbirliðiyle yerli ve milli imkanlarla geliþtirildi. Sistem, hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanýlacak.

Hava Trafik Kontrolörü Eðitim Simülatörü'nün (atcTRsim) yazýlýmý da tamamen yerli ve milli imkanlarla geliþtirildi.

Meydan kontrol, yaklaþma ve yol kontrol temel eðitimleri baþta olmak üzere her düzeyde hava trafik kontrol eðitimlerinin verildiði simülatör, baþlangýç seviyesinden ileri seviye eðitime kadar tüm eðitim gereksinimlerini karþýlýyor.

EUROCONTROL, ICAO kurallarýna ve uluslararasý standartlara uygun bulunuyor.

Kule ve yaklaþma pozisyonlarýnda kaðýt strip kullanýmýný kaldýran Elektronik Uçuþ Stribi (EFS) sistemi, kullanýcý dostu ara yüzüyle küçük, orta ve büyük havalimanlarý için kolaylýkla konfigüre edilebilir özellikte.

DHMÝ AIS PORTAL uygulamasý, NOTAM servisi Avrupa Havacýlýk Bilgi Veri Tabaný (EAD) sistemiyle entegre olarak, Türkiye ve dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlýk olarak havacýlýk sektörünün kullanýmýna sunuyor.

Çoklu dil desteði sunan sistem, kullanýcý dostu ara yüze (web tabanlý) sahip ve sezonluk uçuþ kayýtlarý oluþturulabiliyor, reklam, tanýtým ve bilgilendirme, video, resim ve slaytlarýnýn gösterilmesine imkan veriyor, ayrýca uçuþ bilgi monitörlerinin tümünün sistem üzerinden izlenmesini saðlayabiliyor.

- UÇUÞ ÝZLE UYGULAMASI VE AFET ACÝL DURUM YÖNETÝM BÝLGÝ SÝSTEMÝ

Uçuþ Ýzle uygulamasýna, Uçuþ Rehberim mobil uygulamasýyla entegre þekilde veya baðýmsýz olarak tarayýcý üzerinden eriþilebiliyor.

Uygulama, Türkiye hava sahasýndaki ticari ve transit uçuþlarýn tamamýný harita üzerinden canlý göstererek, kullanýcýlarýn havada canlý uçuþ takibi ve uçuþ hakkýndaki tüm bilgileri detaylý biçimde edilebilmesini saðlýyor.

Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi, afet ve acil durum öncesinde, esnasýnda ve sonrasýnda DHMÝ afet ve acil durum yönetimi faaliyetlerinin etkin þekilde gerçekleþtirilmesini saðlýyor.

Voice Atis Sistemi ile de havalimanlarýna ait güncel bilgiler, telsiz vasýtasýyla 7/24 esasýna göre belirli aralýklarla otomatik olarak uçaklara iletiliyor.

Digital Atis Sistemi ile havalimanlarý hakkýnda güncel bilgiler, Data Link vasýtasýyla dünyanýn herhangi bir yerindeki uçaða iletilebiliyor.

DHMÝ Eðitim Yönetim Sistemi'nin kaynak kodlarý ve altyapýsý tamamen DHMÝ bünyesinde geliþtirildi. Sistem, video eðitimler yapýlmasýna, düzenlenen çevrim içi eðitimlerin sistem kayýtlarýnýn alýnabilmesine ve eðitimlere ait ayrýntýlý raporlar oluþturulabilmesine imkan saðlýyor.

Ýzmir Çiðli Havalimaný'ndaki festival alaný 1 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.