Doðu Anadolu Gözlemevi'ne kurulacak teleskop Erzurum'a ulaþtý
ABONE OL

Ýtalya'da 4 yýl süren yapým çalýþmalarýnýn ardýndan Türkiye'ye gönderilen ve Kocaeli Gebze Gümrük Müdürlüðündeki resmi iþlemlerinin ardýndan Erzurum'a ulaþtýrýlan teleskop parçalarý, Atatürk Üniversitesi yerleþkesindeki hangarlara alýnmaya baþlandý.

Teleskop, yazýn Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araþtýrma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Yeni Nesil Üniversite Dönüþüm Projesi kapsamýnda desteklenen ve Palandöken ilçesindeki Konaklý Karakaya Tepeleri'nde inþasýna baþlanan gözlemevine taþýnacak.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklý, gazetecilere yaptýðý açýklamada, projenin en büyük temel bilim yatýrýmý olduðunu söyledi.

DAG'da önemli bir aþamayý daha gerçekleþtirdiklerini ifade eden Çomaklý, "Bugün, üretim ve fabrika testleri tamamlanmýþ 4 metre çaplý teleskopun Ýtalya'dan Erzurum'a geliþine þahit oluyoruz." dedi.

Çomaklý, Kovid-19 salgýný sürecine raðmen yurt içi ve dýþýndan özel izinler alýnarak parçalarýn Erzurum'a getirildiðini anlattý.

Gümrük ve nakliye iþlemlerinin yaklaþýk 2 haftada tamamlandýðý belirten Çomaklý, þöyle konuþtu:

"Kýþ hava þartlarýna raðmen 4 günde kara yoluyla Kocaeli'den Erzurum'a baþarýyla getirilmiþtir. DAG teleskobunu taþýyan 7 týrlýk ekipmanýmýz yaklaþýk 100 ton olup, Konaklý zirvesindeki DAG yerleþkesine haziranda çýkarýlana kadar, üniversitemizin yeni hangarlarýnda ayrýlan bölümde tutulacak. Bu yýl hem ATASAM ekibi hem de yurt dýþýndan gelecek teknik ekiplerle yoðun bir çalýþmayla kurulum çalýþmalarý baþlayacak. 3170 rakýmlý DAG yerleþkesindeki hava koþullarýna da baðlý olarak, mekanik, elektronik ve optik testler sonrasý, bu yýlýn sonunda ilk ýþýðýn alýnmasý planlanýyor."

Çomaklý, ayrýca teleskopun önemli bir parçasý olan 4 metrelik hassas ve özel kaplanmýþ aynanýn haziran sonunda Rusya'dan yola çýkarýlarak Erzurum'a getirileceðini bildirdi.