Kacýr, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde Makina Ýmalatçýlarý Birliði Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada, makine sektörünün her zaman en öncelikli, en stratejik sektörler arasýnda yer aldýðýný söyledi.
Türkiye'nin 22 yýlda ekonomide muazzam bir ivmeyle geliþme kaydettiðini ifade eden Kacýr, þunlarý kaydetti:
"Milli gelirimizi 238 milyar dolardan, 1 trilyon dolara yükselttik. Türkiye ekonomisi satýn alma paritesine göre dünyada 18. sýradan 11. sýraya týrmandý. Bütün bu süreçte sanayimizin baþ aktör olmasýný da hep birlikte saðladýk.
Türk sanayisi bugün ihracatýn lokomotifi doldu. Yýllýk 262 milyar dolara varan 36 milyar dolar üzerinden 262 milyar dolar düzeyine yükselen ihracatýmýzýn yüzde 95'i sanayi ürünlerinden oluþuyor. Bu baþarý hikayesinde elbette hep birlikte attýðýmýz adýmlarýn planlý sanayileþme yaklaþýmlarýnýn da çok önemli bir rolü oldu."
Kacýr, OSB'lerin sayýsýnýn 191'den 362'ye OSB'lerde üretim faaliyeti sürdüren sanayi alanlarýnýn sayýsýný 11 binden 58 bine çýktýðýný aktararak, OSB'lerde istihdamýn 415 binden 2 milyon 700 bine çýktýðýný dile getirdi.
Toplam sanayi istihdamýnýn 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine yükseldiðini ifade eden Kacýr, "Hiçbir sanayi sektörünü geride býrakmadýk. Sanayi sektörlerimizin pek çoðunda 10 misline, 12 misline, 15 misline varan ihracat büyümeleri kaydettik. Makine sektöründe ihracatýmýzý yýllýk 2 milyar 100 milyon dolardan, 25,3 milyar dolara yükseldi. 2024'te de bu seviyeyi koruyacaðýmýza biraz da üzerine çýkabileceðimize yürekten inanýyorum. Dünyanýn en zengin en geliþmiþ kabul edilen ülkelerine makine ihracatý yapabilen bir ülkedir bugün Türkiye." ifadelerini kullandý.
Kacýr, yatýrým teþvikleriyle sanayicilerin yanýnda olmaya gayret ettiklerini dile getirerek, bu dönemde 750 milyar liralýk yatýrým için 10 bin 200 yatýrým teþvik belgesi düzenlediklerini ve 193 bin nitelikli istihdamýn makine sektöründe önünü açtýklarýný belirtti.
Türkiye'nin yapýsal dönüþümüne hýz kazandýracak ileri teknoloji baþlýklarýnda gerçekleþecek yatýrýmlara 2030 yýlýna kadar 30 milyar dolara varan teþvikler sunacaklarýný dile getiren Kacýr, teþvikler aracýlýðýyla küresel yatýrýmlarýn Türkiye'ye daha hýzlý yönlenmesini hedeflediklerini söyledi.
Kacýr, sanayide en önemli hedeflerinden birinin de ikiz dönüþümü gerçekleþtirmek olduðunu ifade ederek, þöyle devam etti:
"Yeþil Dönüþüm, Dijital Dönüþüm alanlarýnda daha hýzlý adýmlar atmalýyýz. Bunun için 2 yeni program baþlattýk. Bu programlarýn kurgusunun da aslýnda bir zihniyet dönüþümünü de barýndýrdýðýný ifade etmek isterim. Biz doðru hedefler koyduðumuzda hep birlikte bu hedefler doðrultusunda hýzlandýðýmýz ve ortak adýmlar attýðýmýzda ne kadar önemli neticeler aldýðýmýzý pek çok alanda gördük.
Bu ana kadar aldýðýmýz en kýymetli neticeler AR-GE alanýnda attýðýmýz adýmlar. Türkiye 22 yýl önce araþtýrma geliþtirmenin sözlük anlamýnýn dahi yeterince bilinmediði bir ülkeydi. Bugün ise Türkiye 270 bini aþan AR-GE insan kaynaðýyla, 29 bin olan AR-GE insan kaynaðýný 10 misline çýkarttý. 1600'den fazla acemi tasarým merkezi ile 104 Teknopark'ta 11 bine yakýn araþtýrma geliþtirme projesi sürdüren firmasýyla ve milli gelirinin yüzde 1,3'ünden fazlasýný AR-GE'ye ayýran kuvveti ile iddialý AR-GE ve inovasyon ülkesi olmuþtur."
Firmalarýn, Yeþil Dönüþüm Merkezleri ve Dijital Dönüþüm Merkezleri oluþturmasýný beklediklerini belirten Kacýr, mevcut teþvik sisteminde Yeþil Dönüþüm ve Dijital Dönüþüm yatýrýmlarýný öncelikli yatýrým baþlýklarý arasýnda desteklemeye devam edeceklerini aktardý.
Kacýr, Yeþil Dönüþüm yol haritalarýný hazýrladýklarýný ve 2053 yýlýna kadar 70 milyar dolara varan bir yatýrýmýn gerçekleþmesi gerektiðini dile getirerek, þunlarý kaydetti:
"2012'den bu yana sürdürdüðümüz ve gerçekten bu dönemde 12 yýlda çok önemli kazanýmlar elde etmemizi saðlamýþ yatýrým teþvik sisteminin de çok kapsamlý bir etkin deðerlendirme çalýþmasýný tamamladýk. Sistemde Türkiye'nin sanayi politikasýyla ve kalkýnma hedefleriyle uyumlu þekilde attýðýmýz ve bu ana kadar netice aldýðýmýz adýmlarýn önümüzdeki dönemde daha güçlü neticelerde olmasý için nasýl güncellenmesi gerektiði, þu ana kadar hedeflediðimiz ama netice alamadýðýmýz alanlarda da hangi yeni unsurlarla netice alabileceðimiz, ayný zamanda bu dönemde sürdürmekte olduðumuz fiyat istikrarý, hedefleri, enflasyonu düþürme öncelikli sýký para politikasýnýn yatýrýmlarý yavaþlatýcý bir etki oluþturmamasý adýna almamýz gereken ilave tedbirlerin teþvik sistemiyle finansmaný kolaylaþtýrýcý tedbirlerin neler olmasý gerektiðine iliþkin çok kapsamlý bir çalýþmayý çok büyük ölçüde tamamladýk.
Yakýnda yeni yatýrým teþvik sistemimizi kamuoyuyla paylaþacaðýz. Bu sistemde bir yandan Türkiye'nin yüksek teknoloji hamlelerini hýzlandýracaðýz. Bir yandan halihazýrda baþarýyla sürdürdüðümüz teknoloji odaklý sanayi hamlesi gibi programlarý stratejik teþvik uygulamalarýný bugünkünden daha ileri unsurlarla destekleyeceðiz."
Kacýr, Hamle Programý'yla destekledikleri yatýrýmlarýn gelecek dönemde daha hýzlý hayata geçmesini saðlayacak finansman desteklerini devreye alacaklarýný anlattý.
Bölgesel kalkýnma perspektifini terk etmeyeceklerine iþaret eden Kacýr, þöyle devam etti:
"Türkiye'nin daha hýzlý kalkýnma ihtiyacý olan 2000'li yýllar öncesinde uzunca bir dönem maalesef bazen ihmal edilmiþ, bazen terör yüzünden istediðimiz hýzda kalkýnma gerçekleþtirememiþ olduðumuz þehirlerde kalkýnmayý hýzlandýrýcý adýmlarý daha güçlü þekilde atmamýzý saðlayacak politikalar ortaya koyacaðýz. Her bir þehrimiz için o þehrin fýrsatlarýný, güçlü yanlarýný dikkate aldýðýmýz yatýrým baþlýklarýnda yerel kalkýnma hamlesi programýný ilan edeceðiz.
Sektör þehir eþleþmesini yeni yatýrým teþvik sisteminde daha güçlü bir þekilde ortaya koyacaðýz. Ve bunun yanýnda özellikle teþviklerimizden büyük ölçüde yararlanan büyük ölçekli firmalarýmýza artýk daha fazla ödevler vereceðiz. Bu ödevlerin içinde hem Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu kritik alanlarda AR-GE faaliyetlerini sürdürmek olacak Hem de özellikle nitelikli insan kaynaðýmýzý, eðitim alt yapýmýzý destekleyici kamu faydasýna sosyal fayda üretebilecek yatýrýmlarýn altýna ellerini koymalarýna saðlayacak görevlerde olacak."
Makina Ýmalatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Emre Gencer de makina sektörü hakkýnda katýlýmcýlarý bilgilendirdi.
Programa, Tekirdað Valisi Recep Soytürk, AK Parti Tekirdað milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaþ, Çiðdem Koncagül, oda baþkanlarý, OSB yetkilileri ve sanayiciler katýldý.