''Dron Barýnaðý'' göreve hazýr! Yetenekleri artýrýldý
ABONE OL

Ýnsansýz hava araçlarý (ÝHA) ve robotik sistemlerin geliþtirilmesine yönelik çalýþmalar yapmak üzere 2015 yýlýndan bu yana faaliyet gösteren Mentor Biliþim, Airobos Teknoloji adýyla Teknopark Ankara'da yoluna devam ediyor.

Sektördeki öncü firmalara alt yüklenici olarak hizmet veren Airobos, ayný zamanda geleceðin teknolojisi olan otonom sistemlere yatýrým yaparak, savunma, güvenlik, enerji ve tarým gibi çeþitli alanlarda yenilikçi çözümler için çalýþýyor.

Bu çalýþmalar sonunda ortaya çýkan "Dron Barýnaðý" ilk kez geçen yýl IDEF Uluslararasý Savunma Sanayii Fuarý'nda sergilendi. Geçen sürede yetenekleri geliþtirilen, deneme ürünü kullanýcý testinde olan ürünün göreve hazýr versiyonu, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðý ile 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleþtirilecek, SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarýnda (SAHA EXPO 2024) tanýtýlacak.

Dron Barýnaðý, güvenlik ve gözetleme görevlerinde operatör müdahalesi olmadan görevlerin tam anlamýyla yerine getirilmesini saðlayan bir sistem olarak geliþtirildi. Özellikle güvenlik amaçlý kullanýlan dronlarda, operatörü devre dýþý býrakarak daha verimli bir çözüm sunmayý hedefliyor. Yer güvenliði personeli tarafýndan yapýlan taramalar, sýnýrlý görüþ açýsý nedeniyle yeterli verimliliði saðlayamazken, havadan gerçekleþtirilen gözetlemeler çok daha geniþ alanlarý tarayarak tehditlerin daha hýzlý ve etkin þekilde tespit edilmesini saðlýyor. Bu sayede, güvenlik ve gözetleme operasyonlarýnda dronlar, geleneksel yöntemlere göre daha etkin bir çözüm sunuyor.

Dron Barýnaðý ayný zamanda batarya deðiþimini otonom olarak gerçekleþtirerek, araçlarýn daha uzun süre havada kalmasýna olanak tanýyor. Bu, özellikle uzun süreli devriye görevlerinde operasyonlarýn kesintisiz devam etmesini saðlýyor. Sistem, görsel görüþ hattýnýn ötesindeki (BVLOS) görevlerde yüzlerce kilometre uzaktan bile yönetilebiliyor, bu da hem askeri hem de sivil alanlarda büyük avantaj sunuyor.

2021'den bu yana sürekli geliþtirilen Dron Barýnaðý sistemi, göreve hazýr endüstriyel ürün haline geldi. Bu süreçte yapýlan iyileþtirmelerle ürün, çeþitli zorlu operasyonel gereksinimleri karþýlayacak þekilde daha dayanýklý, daha otonom ve daha kullanýþlý hale getirildi. Sistem, -20°C ile +50°C arasýnda çalýþabilen bir iklimlendirme ünitesiyle donatýldý ve bu sayede hem aþýrý soðuk hem de aþýrý sýcak hava koþullarýnda güvenilir performans saðlýyor. Ýklimlendirme ünitesi, dronlarýn kritik görevlerini kesintisiz sürdürmesini garantiliyor ve aþýrý hava koþullarýnýn sistemin verimliliðini etkilemesini önlüyor.

- DAHA UZUN UÇUÞ, ANINDA ANALÝZ

Dronun görev süresi 30 dakikanýn üzerine çýkarýlarak kullanýcýlarýn daha uzun süreli operasyonlar gerçekleþtirmesi saðlandý. Bu, özellikle geniþ alanlarýn taranmasý veya uzun süreli gözetim operasyonlarýnda verimliliði artýrdý. Tam otonom uçuþ yeteneði sayesinde sistem, herhangi bir insan müdahalesi olmaksýzýn görevlerini yerine getiriyor ve manuel müdahale gereksinimini neredeyse sýfýra indiriyor.

Geliþmiþ görüntü iþleme algoritmalarýyla donatýlan sistem, insan ve hayvan tespiti, yangýn algýlama ve hasar deðerlendirme gibi görevlerde anýnda analiz yaparak, olasý anomalileri kullanýcýya otomatik olarak bildiriyor. Kullanýcý dostu arayüzü ve geliþmiþ raporlama araçlarý sayesinde operasyonlarýn kolayca yönetilmesi ve analiz edilmesi mümkün hale getirildi. Ayrýca bataryalarýn otonom þekilde yönetilmesi ile eþit kullaným saðlanarak, bataryalarýn ömrü uzatýldý ve operasyonel süreklilik garanti altýna alýndý.

Sistem ayrýca anlýk hava durumu izleme ve iklim kontrol özellikleriyle donatýlarak, uçuþ sýrasýnda olumsuz hava koþullarýnýn yaratabileceði riskler önceden tespit edilip gerekli önlemler alýnýyor. Bu özellik, dronlarýn daha güvenli ve verimli uçuþlar gerçekleþtirmesini saðlýyor.

Dron Barýnaðý, özellikle enerji, inþaat ve güvenlik gibi sektörlerde ilgi görüyor. Zorlu çevre koþullarýna uyum saðlamasý ve otonom uçuþ yetenekleri sayesinde bu endüstrilerdeki kullanýcýlar için çeþitli olanaklar saðlýyor. Askeri alanda ise müþteri görüþmeleri devam ediyor ve ürünün ilk ihracatý için çalýþmalar sürdürülüyor.

Ýlk kez ortaya çýkacak

KOBÝ'lerin yetenekleri SAHA'ya taþýnýyor

BAYKAR ile imzalar atýldý

  • Dron Barýnaðý
  • SAHA EXPO